Stojka i Jovanović pobednici 34. Beogradskog maratona 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Rumun Silviu Stojka i kapetan prve klase Nevena Jovanović, pripadnica Odreda vojne policija specijalne namene „Kobre“, pobednici su 34. Beogradskog maratona, a Milan Mitrović i Olivera Jevtić pobednici su u polumaratonskoj trci.

Beogradski maraton, 34. po redu, počeo je jutros u 8 časova na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice.

Rumun Silviu Stojka je stazu dugu 42.195 metara pretrčao za 2.34, 43, ispred srpskog atletičara Marka Rankovića (2.37,15) i Grka Nikolaosa Santisa (2.48,52).

Kapetan prve klase Nevena Jovanović, pripadnica Odreda vojne policija specijalne namene „Kobre“, osvojila je prvo mesto u ženskoj konkurenciji na 34. Beogradskom maratonu. Ona je stazu dužine 42 kilometra pretrčala za 3 sata 12 minuta i 27 sekundi.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane  Nebojša Stefanović čestitao je Neveni osvojeno prvo mesto.

„Nevena Jovanović, pripadnica “Kobri”, pobednica je 34. Beogradskog maratona u ženskoj konkurenciji. Veliki uspeh, rezultat ogromnog truda, bravo Nevena!“, napisao je ministar Stefanović na svom Fejsbuk profilu.

 

Na maratonu, održanom pod sloganom „Bez barijera“, učestvovalo oko 5.000 takmičara, a znak za start trke ispred crkve Svetog Marka jutros u osam časova dali su predsednica počasnog odbora Maratona ministarka Darija Kisić Tepavčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i član Kriznog štaba Predrag Kon zajedno sa direktorom maratona Dejanom Nikolićem.

U 34. Beogradskom maratonu učestvovalo je ukupno 109 pripadnika sistema odbrane – u maratonu i polumaratonu – 79 pripadnika Vojske i Ministarstva, 25 kadeta Vojne akademije i pet učenika Vojne gimnazije.

Ovogodišnji maraton je u uslovima pandemije održan bez uobičajenog dečjeg maratona i Trke zadovoljstva, a izostao je zajednički masovan start , a broj učesnika smanjen je na oko 5.000 – 1.000 u maratonu i 4.000 u polumaratonu.

Prvi put u istoriji nije održana Trka zadovoljstva, umesto koje je priređena šetnja zadovoljstva za osobe sa invaliditetom.

Veliki broj linija javnog gradskog prevoza u Beogradu vozi izmenjenim režimom od noćas u ponoć, a tako će biti do 17.00 sati.

Cilj obe trke je na Terazijama ispred hotela „Moskva“.

Milan Mitrović i Olivera Jevtić pobednici u polumaratonskoj trci na 34. Beogradskom maratonu

Stojka i Jovanović pobednici 34. Beogradskog maratona 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Srpski atletičar Milan Mitrović pobedio je danas u polumaratonskoj trci na 34. Beogradskom maratonu.
On je distancu od 21,097 kilometara istrčao za sat, devet minuta i 37 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je Kenijac Stenli Kiprop sa vremenom od 1:11,49 sati, dok je treće mesto pripalo takmičaru iz Bosne i Hercegovine Aliji Imamoviću sa vremenom 1:12,39.

U ženskoj konkurenciji na ovoj distanci pobedu je ostvarila srpska atletičarka Olivera Jevtić u vremenu sat, 17 minuta i 36 sekundi.

Mađarica Katalin Garami Kovač osvojila je drugo mesto sa vremenom od 1:18,58 , a treće je zauzela srpska takmičarka Biljana Cvijanović sa pretrčanih 1:24,31.

Janković: Cilj da se više osoba sa invaliditetom bavi sportom

Stojka i Jovanović pobednici 34. Beogradskog maratona 14
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Cilj nam je da što više građana sa invaliditetom učestvuje u sportskim aktivnostima, jer je sport od nemerljivog značaja za očuvanje njihovog zdravlja i kapaciteta, rekla je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ova institucija je zajedno sa Sportskim savezom osoba sa invaliditetom, u sklopu 34. Beogradskog maratona, organizovala akciju pod nazivom „Ravnopravno do cilja“.

„Devet godina organizujemo ovu akciju. Cilj nam je da svake godine podsetimo da još uvek nismo otklonili sve prepreke, ni arhitektonske, fizičke, pa ni one za naše građane sa oštećenjima sluha i vida. U tom smislu se otklanjaju druge poput znakovnih prevodilaca ili drugijh barijera. Ispred nas jer dosta posla, ali istovremeno da kažemo i da smo mnogo toga uradili“, izjavila je Janković Tanjugu.

Svake godine smo trčali Trku zadovoljstva, ove godine idemo sa šetnjom zadovoljstva jer su drugačiji uslovi, s obzirom na epidemiološku situaciju.

„Sve više građana nam se pridružuje svake godine jer žele da budu deo ove akcije, razumeju šta su problemi i šta je potrebno da uradimo da bismo bili ravnopravni. Možemo da budemo ravnopravni ako drušvo otkloni sve prepreke koje stoje pred građanima sa invaliditetom. Veliki broj dece učestvuje i ove godine, iz svih saveza i planiramo da ovu akciju nastavimo u godinama koje dolaze“

Kako je navela, akciji su se ove godine priključile i devojke iz mačevalačkog kluba Silni.

„Hoćemo da ukažemo da je potrebno i više žena u sportu i mnogo više podrške da žene ostanu u sportu. One su osvajačice Evropskih i Balkanskih kupova, ali negde na prekretnici karijere i potrebna im je podrška da opstanu jer profesionalni sport ima neke druge zahteve i pravila. Mi se radujemo što su izabrale baš našu instituciju da budu i promoterke ravnopravnosti i da zajedno radimo na svim aktivnostima koje doprinose da istinski budemo društvo ravnopravnih ljudi“, istakla je Janković.

Kisić Tepavčević u Šetnji sa osobama sa invaliditetom

Stojka i Jovanović pobednici 34. Beogradskog maratona 17
Foto: FoNet/Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Počasnog odbora 34. Beogradskog maratona, prof. dr Darija Kisić Tepavčević, učestvovala je danas u maratonu u Šetnji zadovoljstva, zajedno sa osobama sa invaliditetom.

Pored Kisić Tepavčević, koja je označila početak maratona sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojčićem i članom Kriznog štaba Predragom Konom, u toj šetnji je učestvovala i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević.

Beogradski maraton održava se pod sloganom „Bez barijera“, a Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštava da je, u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije 2020. pokrenulo kampanju „Srbija bez barijera“.

Jedan od prioriteta u ovoj godini je nastavak te kampanje, u okviru koje će biti nastavljena realizacija strateških projekata koji imaju za cilj obezbeđivanje pristupačnog okruženja za sve građane Srbije, navelo je Ministarstvo.

Gradonačelnik Radojičić ozvaničio početak 34. Beogradskog maratona

Stojka i Jovanović pobednici 34. Beogradskog maratona 26
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ozvaničio je početak 34. Beogradskog maratona u prisustvu predsednice počasnog odbora maratona i ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, člana Kriznog štaba, doktora Predraga Kona i direktora maratona Dejana Nikolića.

Radojičić je istakao značaj održavanja ovako značajne manifestacije za grad Beograd.

Vraćamo se tradiciji i normalnom životu, istakao je gradonačelnik, podsetivši da manifestacija prošle godine nije bila održana zbog pandemije korona virusa.

Gradonačelnik je ukazao da su preduzete sve epidemijske mere, te da su učesnici sukcesivno startovali po 500 u grupi.

„Publike skoro i da nije bilo, dok su trkači nosili maske. Verujem da je većina učesnika vakcinisana. Polako bi trebalo da se vraćamo normalnim životnim tokovima, posebno kada je reč o aktivnostima na otvorenom, svakako uz oprez koji je i dalje neophodan“, istakao je prvi čovek prestonice.

Takođe je naglasio i inkluzivni karakter ovogodišnje manifestacije. Istakao je da je svima u životu potrebna podrška, te da je ljudima sa invaliditetom potrebna posebna vrsta podrške.

„Važno je da kao Grad, ali i kao pojedinci tim ljudima damo podršku. Druga važna poruka ovogodišnjeg maratona je da smo svi jednaki, i da kao društvo moramo voditi računa o tome da svi imaju podjednake šanse da uspeju u životu“, zaključio je gradonačelnik.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić se zahvalio gradonačleniku Radojičiću i Gradu Beogradu u pripremi maratona.

„Ovo je bilo veliko iskušenje za sve nas, jer po prvi put organizujemo događaj na ovakav način. Kada smo podnosili molbu Kriznom štabu za organizaciju, bili smo svesni da moramo da odustanemo od nekih stvari koje su bile sastavni deo Beogradskog maratona, poput Dečjeg maratona, Trke zadovoljstva i javnih tribina“, naglasio je Nikolić.

U maratonskoj trci startovalo je 1.000 učesnika, a u polumaratonskoj disciplini 4.000 trkača. Slogan maratona je „Bez barijera“, a prvi put u istoriji nema Trke zadovoljstva, umesto koje je, shodno sloganu, održana šetnja zadovoljstva za osobe sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari