Pobeda je imperativ 1Foto: STARSPORT

Košarkaši Srbije posle iznenađujućeg poraza od Švajcarske (92:90) u kvalifikacijama za Eurobasket 2022, danas igraju sa selekcijom Finske (18.00), domaćina turnira u „balonu“.

Srbija je sebi iskomplikovala situaciju, pobeda danas bi u dobroj meri kompenzovala gubitak bodova od Švajcaraca, i omogućila da se mečevi u februaru igraju donekle rasterećenije. Iz grupe će se, uz Gruziju koja je jedan od domaćina Eurobasketa, još dve selekcije, ispada, dakle, samo jedna.,

Poznato je da je Srbija otputovala u Finsku bez igrača koji igraju u NBA i Evroligi, nedostajali su još neki zbog paprenog osiguranja (Teodosić) i povreda (Jaramaz), ali nastup protiv Švajcaraca bio je, uprkos svemu, ispod svakog nivoa.

Dovoljno je konstatovati da je nedopsustivo dase od selekcije tog nivoa primi 92 poena, bez obzira na njihovo odlično šutersko veče (13-23 za tri i 16-30 za dva poena).

Bilo je tu pogodaka „iz očaja“ i sa osam metara, ali su pe svega posledica potpuno neodgovorne igre u odbrani sastava koji se u Finskoj kompletirao dan pre utakmice. Tri igrača dala su čak 63 poena (Anđušić, Avramovič i Apić), od onih koji su igrali čak četvorica se nisu ni upisali, iako je Radanov igrao samo šest sekundi.

„Imali su sjajno šutersko veče. Imali smo nekih psiholoških problema koji su nas koštali i u defanzivi i u ofanzivi. Oni su postigli sedam trojki u prvoj četvrtini, otvorili su utakmicu na taj način i stekli samopouzdanje. Mi smo nov tim i fokusiramo se na naredni meč. Moramo da učimo na našim greškama. Igrali smo protiv Finske nekoliko puta poslednjih godina i dobro su nam poznati. Igraće kod kuće, osećaju se udobno ovde, bez obzira na to što nema navijača, imaju prednost domaćeg terena“, rekao je selektor Srbije Igor Kokoškov.

Danilo Anđušić je bio najefikasniji u timu Srbije, ali je nesmotreno izgubio jednu loptu u pretposlednjem napadu Srbije.

„Imali su više energije od nas i to ne sme da se dozvoli jer smo mi mlad tim i naši glavni fokus mora da bude energija, a mi to nismo imali. Dozvolili smo 92 poena za 40 minuta što nikako nismo smeli. Sad, glava gore, sledeći meč mora da se dobije gde moramo dati sve od sebe da bismo ostvarili pobedu“, smatra Anđušić.

Gruzija je pobedom nad Finskom (91:85) prekjuče olakšala posao Srbiji, tako da bi eventualna pobeda nad Finskom danas, uz očekivani revanš Švajcarskoj u februaru, bili dovoljni za plasman. Sledeći „prozor“ FIBA za kvalifikacije je na programu od 19-21. februara 2021.

Ko su „moćni“ Švajcarci

Trijumf Švajcarcima doneo je rođeni Beograđanin Dušan Mlađan, a najefikasniji je bio njegov mlađi brat Marko. Dušan je van Švajcarske igrao vrlo kratko za Vareze, a igrao je i ABA liga, pošto je sezonu 2013/14. proveo u kragujevačkom Radničkom. Marko je takođe skoro celu karijeru proveo u Švajcarskoj, a i njemu je najjače takmičenje ABA liga jer je kratko vreme proveo u ljubljanskoj Olimpiji. Žonatan Kazadi, koji je Srbiji dao 16 poena, igra u Lilu, u drugoj ligi Francuske. Patrik Baldasar u Ferari, italijanskom drugoligašu. Dok Roberto Kovač nastupa za, IR sa Islanda.

Velike brige favorita

U grupi A Španija je posle poraza od Poljske izgubila i od Izraela. Ima samo jednu pobedu i to nad Rumunijom i izgleda da će baš u duelu sa njima odlučivati ko će biti poslednji u grupi. U grupi C Litvanija je pobedila samo Češku, a izgubila od Poljske i Danske. U opasnosti da ne odu na EP, pored Litvanaca je i Češka, koja je na prethodnom Svetskom prvenstvu bila pravi hit. U D grupi Turska je sa tri poraza na dnu, iako pojačana Šejnom Larkinom. Na dnu grupe G su Nemci sa samo jednom pobedom, a uz to ih u narednom kolu čeka duel protiv Francuske.

Grupa E

Gruzija  3-0

Srbija     1-2

Švajcarska           1-2

Finska   1-2

Četvrto kolo: Gruzija – Srbija, Finska – Švajcarska (19. februar). Peto kolo: Gruzija – Finska, Srbija – Švajcarska (21. februar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari