Predsednik Hrvatske kritikovao ministra policije zbog navijačkih nereda u Splitu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kritikovao je danas ministra policije Davora Božinovića zbog navijačkog nasilja i nereda posle fudbalskog derbija između Hajduka i Dinama u Splitu.

„Jučerašnje nasilje i neredi u Splitu nakon utakmice, i to najvećim delom ispred i oko stadiona, sigurno su se mogli izbeći ili barem svesti na minimum da je politički vrh Ministarstva unutrašnjih poslova bio odgovorniji prema hrvatskim građanima i spremniji za delovanje prema nasilnicima“, napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je ocenio da hrvatska policija u takvim situacijama može uspešno da obavlja težak posao samo uz odgovorno i promišljeno vođenje s vrha MUP što „nije moguće sve dok je Davor Božinović posvećen isključivo politikanstvu i kampanji, umesto svom poslu“.

„Huliganizmom i nasiljem na sportskim terenima ne može se baviti samo hrvatska policija, to je posao i odgovornost Vlade i Andreja Plenkovića. Hrvatski navijači i građani žrtve su nebrige i nesposobnosti aktuelne Plenkovićeve vlasti koja nije ni pokušala trajno da reši problem nasilja na stadionima, već je uvek sav teret padao na leđa hrvatske policije“, napisao je Milanović.

On je naglasio da fudbalski stadioni i sva sportska borilišta moraju da budu slobodni od nasilja i nereda, bezbedni za sve ljude koji dolaze da navijaju, bodre i slave pobede.

Uz to je izrazio uverenje da hrvatska policija ima sposobnost, iskustvo i ljude koji to mogu da obezbede, što je, kako je ocenio, dolazala puno puta pravovremenim i profesionalnim postupanjima.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas da su u neredima u Splitu, posle fudbalskog derbija između Hajduka i Dinama, privedene ukupno 54 osobe i povređena tri policajca.

Navijačke nerede osudio je danas i premijer Andrej Plenković koji je pozvao navijače da civilizovano prate sportska takmičenja i utakmice.

Utakmica polufinala Kupa Hrvatske u Splitu završila je pobedom Dinama rezultatom 0:1.

Kako su preneli lokalni mediji, opšti haos počeo je upadom dela navijača Hajduka na fudbalski teren s namerom da napadnu gostujuće fudbalere i navijače. Oni su bengalkama, flašama, kamenjem i drugim predmetima napali i policajce, a čupali su I stolice na stadionu.

Potom su usledili navijački neredi na ulicama Splita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari