Poznati parovi četvrtfinala Copa America Brasil 2019. 1Foto: Pixabay/StockSnap

Prva, grupna faza Copa America Brasil 2019. je završena i poznati su parovi četvrtfinala.

U četvrtak, 27.6. igraju Brazil i Paragvaj, a u petak, 28.6. Venecuela i Argentina. Pobednici tih mečeva igraju u polufinalu.

Sa druge strane kostura, takođe, u petak 28.6. igraju Kolumbija i Čile, dok je poslednji meč četvrtfinala u subotu, 29.6. a sastaju se Urugvaj i Peru. Pobednike iz ova dva meča gledamo u polufinalu u borbi za finalni meč 7.7. na Marakani.

Dakle, u četvrtfinalu su svi očekivani, Brazil, Argentina, Urugvaj, Kolumbija i Čile. Pred početak takmičenja da je neko spomenuo Venezuelu i Paragvaj u četvrtfinalu, malo ko bi u to poverovao, dok kad je Peru u pitanju, oni su, nekako, uvek tu negde i umeju vrlo neprijatno da iznenade, kako u pozitivnom, tako nažalost i u negativnom smislu. Jednostavno, nepredvidivi su potpuno.

Pored, izuzetno loših partija Brazila i Argentine, vrlo dobrih Kolumbijaca, Urugvajaca i Čileanaca, ostaje utisak da se gosti, Katar i Japan nimalo nisu obrukali, naprotiv, pokazali su kao, šampioni i vicešampioni Azije da mogu da se suprotstave i najjačim ekipama Južne Amerike. Uz samo malo sportske sreće, obe ekipe su mogle nastaviti u četvrtfinale i ne bi nimalo bilo nezasluženo.

Ono što je, takođe, obeležilo grupnu fazu takmičenja jeste neočekivano mala posećenost utakmicama. Po medijima se već uveliko analizira zašto je do toga došlo i ukazuje na dva moguća razloga. Preskupe ulaznice, ali i prezasićenost Brazilaca velikim sportskim događajima i činjenica da nacija dugo nije videla pehare u rukama svojih ljubimaca, a to se ovde neprašta.

Brazil je 2014. godine bio domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva, 2016. Olimpijskih igara i sada domaćin Copa America. Čak i za najveću ekonomiju i najmnogoljudniju državu Južne Amerike, to je previše. Iako se u Brazilu živi za fudbal, sušne godine su se nanizale. U vitrinama je 5 pehara svetskih šampiona i 8 prvaka Južne Amerike, ali poslednji su osvojili 2007. godine.

Prosečna posećenost utakmica, u prvoj fazi takmičenja, je bila 25.801 gledalac, što prema podacima iz medija predstavlja nešto manje od polovine posećenosti mečevima pre 3 godine u SAD. Tako da ni najmanji stadion Arena do Corinthians u Sao Paulu, čiji je kapacitet 47000 gledalaca, nije bio ni polovično popunjen.

Za prvu utakmicu, na otvaranju prvenstva, cena ulaznice je išla i do 151 američki dolar (590 brazilskih reala), dok je za finalni meč potrebno izdvojiti i do 228 američkih dolara (890 brazilskih reala), a pritom je najniža mesečna zarada u Brazilu 998 brazilskih reala. Postoje, ne u velikom broju i ulaznice sa izuzetnom ekonomskom cenom od 15 dolara za Brazilce i 30 dolara za strance, ali čini se da su upravo i samo one rasprodate.

Treba dodati i to da su loše partije Argentine i polazak na takmičenje „bicampeona“ (dvostrukog šampiona), selekcije Čilea, u medijima ispraćenih uz vrlo skromna očekivanja, smanjile posete stadionima. Situacija se sada iz korena menja, i očekuje se da će u četvrtfinalnim, pa zatim, polufinalnim mečevima i finalu biti malo slobodnih mesta na tribinama.

Brazilci su utisak popravili protiv Perua i bukvalno pozvali navijače da ih ponesu do titule, dok se Argentina provukla kroz iglene uši, ali ipak prošla i uz Mesijeve reči „za nas Copa počinje sada“, poziv je upućen sunarodnicima da dođu i pomognu ovoj ekipi da konačno dođe do trona.

Urugvajci sa najviše titula u vitrinama, ne pričaju puno,već pobeđuju i gledaju u pravcu Marakane. Izuzetno timski postavljeni, bez nekih izrazito zvučnih imena, Kolumbijci su ostavili, do sada, izuzetno dobar utisak, ali sledeći protivnik im je Čile.

Brazil je sve crveniji iz dana u dan. Ako je u početku to bilo zbog stida, srama i besa domaćih navijača, onda je to sada zbog invazije Čileanaca na Brazil. Odjednom su se probudile, strasti, ambicije i fanatična ljubav prema igračima reprezentacije. Bilo je i pre početka sve okićeno u bojama zastave u Santijagu, ali sada su krenuli organizovani odlasci avionima, autobusima i privatnim vozilima. Protiv Kolumbije, Čileanci će igrati kao kod kuće, traži se karta više i niko ne pita za cenu, jer u pitanju je pohod Vidala i drugara na treću uzastopnu titulu prvaka Južne Amerike.

Jedino, što je sigurno, jeste da titulu neće doneti „Božja ruka“, već fudbalsko umeće na terenu.

VAR tehnologija koja se prvi put koristi i u ovom takmičenju, izbacila je ključni adut igračima sa ovih prostora, sitne prevare, a sa druge strane povećala sudijske kontrole svih spornih momenata, pa ostaje nada da će sada do izražaja doći isključivo fudbalsko majstorstvo na terenu.

Ovaj fudbalski karneval, sve je šareniji, veseliji i razigraniji i svi putevi vode ka Marakani u Rio de Žaneiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari