Pogledi ka finalima pa šta bude 1Foto: KSS

Kajakaši i kanuisti na ovom prostoru imaju trofejnu tradiciju, ako ipak zanemarimo „istoriju“, od osamostaljenja Srbije na Olimpijskim igrama osvojena je samo jedna medalja, ovo „samo“ odnosi se na „zlatno doba“ Ljubeka i Nišavića.

Marko Tomićević i Milenko Zorić osvojili su srebro u Riju u dvosedu na 1000m, bilo je to prijatno iznenađenje, ali i pokazatelj sistematičnog rada u našem kajaku. Nebojša Grujić i Marko Novaković bili su šesti na 200m. U Pekingu 2008. nije bilo kajakaša, a u Londonui 2012. Marko Novaković je bio sedmi na 200 metara.

U Tokiju će Srbiju predstavljati tri takmičara.

Bojan Zdelar u singlu na 1000 metara, Milica Novaković (bivša Starović) na 500 metara i Strahinja Stefanović u jednosedu na 200 metara.

Prvi će od kajakaša nastupiti najmlađi, Bojan Zdelar je sa 19 godina uspeo da po rezultatu izbori vizu, a na Igrama ga čekaju kvalifikacije, četvrtfinale i polufinale kao put do željenog finala, po prvi put do završnice na programu su čak tri trke.

Bojan je bio izuzetno uspešan u mlađim kategorijama, dvostruki prvak Evrope i vicešampion sveta. Sada je u prilici da se odmeri sa starijim i iskusnijim od sebe, a u sličnoj konkurenciji bio je šesti na Svetskom kupu u Segedinu i sedmi na Evropskom prvenstvu.

„Cilj mi je da odveslam najbolju trku u sezoni, pa da vidimo za šta je to dovoljno. Konkurencija mi je poznata sa EP, SP i SK, ali na Olimpijadu svi dolaze maksimalno spremni. Zadovoljan sam pripremama i potpuno spreman čekam takmičenje“, kaže za Danas Zdelar koji završne pripreme sprovodi u Sremskoj Mirovici i Rumi.

Strahinja Stefanović je samo četiri godine stariji od Bojana, ali je takođe predstavnik mlađe garde našeg kajaka. Takođe je imao uspeha u mlađim kategorijama, ali i u seniorskoj konkurenciji – na Svetskom prvenstvu u Segedinu 2019. osvojio je srebro. Takmiči se u sprinterskoj disciplini u kojoj i najsitnija greška može da bude kobna, ali je zadovoljan svojom formom i u Rumi gde sprovodi završne pripreme sa nestrpljenjem očekuje polazak u Japan.

„Zbog epidemiološke situacije otkazane su nam pripreme u Japanu, putujemo 26. jula, prva trka mi je 4. avgusta tako da ću imati osam dana da se adaptiram na vremensku razliku što je sasvim dovoljno. Konkurencija mi je poznata, svi su oni kao i mi na prethodna takmičenja dolazili iz treninga, a sada će biti maksimalno spremni i svi žele medalje. Cilj mi je da dam svoj maksimum, da se posle ni zbog čega ne kajem. Ne znam za šta će to biti dovoljno, ali kad razmišljam, u glavi mije samo A finale i ništa manje“, kaže za Danas Stefanović.

Odlična forma Novakovićeve

Milica Novaković je ove godine u odličnoj formi, osvojila je zlatnu medalju u jednosedu na 500 metara na Svetskom kupu u Segedinu, a bila je četvrta u istoj disciplini na Evropskom prvenstvu u Poznanju.

„Veoma sam srećna i zadovoljna kako sam se izborila sa čitavom situacijom. Potvrdila sam formu i kvotu za Tokio. Nisam imala pritisak, samo želju da se pokažem što je bolje moguće“, rekla je Novakovićeva, devojačko Starović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari