Košarkaši Srbije žele da u Grčkoj čekiraju kartu za Mundobasket 1foto:StarSport

U poslednjem kvalifikacionom dvomeču, košarkašima Srbije dovoljna je jedna pobeda za plasman na Mundobasket koji će se od 25. avgusta do 10. septembra organizovati u Japanu, Filipinima i Indoneziji. Iako bi Velika Britanija trebalo da predstavlja zicer u ponedeljak, selektor Svetislav Pešić veruje da sutra u Atini (18.00) njegovi puleni mogu matirati Grčku.

Nije proslavljeni stručnjak delovao nervozno na poslednjem obraćanju javnosti pred polazak za Atinu na megdan Grčkoj.

Iako je ostao bez sedmorice kandidata sa početnog spiska objavljenog za predstojeći, ujedno i poslednji dvomeč u kvalifikacijama za plasman na Mundobasket, razložno je prihvatio objašnjenja usko vezana za ambicije večitih rivala u Evroligi.

Laknulo mu je zbog činjenice da su Nikola Milutinov i Dejan Davidovac dobili dozvole CSKA da nastupaju za Srbiju u Grčkoj, dok je priključivanje Ognjena Jaramaza predstavljalo čist benefit za „orlove“.

Srbija će se u petak nameriti na Helene, koji će, takođe, nastupiti u neuporedivo slabijem sastavu, u odnosu na najkvalitetniji koji su u stanju da izvedu.

Grci su već obezbedili mesto na Svetskom prvenstvu koje će se od 25. avgusta do 10. septembra organizovati u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

– Znamo da smo u dobroj situaciji pred ovaj ‘prozor’, jedan trijumf dovoljan je za plasman na Svetsko prvenstvo. Probaćemo da završimo sve u Grčkoj. Treneri nam približavaju sve što nas čeka, zadatke koje imamo. Da što bolje odigramo taj meč i da već tu obezbedimo prolaz – istakao je Marko Jagodić Kuridža.

Sa aspekta „drugopozivaca“ reprezentacija Srbije sigurno ima kvalitetnija rešenja na svim pozicijama u timu. Igrači koji će reprezentovati našu zemlju u Grčkoj uglavnom imaju sasvim solidne, a poneki i glavne uloge u svojim timovima.

Biće zanimljivo videti kako će Stefan Jović organizovati igru, odnosno kakva će biti njegova konekcija sa centrima Nikolom Milutinovim i Dušanom Ristićem.

Rođeni Novosađani, vršnjaci, centri koji se poznaju još iz kadetskih dana, stasali su u petice respektabilnog formata.

Jović će moći da deli različite pasove, s obzirom na to da je Ristić vremenom postao centar koji sasvim korektno šutira sa distance, pogotovo sa „topa“.

Njegov šut u „pik end popu“ nešto je dragoceno što bi Jović trebalo da prepoznaje u pozicionim napadima.

– I mi i oni smo u drugačijem sastavu nego u avgustu. Treneri nam približavaju stvari, karakteristike protivnika, bićemo spremni. Naravno da nam znači što su Milutinov i Davidovac tu. Ko god da je ovde mora da pruži maksimum, znamo šta je cilj – naglasio je košarkaš Budućnosti, koji bi sa pomenutima Davidovcem i Milutinovim trebalo da predstavlja veliku snagu na niskom postu.

Srbija bi prevagu mogla da napravi upravo pod košem, tačnije u centarskoj liniji. Biće zanimljivo videti na koji će način i u kojoj meri selektor Pešić koristiti Dušana Beslaća iz Vojvodine, koji je ove sezone jedan od najkompletnijih igrača u Košarkaškoj ligi Srbije.

– Okupili smo se da ispunimo naš glavni cilj, a to je plasman na Svetsko prvenstvo. Ne razmišljamo o kalkulacijama, želimo da pobedimo Grčku u Atini. Iako su oni već obezbedili plasman, izaći će na teren sa motivom da nas pobede pred svojom publikom. Neće biti opušteni, ali će imati određenu dozu rasterećenosti jer nemaju šta da izgube. Video sam da je u njihovom sastavu dosta mladih igrača, željnih dokazivanja u nacionalnom timu. Neće biti nimalo lako, maksimalno ozbiljno prilazimo toj utakmici – naveo je Dušan Ristić, jedan od najboljih momaka u nacionalnom dresu.

Šef struke je poveo 15 igrača u Atinu, vrlo iskusnih za potrebe kvalifikacija. Utisak je da će rotacija biti manja i nešto komplikovanija u spoljnoj liniji, s tim u vezi, značajno će biti videti kakve će taktičke sekvence primenjivati prekaljeni Svetislav Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari