Poslednji NBA ples Bjelice 1Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW

Eliminacijom Atlante Houks od Milvoki Baksa u finalu Istočne konferencije (4-2 u seriji) završena je, jedna od najuspešnijih, ako ne i najbolja, epizoda srpskih košarkaša u jednoj NBA sezoni.

Iako je veći deo finalne serije protiv Baksa igrao rovit zbog problema sa kolenom, Bogdan Bogdanović u svom prvom učešću u NBA plej-ofu, odigrao je, sasvim sigurno, najkompetitivniju godinu u NBA karijeri.

Nikola Jokić, priznanjem MVP regularnog dela sezone, postavio je standarde koje će teško dostići bilo koji igrač iz Srbije.

Gledano kroz prizmu plej-ofa, Boban Marjanović može biti zadovoljan dobijenim prostorom i učinkom protiv LA Klipersa, baš kao i Aleksej Pokuševski prezentovanim talentom u dresu Oklahome, u svojoj ruki sezoni.

Nažalost, Nemanja Bjelica i Alen Smailagić takmičarsku 2020/21 pamtiće po krajnje epizodnim rolama, protkanim, u slučaju Smailagića, čestim selidbama u Razvojnu ligu.

O dostignuću Nikole Jokića toliko je toga napisano, da bi ponavljanje predstavljalo nešto nalik konstantnom puštanju jednog te istog hita na izlizanoj kaseti plastičnog radija u kolima bez klime.

Odlukom da napusti Sakramento i potpiše četvorogodišnji ugovor sa Atlantom vredan 72 miliona dolara, Bogdan Bogdanović odigrao je svoj prvi plej-of u NBA karijeri, nametnuvši se kao primarno rešenje u spoljnoj liniji, odmah posle izvanrednog Trea Janga.

Regularni deo završio je na proseku od 16,4 poena i impresivnih 43,8 odsto za tri. Uprkos limitu zbog povrede kolena, u plej-ofu je takođe bio dobar sa 14,1 poenom i 32,9 za tri.

Alekseju Pokuševskom posrećio se izbor na poslednjem draftu od strane Oklahome Siti Tandera. Najmlađi ovosezonski NBA igrač stigao je u sredinu koja je u fazi stvaranja perspektivne ekipe.

Na njegovu minutažu od obećavajuća 24 minuta u proseku uticale su i povrede vrlo važnih igrača koji takođe pokrivaju pozicije dva, tri, pa čak i četiri.

Popularni Poku inteligentno je koristio svoje prednosti u vidu šuta, prenosa lopte sa 213 centimetra visine, kreacije igre, nesebičnosti i određene dominacije na obruču, posebno u igri na otvorenom terenu.

Pamtiće se utakmice protiv Klipersa kada je ubacio 29 poena, Toronta kada je Reptorsima podelio šest “banana”. Memfisu je dao 23 poena, Dalasu 21, Šarlotu 25…

Bila je ovo još jedna od sezona u kojima je Boban Marjanović uživao u činjenici da je deo NBA sistema.

U regularnom delu uglavnom je bodrio saigrače na klupi, međutim sekvencama u plej-ofu protiv Klipersa naveo je na pomisao “šta bi bilo kad bi bilo” da je više i pametnije korišćen od starta sezone.

Bobi je na četiri utakmice Dalasa protiv Klipersa imao prosek od 11,8 poena i 8,3 skoka. Njemu je istekao ugovor sa Dalasom i pravo je pitanje u kom će mu se pravcu razvijati karijera u 33. godini.

Nažalost, za Nemanju Bjelicu i Alena Smailagića sezona 2020/21 svakako je za zaborav. Popularni Smajli često je bio na relaciji Voriorsi – Razvojna liga i nije ni imao prostora da se nametne. Bjelica je pak bio “drugi par patika”.

U nemilosti trenera Luka Voltona, srpski as doživeo je da u trećoj sezoni u Sakramentu postane “mahač peškirima”.  Juče je čaršijom kružila priča da ozbiljno razmatra ponudu Partizana, bez obzira na odluku, čini se da je u 33. godini završio NBA karijeru.

Bogdanović pred velikom dilemom

Želja da igra za reprezentaciju Srbije kod Bogdana Bogdanovića nikada nije bila upitna. Za njega ni prethodni učinak u NBA sezoni, “pregaženi” kilometri u dresu Sakramenta nikada nisu predstavljali alibi, međutim mali razmak između dve sezone, činjenica da je prvi put igrao u NBA plej-ofu i da je takmičarsku 2020/21 završio 4. jula u dresu Houksa, vidno rovit zbog povrede kolena, popularnog Bogija navode na razmišljanje da bi mogao da preskoči Olimpijski turnir u Tokiju.

Reprezentacija Srbije put Japana trebalo bi da krene 13. jula, već za osam dana. Kasnijem priključivanju smetali bi i strogi kovid protokoli u Tokiju, a nesumnjivo je da je Bogdanoviću potreban odmor i period rehabilitacije, s obzirom na to da je čitavu finalnu seriju sa Milvokijem igrao rovit, sa bolovima u kolenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari