Poraz od Crvene zvezde je prošlost, fokus je na Fenerbahčeu; Partizan želi novi evroligaški skalp 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Jak šamar dobili su košarkaši Partizana u polufinalu Kupa Radivoja Koraća. Crvena zvezda se ponovo ispostavila kao nepremostiva prepreka. Ideja o triploj-kruni je dobrano devalvirana, ali obaveze u Evroligi omogućile su srpskom velikanu da akcenat prebaci na Fenerbahče u duel u četvrtak uveče (21.00) u 25. kolu.

Partizan u Nišu nije mogao da računa na Jama Madara i Joanisa Papapetrua zbog ograničenog broja inostranih igrača.Njihovo odsustvo se i te kako osetilo i negde pokazalo da uticaj domaćih igrača u crno-belim dresovima nije ni izbliza toliki kako se javnosti neretko prezentuje.

I sam Željko Obradović snosi krivicu za to što je rotaciju u Nišu sveo na svega devet igrača, od kojih gotovo nijedan domaći nije bio relevantan faktor na terenu.

Vreme prolazi a Smailagić, Trifunović, pogotovo Vukčević ne napreduju u progresiji kakva je trebalo da bude.

Istovremeno, njih dvojica, zajedno sa Koprivicom, više i nisu tako mladi igrači, naprotiv, u 23. godini života već bi trebalo da su formirani.

U takvoj konstelaciji, može se očekivati da će sutra uveče, protvi svog venčanog kuma Dimitirisa Itudisa, Obradović izaći frontalno sa najjačim adutima, bez želje da nešto preterano rizikuje i traži alternativna rešenja, naročito ako ne bude bio prinuđen da za njima poseže.

Fenerbahče je posle obećavajućeg starta, oivičenog atraktivnom i dopadljivom igrom, usled povreda ključnih igrača i neoporavka Nemanje Bjelice, doživeo veliki pad u formi.

Bilo je i evroligaških utakmica blamantne prezentacije turskog velikana, pogotovo na gostujućem terenu (Asvel, Žalgiris, Olimpijakos).

Iako je statistički Fenerbahče i dalje ekipa koja ima vrlo efikasan napad (83,9 poena) pomenuti prosek je u poslednjih 14 utakmica samo u pet navrata prebacila.

Dosta je odbrambenih problema Fener ispoljio; u donjem je delu tabele kada je reč o defanzivnoj čvrstini (11. mesto). Na nekih 18 timskih asistencija ima nešto više od 12 izgubljenih lopti, a pritom za tri šutira ispod 40 odsto.

Iako je na skoru 6-5 na gostujućem terenu, Fener je čak četiri poraza doživeo na poslednjih pet utakmica i jedino je Virtusu ubacio više od 80 poena.

Olimpijakosu i Žalgirisu manje od 70, dok je na terenu Asvela brojao do 77.

Marko Gudurić, Džonatan Motli i Skoti Vilbekin jedini su igrači koji imaju dvocifren košgeterski učinak u evroligaškoj konkurenciji.

I mada su dobro popunjeni na svim pozicijama u timu, balans između spoljne i unutrašnje linije trebalo bi da bude mnogo bolji.

– Rekao sam igračima da kada se neko takmičenje završi, nema više razmišljanja o tome, bez obzira da li je pobeda ili poraz. Imamo još takmičenja na koje se fokusiramo. Nastavljamo sa Evroligom gde nas stiže Fenerbahče – kratko je poručio Željko Obradović koji će se nameriti na svog decenijskog pomoćnika u Panatinaikosu i venčanog kuma, Dimitrisa Itudisa.

Fenerbahče stiže u Beograd u vrlo nezgodnom trenutku. Zbog posledica razornog zemnljotresa u Turskoj, praktično nije igrao od 5. februara i gostovanja Konjisporu u domaćem prvenstvu.

Itudis ima veliko povrenje u Marka Gudurića. Uprkos tome što na pleju igraju asovi poput Vilbekina i Kalatesa, popularni Gudura neretko kreira igru, asistira, inicira kontranapade i reševa situacije u izolacijama.

S tim u vezi, i ne čudi što je drugi strelac i asistent ekipe u Evroligi sa 11,8 poena i 3,2 uspešna dodavanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari