Poraz kakav je na grend slemu snašao samo Igu Švjontek i Anu Ivanović 1Foto: EPA/HUGO PHILPOTT

Poljska teniserka Iga Švjontek, prvoplasirana na svetskoj listi, odmakla je ovaj put najdalje na Vimbldonu, ali ne dalje od četvrtfinala, jer je izgubila od Ukrajinke Eline Svitoline sa 7:5, 6:7 (5:7), 6:2.

Njen poraz je tek drugi ikada na turnirima za grend slem u kojem se visoke pretenzije vodeće u poretku ruše kao kula od karata pred igračicom kojoj je dodeljena posebna pozivnica za učešće, takozvani vajld kard. Prva koja je ispila tu čašu žuči bila je Ana Ivanović, isto na najuglednijem turniru „belog sporta“, 2008, i isto kao pobednica Rolan Garosa nedugo pre toga, što je njoj i jedina titula s četiri najveća turnira (Švjontek osvajač u Parizu i 2020. i 2022, a na ju-Es openu takođe prošle godine).

Ivanovićeva je u Parizu tada igrala kao drugi nosilac (prvi Ruskinja Marija Šarapova), a trijumfom je prvi put zaposela čelo liste. Opijena velikim uspehom i lepim dočekom na balkonu Starog dvora u Beogradu nije se na vreme prijavila za nastupajući Vimbldon. Organizatori su joj u poslednji čas izašli u susret dodeljujući joj specijalnu pozivnicu, jer za sliku turnira nije dobro ako ne učestvuju prvoplasirani.

S tom značkom, ali i dalje pod utiskom s pariske šljake, Ivanovićeva je na jedvite jade iščupala pobedu u drugom kolu protiv Francuskinje Natali Deši – 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 10:8. Cenu grešaka koju nije platila na mostu, platila je na ćupriji. U trećem kolu izbacila ju je Kineskinja Dženg Đe sa 6:1, 6:4. Bila je to prva kineska pobeda u tenisu nad prvoplasiranom. Đe je dogurala čak do polufinala (poraz protiv Amerikanke Serene Vilijams sa 6:2, 7:6 (7:5), a igrala je kao 133. na listi! Bila je prva polufinalistkinja Vimbldona ikada s vajld kardom.

Poraz kakav je na grend slemu snašao samo Igu Švjontek i Anu Ivanović 2
Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Posebnua pozivnica je u susret ovogofišnjem takmičenju dodeljena Svitolinoj, koja se igri vratila u martu, samo pet meseci pošto je postala majka (otac je francuski teniser Gael Monfis). Njoj je Vimbldon tako ukazao poštovanje iako je po plasmanu (76. mesto) več imala pravo da bude u glavnom žrebu mešu 128 igračica. Na Rolan Garosu, gde je dogurala do četvrtfinala, bila je 192.

U polufinalu u četvrtak igra protiv Čehinje Markete Vondroušove (42. mesto). Svitolina se za finale borila i 2019, a češka teniserka je u prethodna četiri učešća triput ispala u prvom kolu, a jednom u drugom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari