Predsednik MOK-a kritike evropskih vlada nazvao žalosnim 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah nazvao je danas „žalosnim“ kritike evropskih vlada u pogledu nastojanja MOK-a da se ruski i beloruski sportisti reintegrišu u međunarodna takmičenja pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Bah je sugerisao i da te vlade imaju „dvostruke standarde“ pošto se fokusiraju na sportiste iz zemalja uključenih u samo jedan od oko 70 ratova i oružanih sukoba koji su u toku u svetu.

MOK je u utorak dao savet pojedinačnim olimpijskim sportsim telima da dozvole povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, uz nastavak zabrane za timske sportove.

MOK je naveo da ne bi trbalo da se dozvoli povratak sportistima koje imaju veze sa vojskom, ili onima koji aktivno podržavaju rat.

„Uočili smo neke negativne reakcije posebno nekih evropskih vlada“, izjavio je Bah na konferenciji za novinare nakon sastanka Izvršnog odbora MOK-a.

Nemačka ministarka sporta Nensi Fezer izjavila je da je preporuka MOK-a „šamar svim ukrajinskim sportistima“.

„Oni koji su dozvolili ratnohuškačkoj Rusiji da koristi međunarodna takmičenja za svoju propagandu nanose štetu olimpijskoj ideji mira i međunarodnog razumevanja“, rekla je Fezer.

Bah je odgovorio da je žalosno što neke vlade „ne žele da poštuju većinu unutar olimpijskog pokreta, niti autonomiju sporta koju hvale i traže od drugih zemalja“.

„Žalosno je što se ove vlade ne bave pitanjem dvostrukih standarda sa kojima smo suočeni. Nismo videli nijedan njihov komentar o učešću sportista čije su zemlje uključene u ostalih 70 ratova i oružanih sukoba“, rekao je Bah.

Konačnu odluku o tome koji ruski i beloruski sportisti mogu da učestvuju na međunarodnim takmičenjima i pod kojim uslovima doneće organi upravljanja pojedinačnim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari