Posle 22 godine trofej uzela teniserka koja je prvi put igrala na turniru VTA 1Foto: EPA-EFE/Boglarka Bodnar

Devetnaestogodišnja Ruskinja Marija Timofejeva, koja na svetskoj listi zauzima 246. mesto, junak je nedelje u ženskom tenisu.

Izgubila je u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija za turnir VTA na šljaci u Budimpešti od Čehinje Ane Siskove (123. mesto) s 1:6, 6:3, 7:6 (7:5), ali je u glavni žreb, prvi put u svojoj mladoj karijeri, ušla kao takozvani „srećni gubitnik“.

Tu šansu je iskoristila iznad svih očekivanja. Savladala je svih pet protivnica, a u finalu i Ukrajinku Katerinu Bajndl (100) sa 6:3, 3:6, 6:0.

Tako je postala prvi „srećni gubitnik“ s trofejem posle Amerikanke Koko Gauf, kojoj je to pošlo za rukom u Lincu 2019. s 15 godina, ali to njoj tada nije bio i prvi turnir.

Timofejeva je prva s retkim podvigom u poslednje 22 godine. Indonežanka Anđelika Viđađa je trijumfovala kao debitant u glavnom žrebu na Baliju 2001.

Među igračicama kojima je tako veličanstveno krenula karijera su i dve grend slem šampionke. Belgijanka Žistin Enen, četvorostruka pobednica Rolan Garosa, prvencu se radovala pred domaćom publikom u Antverpenu 1999. s nepunih 17 godina. Kao veliki talenat dobila je posebnu pozivnicu za učešće.

Amerikanka Trejsi Ostin, dvostruka pobednica Ju-Es opena, takve sreće je bila u Portlandu 1977. Mesec ranije je napunila 14.

Timofejeva nije teniserka s najlošijim rejtingom koja je trijumfovala ove godine. Ukrajinka Elina Svitolina, polufinalistkinja nedavnog Vimbldona, pobedila je u maju u Strazburu kao 508. Majka je od oktobra prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari