Pohvale Rokiju i Diedouu 1Foto: N1

Utakmicu između Brazila i Meksika je vodio italijanski sudija Roki, koji je pokazao kako se priprema i vodi jedan ovakav meč.

S jedne strane su se našli Brazilci koji svojim teatralnim potezima, preuveličavanjem svakog pretrpljenog prekršaja i vrlo čestim prigovorima otežavaju posao svakom sudiji, a sa druge Meksikanci sa svojom tipičnom agresivnom i oštrom igrom. Verovatno je i činjenica da se na sličan način igra u Italiji olakšala stvari Rokiju, odnosno pomogla mu da sa svim tim uspešno izađe na kraj. Uz to, trebalo bi pohvaliti i pomoćnike, za prikazan visok stepen koncentracije u napadima iz kojih su postizani pogoci, u situacijama koje su jasne, ali koje u realnom vremenu mogu promaći sudijama ukoliko nisu maksimalno obazrivi i „budni“.

Večernji susret Belgije i Japana sudio je nama poznati sudija Diedou, koji po pravilu veoma dobro presuđuje prekršaje, ali vrlo često propušta da izriče disciplinske mere za startove koje bi trebalo sankcionisati. Kao u 72. minutu, kada je dva puta u istoj akciji puštao prednost, a nakon njenog završetka nije javno opomenuo odbrambene igrače Japana za povlačenje i preoštar start. Jedna od veoma dobrih odluka se desila pred sam kraj utakmice, kada je uočio prekršaj u napadu u vidu odgurivanja Lukakua, a Belgijanci tražili faul za kazneni udarac. Koliko je dobro presuđivao pokazuje i činjenica da da jedina situacija vredna polemike ona iz 66. minuta, kada su, više pomoćnik nego on, loše procenili da je odbrambeni fudbaler napustio s loptom teren za igru i svirali udarac iz ugla za Japance.

Autor je bivši fudbalski sudija i komesar suđenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari