Ponašanje Evrolige je blasfemija 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Velika rezultatska iznenađenja već u prvom kvalifikacinom „prozoru“ za plasman na naredno Svetsko prvenstvo 2023. dovela su do momentalnih reakcija čelnika pojedinih nacionalnih saveza. Čini se da je najkritičniji prema ponašanju Evrolige bio Đani Petruči, predsednik Košarkaške federacije Italije.

Zbog nemogućnosti da pozovu i u sastave uvrste sovje evroligaške igrače, najviše posledica trpe najkvalitetnije evropske reprezentacije. S tim u vezi, iznenađenja su tokom kvalifikacionog „prozora“ postala nešto uobičajeno.

Tako su već u prvom kvalifikacionom „prozoru“ Hrvati pretrpeli dva poraza, Grčka od Velike Britanije, Turska od Belorusije, Nemačka od Estonije, pa i Italija od Rusije, mada to i ne bi moglo da se podvede pod iznenađenje.

„Blasfemija je ovo što radi Evroliga. Može sebi da priušti da kaže: ‘Hoću ili neću da vam dam igrače’. Oni uslovljavaju Olimpijske igre. Videli smo kako su Nemačka, ili recimo Turska izgubile kod kuće“, razočaran je Đani Petruči, predsednik Košarkaške federacije Italije.

Indirektno je priznao da FIBA nema snagu da se odupre NBA ekipama koje kao i evroligaši ne dozvoljavaju košarkašima da igraju u prozorima tokom klupskog dela sezone, odnosno igraju svoje mečeve u reprezentativnom terminu (koje je Svetska kuća košarke sama odredila), ali nije stao sa kritikama na račun Evrolige.

„Ovo se dešava samo u košarci u kojoj postoji neverovatna arogancija Evrolige. To nije problem za FIBA. Mogao bih da razumem ako NBA to radi, ali od Evrolige je to veoma neozbiljno i neprihvatljivo“, ubeđen je Petruči, koji je pokušao da napravi poređenje sa modelom funkcionisanja u fudbalu.

„Videli smo šta se desilo sa (fudbalskom) Superligom. Stigli smo do Evropskog parlamenta. Nadam se da neko može nešto da uradi i kada je košarka u pitanju. Mančiniju (fudblaskom selektoru Italija) takođe je nedostajalo mnogo igrača i videli smo kako je prošao (u kvalifikacijama za Svetski kup)“, podvukao je prvi čovek Košarkaške federacije Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari