Preko Omonije do Paoka 1

Novi Pazar, Vojvodina, Ribnica, Partizan… ako je neko pomislio da je ovo samo puko nabrajanje klubova, baš se prevario. Ovako je posle 5. kola izgledao redosled na tabeli odbojkaške superlige, a onda se Novom Pazaru dogodio Niš.

Kiks plavih vratio je Vojvodinu na mesto broj jedan. Bivši klub sadašnjeg trenera Novog Pazara Saše Stefanovića, izašao je lako na kraj sa Novopazarcima i na taj način pokazao da ta i dupla pobeda prošle sezone nisu bile slučajne. Povratak na lidersku poziciju Zatrića i drugova moguć je već ovog meseca, u kojem ih čeka teška i iscrpljujuća serija važnih mečeva na tri koloseka. Šampionat i Kup Srbije su udarna takmičenja, a Cev kup najatraktivnije. Prošle godine rumunski sastav Arkada Galaci predstavljao je nepremostivu prepreku na startu Kupa izazivača, što se ne bi moglo reći za ovogodišnjeg rivala na međunarodnoj sceni. U četvrtak u Pendik (18:00) stiže Omonija iz Nikozije, u drugom kolu Cev kupa, revanš je 12 dana kasnije na Kipru. Kako će izgledati Novi Pazar u tom meču, ali i u domaćim takmičenjima tokom decembra, umnogome će zavisiti od igre tehničara Luke Šormaza (27) i primača Marka Radosavljevića (21).

Kiprani u svom sastavu imaju Poljaka Petersa, Brazilce Adrijana Lamba, Honoria da Silvu i Paula Fereiru, ali i iskusne domaće igrače, pa i pored se stiče utisak da nisu nepobedivi.

Luka Šormaz: Nosim lepo iskustvo iz duela sa jednim drugim sastavom sa Kipra. Pre tri godine, moj tadašnji klub Mladost iz Brčkog, lako je izašao na kraj sa Nea Salaminom iz Famaguste. Izbacili smo ih iz Kupa izazivača, a iz te ekipe korektor Petrakidis, primač Adamu i srednji bloker Pafitis sada igraju za Omoniju. Pobedili smo u obe utakmice, u Brčkom 3:0, a u Famagusti 3:2. Čini mi se da bi nam lakše bilo da smo revanš igrali u Pazaru, ali kako na to nismo mogli da utičemo sve ćemo učiniti da obezbedimo poslasticu sledeće runde, duel sa Paokom iz Soluna.

Marko Radosavljević: Utakmice u Evropi su drugačije, u njima se daje i više od stvarnih mogućnosti. Imamo realne izglede da eliminišemo Omoniju. Mislim da nije mnogo bitno što smo domaćini u prvom duelu, jer kada igramo na našem nivou svejedno je gde igramo.

Obojica imate iskustvo u nastupima na međunarodnoj sceni.

Luka Šormaz: Upečatljivo je ono što sam prošle godine doživeo kao igrač Budvanske rivijere u Ligi šampiona. To je nešto posve drugačije, na neki način i nadrealno, kad preko puta sebe imaš takve majstore kakvi su bili igrači Zenita, Halkbanke i Hipo Tirola.

Marko Radosavljević: Nisam igrao na tako visokom nivou kao Luka, ali i moja iskustva su prijatna. Pre dve sezone osvojio sam sa Spartakom iz LJiga Balkanski kup. Iznenadili smo renomirane timove Bešiktaša i CSM iz Bukurešta, što nam je omogućilo nastup u Kupu izazivača, gde smo ispali tek u osmini finala od grčkog Etnikosa.

Posle meča, Novi Pazar – Vojvodina 3:1, renomirani trener novosadskih odbojkaša Nedžad Osmankač izjavio je da Šormaz čini 50 – 75 odsto ekipe Novog Pazara. Ogroman kompliment.

– Godi kad tako nešto kaže neko iz Vojvodine, koja je naša odbojkaška institucija. Ja sam samo pojedinac koji zavisi od saigrača, trudim se da im omogućim što lakše napade i da što češće nadmudrim suparničke blokere. U svakom slučaju lepe reči Nedžada Osmankača mnogo znače.

Marko Radosavljević: Osmankač nikad ne priča bez pokrića.

Zvanično najbolji mladi odbojkaš Srbije za 2015. godinu u izboru OSS je Marko Radosavljević. Veliko priznanje.

Luka Šormaz: Nema greške.

Marko Radosavljević: To je već prošlost

U Superligi više nema neporaženih timova. Šta nam to govori o njenom kvalitetu?

Luka Šormaz: Prvi put igram šampionat Srbije. Liga je odlična, medijski ispraćena i što je najvažnije omogućava brz napredak mladim igračima. NJihova brojnost i kvalitet kažu ono što sam odavno znao, u Srbiji se sjajno radi u klubovima.

Marko Radosavljević: Većinsko mišljeno o slabijem kvalitetu lige u odnosu na ranije sezone nije i moje. Naprotiv, kao da zaboravljamo da se dobar deo internacionalaca vratio u naše klubove i znatno podigao kvalitet lige.

Vojvodina, Crvena zvezda i Novi Pazar su od odbojkaških stručnjaka i dobrih poznavalaca prilika u ovom sportu svrstani u najveće favorite za naslov prvaka. Je li to i vaše mišljenje?

Luka Šormaz: Možda bi u ovu grupu mogli da uvrstimo i Ribnicu. Mi i dalje dosta osciliramo. Da tražimo najbolju formu pokazuju neki lako izgubljeni setovi i posebno meč u Nišu. Gde smo i kolike su nam stvarne mogućnosti delimično će pokazati rezultati tokom gustog decembarskog rasporeda. Ipak, cilj svih ciljeva je da se najbolji bude kad je najpotrebnije, u plej-ofu.

Marko Radosavljević: Potreban nam je viši nivo igre kako bismo uspešno odgovorili zahtevima na sav tri fronta. Saradnja na liniji tehničar – primači i primača – srednjaka izgleda dobro, biće to još i bolje. Loša partija iz Niša, pa i ona dva seta sa Spartakom, teško da se u skorije vreme mogu ponoviti. Sjajna stvar je što imamo odličan skauting za svaki meč, što nam u startu daje prednost nad rivalima.

Utakmica u dresu Novog Pazara koju ste najbolje odigrali?

Luka Šormaz: Mrtva trka bi se vodila između one u Kragujevcu i duela sa Vojvodinom. Lično mislim da ću najbolju tek odigrati.

Marko Radosavljević: Poenterski, to je bio kup meč u Subotici. Kako odbojku ne čine samo poeni, onda bih se odlučio za duel sa Radničkim u Kragujevcu.

Prate li se vaše igre u gradovima u kojima ste rođeni?

Luka Šormaz: Ja sam rođen u Livnu, ali porodica jako dugo živi u Brčkom. To je grad odbojke, pa je i razumljivo da se pažljivo prate rezultati Pazara i naročito moje igre.

Marko Radosavljević: U mojoj Novoj Pazovi najvećeg navijača imam u ocu. Kako sam četiri godine proveo u LJigu i tamo je mnogo zainteresovanih za moje igre i rezultate Novog Pazara.

Neočekivano teška pobeda

Retko ko je očekivao da bi duel 7. kola Superlige između odbojkaša Novog Pazara i Spartaka iz LJiga u Pendiku mogao da donese toliko mnogo uzbuđenja, a bilo ih je i previše. Gosti su neočekivano poveli 2:0 u setovima i tek tada su momci trenera Saše Stefanović krenuli da igraju kako znaju iskazavši još jedanput pobedničku crtu. Na kraju, slavio je Novi Pazar 3:2 (24:26, 17:25, 25:18, 25:23, 15:11)

Na tri fronta’]

Veliki napori čekaju Novopazarce u decembru. Igraće na tri fronta sedam mečeva od izuzetne važnosti. Četiri puta će se gostovati, od toga jedno gostovanje je van zemlje (Nikozija). U šampionatu Srbije sastaće se u gostima sa Klek Srbijašumom i Ribnicom, a u Pazaru sa Jedinstvom iz Stare Pazove. U četvrtfinalu Kupa Srbije 14. decembra u LJigu će ponovo jedni naspram drugih Spartak i Novi Pazar, revanš je u Pendiku, 26. decembra. U Kupu CEV, Novi Pazar i Omonija igraće 8. decembra u Pazaru, uzvratni meč je 20. decembra u Nikoziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari