Politička odluka, korupcija ili nešto treće: Zašto je FSS odlučio da igrači sa EU pasošem nisu više stranci u Superligi? 1Foto: Starsport.rs

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije doneo je odluku da se igrači sa pasošima Evropske unije više ne računaju kao stranci u Superligi Srbije.

Predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Dragomir Lazović objašnjava u izjavi za Danas da se država Srbija odavno obavezala evropskim partnerima da će doneti ovakvu odluku, da je Fudbalski savez Srbije samo sproveo ono što je obećano na višem nivou.

– Mi smo se kao država Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju obavezali da ćemo fudbalere iz Evropske unije izjednačiti sa domaćim, tako da ova odluka IO FSS nije iznenađenje. To je na neki način bio iznuđen zahtev, a politička odluka o tome je odavno donesena na najvišem nivou – priča Lazović.

Lazović: Liberalizovati politiku i prema igračima iz Crne Gore, BiH…

Dodaje da ne očekuje da će ova promena uticati na kvalitet domaćeg takmičenja, kao i da će se većina klubova i dalje oslanjati na domaće igrače.

– Ovo na neki način pogađa samo Zvezdu i Partizan koji imaju mnogo stranaca. Pretpostavljam da će njima da znači. Što se svih ostalih tiče, ne verujem da će se okrenuti strancima. Opšte je poznato da većina klubova 90 odsto igračkog kadra crpi iz svog omladinskog pogona, odnosno da je cilj da ih kasnije prodaju i naplate svoje stvaranje talenata. Moje mišljenje je da bi bilo dobro liberalizovati politiku prema fudbalerima iz okruženja, iz Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, jer njih uslovno rečeno inače prihvatamo kao domaće, pošto nema jezičke barijere, a i bili smo svi nekada u zajedničkoj državi – smatra Lazović.

Kosanović: Približavamo se Evropi, makar i na ovaj način

Trener Milorad Kosanović konstatuje da je u pitanju odluka „od koje nismo mogli pobeći“, ali postavlja pitanje zašto je baš sada doneta bez prethodne najave.

– Pretpostavljam da je u pitanju politička odluka. Jer ukoliko nije, onda je korupcija. U suštini drago mi je da se makar i na ovaj način približavamo Evropi i pratimo njene standarde, odnosno prestajemo da se svađamo s njom. Bilo je na neki način pitanje vremena kada ćemo i mi to uraditi. Međutim, ono što me brine je da li je ova odluka sada i na ovaj način donesena da bi se velikim klubovima, koji imaju višak stranaca, izašlo u susret. Ako je to jedini motiv, onda nije dobro – napominje Kosanović.

Bivši trener Crvene zvezde i Vojvodine kaže da ista stvar postoji u Italiji ili Nemačkoj, pa da to nije oslabilo njihov fudbal.

– Bitinije je pitanje kako mi želimo da uredimo sistem unutar zemlje. Da li želimo da i dalje škole fudbala ko god stigne ili želimo da uredimo kako bi trebalo da izgleda rad sa decom i mladim fudbalerima. Nije dobro što pratimo evropski trend, a još uvek nemamo pravu ideju kako treba da izgleda razvojni put naše dece. Zato bi bilo dobro da se otvori šira diskusija o ovoj temi i vidi u kakvom smeru naš fudbal želi da ide narednih deset ili dvadeset godina – priča Kosanović.

Poledica: Vreme će pokazati da li je odluka dobra ili ne

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica tvrdi da je još uvek rano za procenu da li je u pitanju dobra ili loša odluka srpske „kuće fudbala“.

– Ne želim da kritikujem odluku da državljani EU više neće imati status stranaca, treba pustiti vreme da nam pokaže da li je odluka dobra ili ne, ali mi smeta to što nije bilo nikakve javne rasprave na ovu temu, a bilo je neophodno. Naročito što je odluka doneta nakon sednice Skupštine a delegati o tome ništa nisu znali – kaže Poledica.

Sada je, po njegovim rečima, još bitnije zaštiti mlade igrače kako se nova situacija ne bi na njih negativno odrazila.

– U našoj A reprezentaciji nema nijednog igrača iz Superlige koji igra, eventualno po neko presedi na klupi. Sve je manji broj mladih igrača, klubovi se bore da pronađu bonus igrače, pa se plašim da će ova odluka imati dalekosežne posledice za buduće generacije naših igrača – dodaje Poledica.

Šećerov: Tuđe inovacije po cenu sopstvene štete

Novinar Zoran Šećerov takođe izražava sumnju da li će ova odluka FSS doneti povećanju kvaliteta domaćeg prvenstva.

– S jedne strane je dobro da smo i mi konačno deo Evropske unije po nečemu, ali s druge ne valja što u fudbalu po navici uvodimo tuđu inovaciju, pa makar to bilo na sopstvenu štetu. U principu ovo nije loš potez, ali tek treba da vidimo da li će doneti kvalitet. A za to će najbolji pokazatelj biti partije u Evropi Crvene zvezde i Partizana, pošto oni imaju najviše stranaca – tvrdi Šećerov.

Dodaje da ćemo odgovor na ovo pitanje saznati već na jesen.

– Ako se Zvezdi ponove one partije 0:4, 0:5, kao protiv Totenhema i Bajerna, onda će se opravdano postaviti pitanje da li je ovakva odluka dobra i šta stranci donose našem fudbalu. Ne treba napominjati i da oni dolaze ovde da igraju za dosta višu platu od domaćih igrača. Međutim, ako partije budu dobre, onda će opravdati kvalitet. Sviđa mi se što trener Zvezde (Barak Bahar) pravi kombinaciju iskusnih i mladih igrača, pošto daje šansu i Nedeljkoviću, Šljiviću, Mitroviću… Mislim da je to pravi put i da uz kvalitetne strance sigurno i domaći talenti imaju šta da nauče – zaključuje Šećerov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari