"Poleću" Jović i "orlići" 1Foto: Starsport

Stručnjaci i javnost složni su u stavu da Srbija ponovo ima mladu fudbalsku selekciju za velika dela na prvenstvu Evrope za igrače do 21. godine, a današnja utakmica prvog kola B grupe sa Austrijom u Trstu (18.30) nagovestiće koliki su stvarni dometi ekipe selektora Gorana Đorovića, predvođene novim napadačem Reala i najskupljim igračem u istoriji našeg fudbala Lukom Jovićem.

Derbi sa braniocem titule Nemačkom još više, pa i sa Danskom na kraju borbi u B grupi takmičenja na tlu Italije i San Marina.

– Prvi ću da kažem: želimo da budemo evropski prvaci. Da li to mogu da garantujem? Ne mogu, naravno, a to ne može ni niko drugi od učesnika. Mi smo plasirali među 12 najboljih u Evropi i to je već svakako veliki uspeh, ali imamo legitimno pravo da se nadamo. Svima poštovanje, ali Srbija se nikoga ne plaši. Igračima stalno ponavljam da moraju da teže vrhunskim rezultatima, da veruju u sebe i svoje mogućnosti. Suludo bi bilo da idemo na jedno ovakvo takmičenje a da ne razmišljamo o najvišim dometima – ne beži Đorović od ogromnih očekivanja navijača i poslodavaca iz nacionalnog Saveza, koji su kao i smenjenog stratega A tima Mladena Krstajića gurnuli u „vatru“ samostalnog vođenja ekipa.

Nekadašnji pomoćnik u stručnom štabu seniorske selekcije narednom izjavom dodatno pojačava prognoze plasmana „orlića“ na EP, podupirući nadu da Srbija može u Top 4, a samim tim i na Olimpijske igre sledećeg leta.

– Verujemo u sebe i kvalitet koji imamo, momci su pokazali kakav odnos imaju prema dresu. Imam u njih ogromno poverenje I samo mi je žao što zbog ograničenja nisam mogao sve igrače iz kvalifikacija da pozovem. Mnogi od njih imaju pravo da igraju u narednom ciklusu kvalifikacija – podseća Đorović.

Današnji rival sastava s pola igrača u inostranstvu bio je suparnik „orlića“ u kvalifikacijama, gde im je uzeo bod na strani, a ostao bez sva tri u svom dvorištu. Od A reprezentativaca na EP će imati Kevina Dansa (Augzburg), Filipa Linharta (Frajburg, nekada Real Madrid), Štefana Poša (Hofenhajm), Ksavera Šlagera (Salcburg) i Hanesa Volfa (Salcburg), nasuprot našem Joviću. Andriji Živkoviću, Nikoli Milenkoviću, Saši Lukiću i povremenim članovima A selekcije Nemanji Radonjiću i Miroslavu Bogosavcu.

– Austriju dobro poznajemo iz grupe, mislim da smo kvalitetniji. O Nemcima ne treba trošiti reči, godinama su veoma jaki. Ali mislim da fokus treba da nam bude samo na prvi meč, jer ukoliko ostvarimo rezultat koji želimo, imaćemo još više vere i samopouzdanja, koji su i sada na visokom nivou. Na ovakvim turnirima start je veoma važan, zato idemo korak po korak – u pravu je štoper i kapiten srpskog tima Vukašin Jovanović, inače osvajač titule omladinskog prvaka sveta iz 2015. godine.

Prema propozicijama UEFA samo prvoplasirani iz grupe ide direktno u polufinale, a drugoplasirani će morati da ima bolji skor od ekipa s istim učinkom iz Grupa A i C, kako bi ostao u konkurenciji za trofej.

Odabrani

Golmani: Boris Radunović (Atalanta), Dragan Rosić (Mladost), Miloš Ostojić (Spartak); defanzivci: Miroslav Bogosavac (Čukarički), Aleksa Terzić (Fiorentina), Milan Gajić (Crvena zvezda), Srđan Babić (Crvena zvezda), Vukašin Jovanović (Bordo), Nikola Milenković (Fiorentina), Svetozar Marković (Partizan); vezisti: Uroš Račić (Valensija), Erhan Mašović (Briž), Danilo Pantić (Partizan), Saša Lukić (Torino), Luka Adžić (Anderleht), Nemanja Radonjić (Marsej), Lazar Ranđelović (Radnički Niš), Andrija Živković (Benfika), Igor Zlatanović (Radnik), Aleksandar Lutovac (Rad); napadači: Luka Jović (Real), Ivan Šaponjić (Benfika), Dejan Joveljić (Ajntraht)

Mečevi

I kolo (17.6) Srbija – Austrija 18.30

II kolo (20.6) Nemačka – Srbija 21.00

III kolo (23.6) Danska – Srbija 21.00

* Sve se igra u Trstu.

Učinak

2007. 2. mesto

2009. 6. mesto

2011. bez plasmana

2013. bez plasmana

2015. 8. mesto

2017. 10. mesto

* Rezultati samostalne Srbije.

Cenovnik

Španija 437.300.000

Italija 415.300.000

Francuska 368.000.000

Nemačka 314.000.000

Engleska 305.000.000

Srbija 137.200.000

……..

* vrednost ekipa u evrima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari