Poker asova sa strane 1Slavko Slavuljica

Ako sportista iz jednog dođe u drugi grad nepisano pravilo kaže, da bi ga nova sredina prihvatila , trebalo bi da je dva do tri puta bolji od domaćeg igrača.

Kad se bira pojačanje, to skoro redovno bude svojevrsna avantura. Ove sezone u njoj su se sjajno snašli košarkaši, rukometaši i klub malog fudbala. Do 2018 godine, valjda kao niko pre njih, nepogrešivi u proceni onoga što im treba bili su u OK Novi Pazar. Prvi put otkako su u eliti, desilo se da omanu. Međutim, i pored katastrofalno loše sezone opet su jedini novopazarski klub koji se domogao jednog velikog trofeja, drugi je pripao košarkašima (osvojen drugi stepen kupa KSS). Ko je činio poker asova sa strane u četiri novopazarska elitna ligaša? Ukusi jesu različiti, ali… To bi mogli da budu, ili su bili, Aleksandar Blagojević, Milan Mutavdžić, Nemanja Krstić i Savo Slavuljica. U sezoni koja predstoji samo će Milan Mutavdžić i dalje nositi plavi dres.

Blagojević čovek-tim

Odbojkaši nisu imali lošiju sezonu od poslednje superligaške, pa i pored te činjenice dohvatili su još jedan vredan trofej – Superkup Srbije. Osvojio ga je tim, u kojem da nije bilo Aleksandra Blagojevića (26) ne bi bilo ni drugog uzastopnog pehara, koji pobednik Kupa Srbije ,,otima“ šampionu. Angažovan najviše zbog te utakmice, bivši korektor Crvene zvezde, bio je čovek – tim u meču sa Vojvodinom. U konekciji sa rezervnim tehničarem Nemanjom Sretenovićem osvojio je skoro trećinu poena, 33 od ukupno 95 timskih. Odigrao je samo četiri utakmice, u kojima je s Novim Pazarom upisao još jednu rundu u Kupu (Partizan 3:2) i pobedu u šampionatu nad najvećim iznenađenjem, subotičkim Spartakom. Otišao je u Liban (Taurin)

Ekspres Mutavdžić

Najmanja kolonija igrača sa strane je u futsal prvoligašu. Uz Eldina Redžović najvažnija karika bez koje tim ne može je Milan Mutavdžić (27) iz Raške. On je već četiri sezone je nezamenljiv u sastavu dvostrukog finaliste Kupa Srbije i finaliste plej-ofa i skoro svi ga doživljavaju kao domaćeg igrača. Fenomenalan u oba pravca, napadačkom i odbrambenom, zapao je za oko i selektoru Ivančiću, pa je prošle godine debitovao u reprezentaciji Srbije u dvema prijateljskim utakmicama s Portugalom.

Poker asova sa strane 2
Milan Mutavdžić

Nedavno je ponovo obukao najdraži dres opet u prijateljskim mečevima sa Azerbejdžanom i Hrvatskom. Na jednom od tih duela naprslo mu je rebro. Bez obzira što oporavak od takve povrede zahteva dugotrajnije lečenje pojavio se u timu već u plej-ofu. Koliko je značajan za igru Novog Pazara najbolje se videlo na startu poslednjeg prvenstva, izostao je sa duela sa Srpskom u Pendiku 0:1, a kada se vratio u tim bio je vesnik preokreta u veoma važnoj pobedi nad FON-om 4:3 (dva gola), kao i protiv Vinter sporta 5:3 (opet dva gola). Ali, ono što je priredio u prvoj četvrtfinalnoj plej-of utakmici sa Vinter sportom, u Pendiku, je skoro neponovljivo. Nepuna dva minuta pre kraja Nišlije su imale gol prednosti (3:4), a onda je na scenu stupio ,,Mutavdžić ekspres“ i sa tri uzastopna gola stiglo se do velike pobede (6:4). Bio je strelac i jednog od 9 Pazarovih golova u finalu plej-ofa. Sa ukupno 21 pogotkom je golgeter tima u ovoj sezoni.

Neponovljivi tandem

Treneri i igrači KLS za najboljeg proglasili su Nemanju Krstića (26) iz Novog Pazara. Time je i otklonjena ogromna dilema, koja verovatno postoji i kod svakog dobrog poznavaoca košarke, o najboljem – Krstić ili Radonjić? Odigrao je svih 26 utakmica u KLS i postigao najviše poena – 468. S prosekom od 18 koševa po utakmici peti je strelac lige. Možda, prvi put u karijeri u potpunosti se Krle podredio timu. Nije bio samo košgeter, već je u skladu sa svojim fizičkim predispozicijama pokrivao više pozicija, što je njegov poenterski učinak učinilo skromnijim.. U najvažnijem delu KLS sezone, u utakmicama sa Borcem i Dinamikom stigla ga je manja kriza. Valja biti pošten i reći da je odbrana ova dva tima vrlo dobro znala od koga preti najveća opasnost, što ga je onemogućilo da se razmahne u punom sjaju. Superligu je odigrao na reprezentativnom nivou. U Novom Pazaru sigurno ne ostaje sledeće sezone.

Poker asova sa strane 3
Nemanja Krstić

KLS je u prvi plan izbacilo sjajnog beka – šutera Marka Radonjića (24). Atraktivan, brzih nogu i pokretljivih ruku, eksplozivan. Skoro da nije bilo elementa u njegovoj igri na koji bi se stavila zamerka. Košgeterski učinak, u proseku nešto manji od 20 poena, dobar u šutu sa poludistance i van linije 6,75, najbolji kad je bilo najvažnije. Duel sa Dinamikom, u poslednjem kolu KLS, pobedniku je donosio sve, poraženom ništa. Još od vremena Kićanovića, Delibašića i Slavnića ne pamti se kada je jedan igrač odigrao svaki sekund velike utakmice, pa ni tada to nije bio tako čest slučaj, ali jeste sa Radonjićem. Sa 25 koševa bio je prvi poenter najveće utakmice u istoriji novopazarske košarke. Učinak je dopunio sa 7 skokova i 4 asistencije. Pre toga briljirao je u pobedi posle produžetaka nad Vršcem (101:98) sa 50 poena, 8 skokova i 7 asistencija, što mu je donelo fantastična 54 indeksna poena. Statistika KLS kaže da je treći strelac sa 415 poena, iza Krstića i Smiljanića iz Tamiša (448). S prosekom od 18,04 poena po utakmici ( odigrao 23 meča) četvrti je strelac KLS i najbolji asistent u sastavu Novog Pazara sa 5 uspešnih dodavanja po utakmici. Prvi je igrač koji je ovog leta napustio klub, od sledeće sezone oduševljavaće navijače bugarskog šampiona Balkana iz Botevgrada.

Savo -X faktor

Kod rukometaša u fokusu su se našli prvi strelac Superlige i plej-ofa Armin Kaltak (223 gola), levi bek Zlatko Rakić, za čije ime su vezani svi najveći uspesi Novog Pazara u poslednje dve sezone, i pivotmen Stefan Šaponjić. Svi su igrači od klase, s tim da će i nadalje plavi dres nositi samo Zlatko Rakić. Ipak, jedino je Savo Slavuljica (21) imao i onaj X faktor, ono nešto što ne može da vas ne kupi na prvo gledanje. Nebrojano puta je izašao kao pobednik iz duela sam protiv svih. Neustrašiv, probojan, igrač koji se ne libi da preuzme odgovornost, jednom rečju – najbolji igrač u najvažnijim utakmicama. Obeležio je efikasnošću prve dve pobede Novog Pazara u Superligi, u Beogradu protiv Partizana postigao je osam, a u trijumfu nad Kikindom devet golova. Blistao je i u ligaškom „bacanju na pleća“ Metaloplastike (27:24) i jednoj od pobeda koje su otvorile vrata plej-ofa, u Kikindi (24:26). U obe utakmice postigao je po sedam golova. Da nije pred plej-of, sa dozvolom kluba, otišao u Katar, da bi se vratio u četvrtom kolu borbe za titulu, ko zna šta bi se sve dešavalo. Po povratku, sa devet golova ponovo postaje najzaslužniji za prvu plej-of pobedu, opet u Beogradu nad Partizanom (33:26). Neočekivano, Slavuljica. iako se njegov eventualni odlazak nije uopšte spominjao, pre desetak dana stavio je potpis na ugovor sa povratnikom u mađarske prvoligaše, ekipom Orošhazom.

U novoj sezoni, broj odbojkaša, sa strane, sigurno će se povećati. Za sada u odbojkaški klub stigli su dizač Aleksandar Ivković (29) i Rejli Dikson Spejler (29). Ivković je karijeru. počeo u Novom Sadu, nastavio u Vojvodini NS Seme, pa u Klek Srbijašumama, Jedinstvu iz Stare Pazove, Đerdapu, Budvanskoj rivijeri, rumunskoj Stinti, igrao je i u Libanu, a pre dolaska u Novi Pazar kreirao je igru slovenačkog Kalcita iz Kamnika. Amerikanac Dikson (29) igra na mestu korektora. Prošlu sezonu završio je Espinju iz Portugala, pre toga, po završetku koledža nastupao je za Ishoj Volej (Danska) i Jarvami iz Estonije. Klub su za sada napustili Marko Radosavljević (Spartak Subotica), Aleksa Polomac (Nica), Vuk Milutinović (Radnički Kragujevac) i Karlos Angulo Alomija.

Aktivni su bili i u rukometnom klubu. Posle odlaska prvog strelca lige Armina Kaltaka, najverovatnije u Švedsku, Crvenu zvezdu su pojačali golman Janko Gemaljević i pivot Stefan Šaponjić, Savo Slavuljica prešao je u Orošhazu, otišao je i Aleksa Maksić. Novi igrači biće levo krilo Stefan Jokić (24), momak iz Berana, u karijeri je nastupao za Crvenu zvezdu i Partizan, Pavle Banduka (22), desno krilo Partizana, svojevremeno i pančevačkog Dinama i Železničara 1949, Aleksandar Dragutinović (26), centralni i levi bek iz Priboja, nekada igrač Morave iz Velike Plane, Rudara iz Kostolca, Lokomotive iz Brčkog, Metaloplastike i Crvene zvezde i Al Sadaka iz Bejruta, kao i golman Goran Raković, nekadašnji čuvar mreže Novog Pazara, vratio se u klub iz Spartak Vojputa, dok poziciju pivota preuzima Veljko Davidović (26), koji je u prethodnoj sezoni branio je boje makedonskog Butela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari