Polovičan učinak srpskih klubova u prvom kolu Evrolige: Ko je bio "tih i neefikasan", a ko je igrao "lepršavo"? 1Foto: Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde pobedom su započeli učešče u ovogodišnjoj Evroligi. Oni su rezultatom 94:73 potpuno razbili Asvel u prepunoj Štark Areni.

Crveno-bele su do prve pobede u Evropi predvodile novajlije Šabaz Nejpir i Rokas Gedraitis sa 21 odnosno 17 ubačenih poena, a odličan je bio i Marko Simonović sa 14 poena.

Igra crveno-belih je u napadu bila lepršava, a u odbrani na momente granitna.

Oduševili su izabranici visokim procentima šuta za tri poena, a posebno su bili raspoloženi na startu utakmice kada su istu otvorili sa šest uzastopno pogođenih trojki.

Zapravo, već tada su otpor gostiju i slomili, a do kraja utakmice posao rutinski priveli kraju.

Do kraja susreta su ih ubacili još 11 pa su meč završili sa ukupnim učinkom 17/34 i izvrsnih 50 odsto u šutu za tri poena.

Bilo je obrisa lepih timskih akcija, bilo je i brze igre koja bi trebalo da karakteriše ovaj Zvezdin tim, a dosta toga rešilo se i na individualni kvalitet, kao što će i biti u ranoj fazi sezone.

Već posle dve utakmice u novoj sezoni (jednoj u ABA ligi, jednoj u Evroligi) jasno je kakva je tri pojačanja dovela Zvezda ovog leta.

Šabaz Nejpir je dokazan igrač, igrao je u brojnim NBA i evropskim timovima u kojima je imao zapažene role. Krasi ga sjajan prodor i izvrstan šut. Voli da igra 1 na 1 i lako probija do samog obruča, a isto tako veoma lako može sam sebi da izgradi šut za tri poena.

Pri tome je nesebičan, pa ume da podeli i po 5-6 asistencija po utakmici, tako da se slobodno može reći da Zvezda dugo vremena nije imala kompletnijeg stranca na poziciji jedan od njega.

Na to pojačanje se sjajno nadovezuje Rokas Gidraitis koji je igra sjajno u odbrani i veoma pametno u napadu.

Reč je o šuteru istančanog kvaliteta koji može mnogo značiti ovakvoj Zvezdi budući da sjano šutira iz ćoškova, ali i sa 45 stepeni.

Iza sebe ima bogato iskustvo u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi u Evropi – Endesa ligi, s obzirom na to da je godinama nosio dres Baskonije.

Sa njim u petorci Zvezda ima uvek opciju više kako može napasti protivnika budući da 201 centimetara visoki Litvanac može leđima da ugura protivnika i ispod koša, te lako na obruču poentira.

Za pravi trio na terenu potreban je i jedan sjajan defanzivac, a Zvezda ga ima u liku i delu Adama Hange, košarkaša koji je najveće uspehe postizao u dresovima velikana Reala i Barselone.

On igra sjajno u odbrani, a ume i da prenese loptu na protivničku polovinu, pa mu je i to još jedan od zadataka u Zvezdi, pogotovo kad igra u paru sa Milošem Teodosićem kako bi bivšeg srpskog reprezentativca rasteretio u fazi napada.

Tokom karijere je umeo uvek u bitnim trenucima utakmice da pogodi za tri poena, iako se ne radio o nešto naročito kvalitetnom šuteru, pa sigurno da trener Duško Ivanović taj segment igre želi da vidi kod njega i sada kada nastupa za beogradski tim.

Na sve to treba pridodati i Jaga Dos Santosa, Majka Tobija i Marka Simonovića da bi se shvatilo koliko su crveno-beli odradili dobro letnji prelazni rok, dok o kvalitetima Miloša Teodosića jednostavno ne treba trošiti reči.

Zvezda u narednom kolu igra protiv Žalgirisa u gostima.

Sa druge strane drugi beogradski klub, Partizan, je u prvom kolu doživeo težak poraz.

Istini za volju imali su mnogo teži posao nego Zvezda – sudar sa „Ponosom Izraela“ u „Menora Mivtahim Areni“.

Makabi je bio veoma raspoložen za igru, dok su crno-beli na momente delovali izgubljeno na terenu pa onda ni ne čudi krajnji rezultat – 96:81.

Mnogo toga je škripalo u igri Partizana, napad još uvek nije uigran, ali odbrana je bila porozna.

U nekoliko navrata su domaći igrači išli na lagano polaganje pošto u reketu Partizana fizički nije bilo igrača koji bi ih u tome sprečili i to je možda i najveća boljka za trenera Željka Obradovića – kako da zategne odbranu u onoj meri da zaliči na prošlogodišnju koja je redom mlela sve protivnike na putu do plej ofa Evrolige.

Doduše, ako je za utehu simpatizerima šampiona ABA lige i prošle sezone je Partizan nešto slabije započeo evropsku sezonu, da bi onda u nastavku sezone „ubacio u višu brzinu“ i nadmoćno došao do duela sa Realom za mesto na fajnal foru Evrolige.

Partizan je započeo utakmicu bez klasičnog plejmejkera pa su na teren izašli Panter – Trifunović – Ponitka – Ledej – Koprivica.

To je širom otvorilo vrata organizatoru igre Makabija Lorencu Braunu da prosto zaigra kako samo on zna i ume.

Otvorio je utakmicu sa nekoliko pogođenih trojki, a onda je počeo da razigrava saigrače.

Partizan nije mogao da se privikne na brzu igru Makabija, pa je trener Obradović često menjao igrače, ali nije uspeo da pronađe petorku koja bi mogla da adekvatno odgovori na agresivnu igru raspoloženog protivnika.

U redovima gostujuće ekipe jedino je zasijao punim sjajem bek Aleksa Avramović koji je meč započeo sa klupe, ali je već do poluvremena ubacio 20 poena.

Ipak, nije mogao sam da igra protiv favorizovanog Makabija, a nije imao podršku od strane saigrača.

Posebno su „tihi“ i neefikasni bili Zek Ledej i Kevin Panter, dok su slab učinak imali i igrači koji su između dve sezone stigli u Partizan: Ognjen Jaramaz, Pi Džej Dožer, Frenk Kaminski i Ponitka.

Izuzetno je razočarala igra i centara Partizana od kojih je tek nešto pokazao Balša Koprivica, dok Alen Smailagić i Frenk Kaminski nisu bili na visini zadatka.

Partizan u narednom kolu gostuje Asvelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari