Povratak svetskog šampiona 1

Višestruki svetski i evropski rekorder u pauerliftingu, Rade Savić, samo tri meseca posle teške povrede, zadobijene početkom novembra na 34. Svetskom prvenstvu u Moskvi, intenzivno trenira i najavljuje nove sportske podvige.

Kako podseća Podunavlje.info, šampion iz Smedereva je na takmičenju u Moskvi, 5. novembra, bio glavni favorit u konkurenciji oko 1300 sportista iz 37 država, ali je doživeo peh u prvom krugu, kada je pri podizanju 240 kilograma zbog povrede lakta, teg pao na njega.

Za petnaest godina bavljenja ovim sportom bio je bez povreda, do Moskve, kada se desila ova, teška – pukla mu je tetiva tricepsa. Usledila je višesatna operacija na Banjici, a sreća u nesreći, po njegovim rečima, bilo je da je u pitanju povreda tetive, a ne mišića, što bi bilo fatalno i, verovatno bi značilo kraj jedne izvanredne sportske karijere. – To je, svakako, jedan od najtežih trenutaka, ali povrede su sastavni deo života, naročito vrhunskih sportista. Svi imamo uspone i padove, ali je najvažnije da u kritičnim trenucima ne klonemo duhom, već da ustanemo, podignemo glavu i krenemo ponovo u borbu, ovaj put u borbu protiv samog sebe – kaže Savić. Posle samo tri meseca od operacije, od toga je u gipsu bio mesec dana, Rade danas na treningu ponovo diže 200 kilograma. – Nikada ne odustati od postavljenog cilja, biti mentalno i duhovno jak, to je moja deviza i poruka mladim sportistima i mladima uopšte – naglašava ovaj 34-ogodišnji šampion, koji ne odustaje od vrhunskih takmičenja, naprotiv, priprema formu za ovogodišnje Svetsko prvenstvo. – Posle operacije nisam mogao da podignem ni dva kilograma, a tri meseca kasnije dižem 200. Dobio sam još veću želju da napredujem nego kad sam prvi put išao na Svetsko prvenstvo. U ovim okolnostima moram još više da treniram, ali i da budem strpljiv – smatra apsolutni svetski šampion u benč presu i dodaje:

– Hvala bogu da je operacija 100 posto uspela, a za to su najzaslužniji dr Vladan Stevanović, načelnik ortopedije na Banjici i dr Momčilo Stanković, anesteziolog, kojima sam neizmerno zahvalan. Takođe, iskreno sam zahvalan svom duhovniku, ocu Stefanu, starešini Hrama Svetog Save, koji mi je od prvog Svetskog prvenstva 2011. godine davao ogromnu podršku, a posebno posle povrede. Naravno, zahvaljujem se svojoj porodici, prijateljima i fanovima na nesebičnoj podršci. Ovaj sport jeste individualni, ali je zapravo timski. Kada se ovako nešto desi

neophodna je podrška i snaga čitavog tima – navodi čovek čija je upornost i želja za uspehom bila zaslužna za uzastopnih pet šampionskih godina

na svetskom i evropskom tronu. Valja podsetiti da je Rade i veliki motivator, jedan od onih koji su zaslužni za popularizaciju ovog sporta. Do njegove ekspanzije u Srbiji, dolazi naročito od Radetove prve osvojene svetske titule 2011, a on i posle teške povrede i operacije, najavljuje pohod na novu:

– Prioritet mi je da predstavim svoju zemlju u najboljem svetlu!

Ovde ne možemo a da ne uporedimo njegov peh sa aktuelnom povredom, verovatno, najvećeg srpskog sportiste svih vremena – Novaka Đokovića. Kao što je u dokumentarnoj emisiji „Tuđim koracima“, Savićev duhovnik, otac Stefan, pored ostalog rekao,

-Da nije bilo ovih iskušenja, i kod jednog i kod drugog (Đoković i Savić), to ne bi bilo realno. Oni ne bi bili realni ljudi. Mislim da će im ovo iskustvo biti od velike pomoći u nastavku karijere i daljem sportskom radu – ocenio je otac Stefan. Ljubitelji sporta obojici žele brz oporavak, da što pre budu spremni za nova sportska nadmetanja i da nastave stazom svetskih uspeha. Srbija to očekuje od svojih sportskih heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari