Đoković u finalu AO: Posle rolerkostera u prvom setu, demonstrirao klasu i ostao nepobediv u polufinalima 1EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Iako je odigrao prilično ispod nivoa dve poslednje spaktakularne partije, srpskom teniseru su bila dovoljna tri seta da precrta nedostojnog američkog izazivača Tomija Pola –  7:5, 6:1, 6:2 i ode u duel sa Stefanosom Cicipasem. Za jubularnu 10. grend slem titulu u Melburnu, ukupno 22. takav trofej u karijeri i povratak na vrh ATP liste.

Meč u Novakovom omiljenom, večernjem terminu počeo je dugim gemom na njegov servis. Loptica je letela s jedne na drugu stranu sedam minuta, Pol je imao dve brejk šanse, ali nije mu dozvoljeno da povede.

Već u sledećem su uloge zarotirane, s tim da šampion grend slema u Melburnu iz 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020. i 2021. godine svoju šansu nije ispustio. Brzo je duplirao vođstvo, pa ga pojačao.

Mada je napravio neobično puno neiznuđenih grešaka u ranoj fazi duela, „večiti“ polufinalista Ozi opena iskoristio je još jednom pravo preče prednosti ubacivanja loptice u teren, odvojivši se na obećavajučih 3:0.

Rival je tek u četvrtom pokazao zašto je baš ove zime, prvi put u karijeri, stigao do Top četiri nekog turnira najjače kategorije. Kao da je bilo potrebno vreme da mu spadnu okovi vidljive treme sa ruku i nogu.

Počeo je sve više da otežava stvari apsolutnom favoritu osvajanje poena, vešto plivajući na talasu svog sve hrabrijeg i raznovrnijeg tenisa. I, možda još više, na ozbiljnom padu prenervoznog Đokovićevog.

Dok je Novak gubio mir i koncentraciju zbog manjkavosti u svojoj igri, prvenstveno neiznuđenih grešaka (24), ljutito se obraćao njegovom boksu i imao raspravu oko štoperice sa sudijom, Pol ga je sustizao.

Sigavši od 1:5 stigao do iznenađujućih 5:5. Deo publike naklonjen 35. reketu sveta očekivao je nastavak te ubitačne serije, ali su se „Rod Lejver arena“ i televizijska publika uverili da je ranjeni lav najopasniji.

Nije pobegao od nagomilanih problema već je krenuo da ih otklanja, na šokantan gubitak velike zalihe uzvratio je sa dva šampionska gema, da bi trećim brejkom konačno rešio turbulentni set u svoju korist.

S rukom na uhu i neverbalnim „Što se sada ne čujete“ obraćanjem gledaocima na tribinama proslavio je mini pobedu i dao sebi „for“ za fenomenalno otvaranje drugog dela premijerne ATP bitke sa Polom.

Očas posla je poveo sa 5:0, ljubomorno čuvajući lične i „otimajući“ tuđe gemove. Bila je to repriza surovo dominantanog tenisa iz osmine finala i četvrtfinala, zbog koga je nazivan igračem sa druge planete.

To što nije dobio šesti gem (5:1) nije bila čak ni prolazna slabost već Amerikančevo podsećanje da je još na terenu i pokušava da pokupi to malo mrvica sa stola Srbina, kom je prolazila taktika dobrog 1. servisa.

Morao je Đoković naporno da radi za poene, naročito u 3. gemu u trajanju od 10 minuta, ali je u kontinuitetu pronalazio prava rešenja. I sa skoro opipljivim samopouzdanjem grabio ka svom 10. polufinalu AO.

Brejk u prvom gemu trećeg seta bio je definitvno znak da će nastaviti svoj poludecenisjki melburnški trijumfalni niz. Do kraja susreta se jedino Novak pitao za ritam i pravac dešavanja na plavom terenu.

Na žalost Stefanosa Cicipasa. Da je Grk mogao da bira nema dileme da bi se opredelio za Pola kao rivala 29. januara, ali će morai da ukrsti reket sa vlasnikom svih važnijih rekorda u istoriji tenisa.

Osim onog u broju GS titula, jer mu Rafael Nadal beži za jednu „recku“. Možda samo još dva dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari