Poslednji meč bez Fakunda Kampaca i zicer koji Crvena zvezda ne sme da prokocka 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Osvajanjem Kupa Radivoja Koraća u Nišu, tačnije vezivanjem sedmog trofeja u poslednje tri sezone, košarkaši Crvene zvezde napravili su sjajnu uvertiru za sutrašnji meč sa Albom u hali „Aleksandar Nikolić“ u 25. kolu Evrolige (19.00).

Uspeli su crveno-beli u nameri da se trijumfalno vrate iz Niša. Videlo se u Čairu koliko Fakundo Kampaco utiče na igru Crvene zvezde i šta je sve u stanju da uradi u samo par minuta na parketu.

Puleni Duška Ivanovića svojski su obradovali svoje navijače, pre svega, načinom na koji su se vratili u meč protiv Partizana (nadoknadili minus 18), u polufinalu KRK, a potom i stigli do velikog trijumfa.

Naparvili su time i idealnu uvertiru za sutrašnji meč sa Albom, u 25. kolu Evrolige. Biće to, ujedno, i poslednji odigrani bez pomoći Fakunda Kampaca u najeltinijem rangu.

Sjajnom Argentincu biće dozvoljeno da se nadmeće u Evroligi već od narednog kola, kada će i zvanično isteći zabrana klubu da registruje vrsnog plejmejkera.

Nakon brejka u Tel Avivu, Zvezda je stekla kapital dovoljlan da se vrati u konkurenciju za mesto u TOP 8.

Na deset kola do kraja prve faze, na skoru 11-13, crveno-beli imaju dobar raspored, u kojem je zapisano da će još šest utakmica odigrati kod kuće, a pritom gostuju ekipama koje nisu nepobedive (Asvel i Bajern, pre svega).

Alba dolazi u Beograd, utisak je, u idealnom trenutku, kada je ambijent u ekipi odličan, a igrači voljni da uspostavljeni kontinuitet pobeda produže, prevashodno u najelitnijoj konkurenciji.

Berlinci su možda i najneprijatnije iznenađenje ove sezone. Trenutno su u nizu od čak šest evroligaških poraza, a pritom van prestonice Nemačke imaju samo dve pobede u najjačem takmičenju.

Iako su zadržali nukleus ekipe, model igre i principe po kojima su prepoznatljivi širom Starog kontinenta, defanzivno, najpre, nisu u stanju da odgovre, odnosno da se nadgornjavaju sa ekipama koje imaju jake individualce, fizički i atletski predisponirane.

Uostalom, Alba je i statistički defanzivno najslabija ekipa. U proseku prima maltene 86 poena. Protivniku dopušta 37,3 odsto uspešnosti sa distance i nekih 57 u šutu za dva poena.

Uprkos tome što organizaciono ima jedan od najboljih napada; sa asistiranih 20 koševa po meču, Alba gubi i dosta lopti po posedu (gotovo 14 izgubljenih u proseku).

Sa poslednjih pet gostovanja, nemački velikan se u četiri navrata vratio kao poražen, prosečno primajući čak 91 poen.

Jedan od razloga loših rezultata svakako je sezona ispod standarda koje je Luk Sikma uspostavio u evroligaškoj konkurenciji.

Iskusni Amerikanac i dalje je jedan od najboljih kreatora sa mesta četvorke, međutim, u kontekstu realizacije, sa 7,5 poena pruža partije koje su slabije u poređenju sa prethodnim sezonama.

Takođe, osim Džejlena Smita i Maodoa Loa, nijedan košarkaš u proseku ne postiže dvocifren broj poena po utakmici.

Njih dvojica predstavljaju dobar bekovski tandem koji je veoma vešt u iniciranju igre na otvorenom terenu, u tranziciji i realizaciji u ranoj fazi napada, na nepostavljenu odbranu.

Uostalom, Alba je u datim segmentima jedna od najboljih evroligaških ekipa, uprkos lošem skoru.

Uostalom, sa 80 poena po utakmici, nalazi se na 11. mestu.

U Zvezdi će defanzivno morati da obrate pažnju na rivalsku tranzicionu igru i veliki broj pokušaja za tri poena.

Iako procenti u formi 34,7 odsto nisu baš reprezentativni, Alba na utakmici „ispaljuje“ gotovo 30 pokušaja sa distance, ubacujući, maltene svaki treći.

Takođe, organizovano idu na ofanzivni skok što se vidi i iz podatka da su druga najbolja skakačka ekipa u tom segmentu sa prosekom od 12 ofanzivnih skokova.

Visoki Kumanđe, ali i vrlo pokretljivi Johanes Timan veoma su nezgodne i petice drugačijih karakteristika.

Iako nije bio u protokolu za finalnu utakmicu KRK, očekuje se da Ognjen Kuzmić bude taj koji će defanzivno pokušati da isparira Kumanđeu.

Timan je prema košarkaškom znanju i centarskim veštinama, pak, nešto nalik Luki Mitroviću. Umešan je u „piku“, fino čita igru i ume da bude vrlo uporan na ofanzivnom skoku, baš kao i Luk Sikma.

Zvezda je u napetoj završnici slavila u prvom meču, iako je Džejlen Smit imao šut za pobedu, na kraju su crveno-beli slavljenički napustili Berlin (88:84).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari