Pobeda Srbije nad Turskom: Trijumf volje, želje i ogromnog entuzijazma 1foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U ovako osmišljenim kvalifikacijama, koje idu na obraz FIBA, pobedama se zaista „u zube ne gleda“. Naročito onima težine plasmana na naredno Svetsko prvenstvo 2023. Jedna takva, ostvarena je upravo protiv Turske (71:70), bukvalno u poslednjim sekundama utakmice, koja za košarkaše Srbije ima značaj ulaska u predvorje Mundobasketa.

Maksimalan učinak u novembarskom kvalifikacionom „prozoru“ omogućio je košarkašima Srbije jednostavnu računicu do kraja nadmetanja za mesto na Mundobasketu.

U poslednjem, februarskom „prozoru“, pulenima Svetislava Pešića biće potrebna samo jedna, od dve moguće pobede – na strani protiv Grčke, odnosno kod kuće u duelu sa Velikom Britanijom.

Deluje da je veći deo posla završen posle pobede u neverovatno dramatičnoj završnici meča sa Turskom, posle kojeg su gosti i definitivno izgubili šanse da se nađu meću putnicima na Mundobasket.

Odlučnost Marka Gudurića i Vladimira Lučića da odigraju utakmicu sa Turskom (protiv Velike Britanije nisu bili u sastavu zbog klupskih obaveza) nemerljivo je doprinela kvalitetu igre reprezentacije Srbije.

U okolnostima kada se Srbija na renomiranog rivala namerila sa  jednim plejmejkerom, Stefanom Jovićem, koji, pak, trenutno nema klub, a van takmičarskog ritma je praktično već mesecima, bilo je jasno da će Guduriću pripasti jedna od važnijih uloga organizatora igre.

U njemu, Anđušiću i Jaramazu selektor Pešić video je rešenja na mestu jedinice, uzdajući se u njihove sposobnosti da sa dvojke budu produktivni u saradnji sa centarskom linijom.

Selektor je takvim pristupom pogodio; jednostavno, njih trojica zbirno su imali 12 asistencija, od ukupno 20, a zajedno sa Jovićem čak 17.

Izlišno je pričati o tome koliko je bitnu ulogu imao Gudurić prilikom brojnih situacija u kojima je igrom jedan na jedan „izmišljao“ poene kada primarne akcije nisu prolazile.

Defanzivno, Srbija možda test nije rešila sa maksimalnom ocenom, naročito ako se sagleda čvrstina i automatizam u drugom poluvremenu, u kojem je Skoti Vilbekin delovao kao Majkl Džordan u najboljim danima, ali je opet bila dovoljno dobra da naši pulenima ostane glava iznad vode.

„Orlovima“ su u drugih 20 minuta krila bila sasečena; ostali su bez lakih poena u fazi tranzicije, a pritim su se dosta mučili u pozicionim napadima.

Selektor je pravovremenim reakcijama, uvođenjem, prevashodno Dušana Ristića na petici, dobio na spejsingu u napadu u krucijalnim momentima meča.

Igrač španske Fuenlabrade mogao bi da dobije i epitet meč-vinera. Zbog svog načina razmišljanja, vaspitanja i ispoljenog patriotizma zaslužio je dubok naklon.

Uprkos tome što na prethodnom Evropskom prvenstvu gotovo da nije ni igrao, odazivanje novom pozivu selektora Pešića uopšte nije dovodio u pitanje.

Na njegovo raspoloženje nikada nije uticala minutaža i uloga u nacionalnom timu, naprotiv. Zbog toga i ne čudi što je Pešić posle meča naznačio njegov učinak u drugom poluvremenu, podvukavši da je Ristić primer košarkaša koji vešto ume da sakrije svoje igračke mane, a ispolji vrline.

Radoholik, u poslednjih par godina, 27-godišnji centar nemerljivo je unapredio šut sa distance, pogotovo sa „topa“.

Znali su to njegovi saigrači iz reprezentacije, spremni da u napetim trenucima poslednje četvrtine zavrte „pik end pop“ i omoguće mu da sa centralne pozicije pokaže koliko je igrački sazreo.

Ne jednom, već u tri navrata, kada je bilo – sad ili nikad, Ristić je bio perfektan u šutu sa distance, ujedno i najvažniji faktor odbijanja ataka rivala da preokret pretvore u „kapitalnu dobit“.

Diplomirani psiholog sa Univerziteta Arizona pokazao je na delu naučeno: miran, staložen i koncentrisan od svojih 16, čak 11 poena ubacio je u prelomnim trenucima utakmice.

On je reprezentaciju Turske zadržao na egalu, a njegov drugar iz juniroskih dana u Crvenoj zevzdi, Marko Gudurić je rivala dokusurio.

Zanimljivo je da su sinoć čak trojica nekadašnjih juniora Zvezde reprezentovala Srbiju; zajedno sa Ristićem i Gudurićem i Ognjen Dobrić bio je deo jedne veoma kvalitetne juniorske generacije crveno-belih rođenih 1994. i 1995. godine.

Da je napokon spreman za lidersku ulogu u reprezentaciji, Gudurić je nagovestio u krucijalnim trenucima sinoćnjeg duela. Od rezultata 68:70 preuzeo je odgovornost i kada protok lopte nije bio najbolji sa dva briljantna ulaza inicirao je preokret.

Na kraju su htenje, volja i timska hemija doveli do željenog rezultata. Turska je na 77:76 imala poslednji napad, priliku da rastuži više od šest hiljada navijača u hali „Aleksandar Nikolić“ ali je u tih desetak sekundi personifikovana moć defanzivne čvrstine srpske reprezentacije.

Vladimir Lučić se spustio nisko u stavu, svestan da će Skoti Vilbekin ići do kraja, usmerio ga je u njegovu levu stranu; do poslednjeg atoma snage pokušao je nogama da ga isprati, u deliću sekunde je izgledalo da će ga Amerikanac iscrpeti, ali je u istom momentu Aleksas Radanov pristigao u pomoć, a kada se košarkaš Fenerbahčea podigao na flouter, na ruci mu je bio i Luka Mitrović.

Sve što je trebalo da bude deo opisapobede, verovatno vredne prolaska na Mundobasket, stalo je u tih poslednjih par sekundi.

Ne postoji bolja personifikacija timske pobede od poslednje odbrane reprezentacije Srbije kojojm je matiran protivnik snage selekcije Turske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari