"Po UEFA i FIFA to je isključivo stvar nacionalnog saveza": Baharov vapaj zbog Delija bio bi gubljenje vremena, a da li bi FSS trebalo da prekine ćutanje? 1Foto: Starsport

Pre nekoliko meseci, dok je još radio u domovini, ali je bilo izvesno da mu Crvena zvezda sprema crveni tepih, izraelskom fudbalskom treneru Baraku Baharu je zasuzilo oko.

U završnici domaćeg prvenstva, idući s Makabijem iz Haife ka trećoj uzastopnoj tituli prvaka, u srce ga je dirnulo skandiranje navijača: „Ostani, ostani!“. Primio je tako priznanje odane publike za to što je u grad na obali Sredozemnog mora vratio krunu za izraelskog šampiona posle jedne decenije (2011-2021), a i zbog toga što je posle 13 godina (2009-2022) uveo klub u Ligu šampiona. I to preko Zvezde, što je i bila preporuka da mu ona ukaže poverenje.

Baharu, koji je na Marakani dočekan i predstavljen kao trener najvišeg formata (a to košta) u početku su cvetale ruže, ali sada se suše. Zbog nezadovoljavajućih rezultata, a kap je prelila čašu remijem s TSC (1:1) u Beogradu, njemu delije nisu (još) skandirale „odlazi, odlazi“ nego su mu kroz ogorčene povike sa severne tribine „pokazale žuti karton“ kao prvu javnu opomenu. Na tome se, međutim, nije završilo. Bahar se s gnevom delija i njihovim navijačkim imidžom suočio i bukvalno oči u oči, u svlačionici.

Postrojavanje za bukvicu teško mu je palo. Zato je, nezvanično, najavio da će se obratiti UEFA i FIFA da im ukaže u kakvoj je ponižavajućoj situaciji bio, nepriličnoj i nelagodnoj za fudbalskog radnika. Može li Bahar sa svojim jadima zaista da pokuca na vrata u Nionu i Cirihu?

„Evropskoj fudbalskoj uniji fornalno svako može da se požali, ali suštinski to je bespotrebno trošenje vremena jer je UEFA nadležna da odlučuje samo po pitanjima međunarodnog fudbala, klupskog i u takmičenju reprezentacija. S njenog stanovišta postfestum na stadionu Crvene zvezde je iz delokruga nacionalnog saveza. Kada sam bio mlađi, dok još nisam prinikao u srž sistema UEFA, neretko sam postavljao pitanja njenim ljudima zašto se iz evropske kuće fudbala ne reaguje energično na naše anomalije. Odgovor im je bio sasvim razumljiv: Ako vi u vašem dvorištu nemate interes i volju da se bavite svojim problemima i da ih otklanjate, zašto bismo mi to radili umesto vas“, obrazlaže Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, poznavalac mehanizama delovanja Unije.

Iz Zvezde su saopštili da, uprkos krizi igre i rezultata, Barak ostaje. O nemilim scenama iz svlačionice ni slovo.

„I od kluba se u takvim prilikama očekuje reakcija osude i pozivanje na one zakonske norme države pod koje događaj može da se podvede. Ali, očigledno ne u našoj zemlji. Imamo najsvežiji primer iz engleskog fudbala, iz drugačije sportske kulture. Kad su neki navijači Sitija u mančesterskom derbiju s Junajtedom na Old Trafordu za vikend pogrdama vređali počivšeg Bobija Čarltona, sam Siti je uperio prstom ka toj nekolicini neodgovornih i zlobnih, imajući u vidu da je Čarlton, iako legenda ljutog gradskog rivala, svojevrsna institucija Ujedinjenog Kraljevstva“, daje Poledica slikovit primer fudbalske čestitosti.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari