Prelaz koji karijeru kroji 1Foto: FoNet

Miomir Kecmanović i zvanično je juče dobio epitet najboljeg mladog juniora u svetu. Sedamnaestogodišnji teniser ostvario je zacrtane ciljeve za ovu godinu – odbranio je titulu na Oranž Boulu i završio kao broj jedan.

– Sjajno je biti proglašen za najboljeg juniora 2016. godine. Takođe shvatam da je ovo samo jedan bitan korak na teškom putu. Skoncentrisan sam na dugačko putovanje koje me čeka i učiniću sve da dođem do vrha uz pomoć moje porodice i tima – rekao je Kecmanović, koji je ove sezone nanizao 18 pobeda, osvajajući turnir u Meksiku, potom Edi Her i na kraju Oranž Boul. Pored četiri trofeja u singlu i dva u dublu, Kecmanović je tokom 2016. igrao i finale juniorskog US opena.

Mladi srpski teniser sada ima nove planove – da se naredne godine fokusira na profesionalne turnire, jer kako je prošle nedelje izjavio, više ne nalazi izazove u juniorskoj konkurenciji. Kao što i sam ističe, taj prelaz biće pun neizvesnosti bez garancija za uspeh.

– Prelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju, kažu, može biti traumatičan za mladog tenisera. Ali, ja volim izazove. Oni me teraju napred. Profi turniri su normalan sled u razvoju svakog tenisera. Taj put su prošli svi, od prosečnih do onih vrhunskih tenisera. Pa ko uspe. Ja sam uveren da ću uspeti – rekao je Kecmanović.

Uspeh koji je ove nedelje postigao doneo mu je mesto u istoriji juniorskog tenisa. Postao je tek treći igrač kome je pošlo za rukom da dve godine zaredom osvoji prestižni turnir na Floridi, prethodno to su učinili Bili Martin (1973-74) i Harold Solomon (1969-70). Kada se pogleda lista osvajača Oranž Boula od 1998. godine do danas, najzvučnije ime je Rodžer Federer, a pored njega izdvajaju se Endi Rodik i Dominik Tim. Istovremeno, od 2004. godine do danas među igračima koji su završili sezonu među prvima na ITF juniorskoj listi, u seniorskoj konkurenciji pokazali su se Momfis, Zverev, Veseli, Čilić, Tomić, Gofan, Kirios, Ćorić… Međutim, nemali broj talentovanih juniora izgubi se u profesionalnim vodama.

Prema podacima iz 2009. godine, većina juniora koji su ušli u top 100 došli su do prvih ATP poena u vreme kada su imali najbolji juniorski renking, a za proboj među najbolje bilo im je potrebno četiri i po godine, odnosno u tom trenutku imali su u proseku 21.5 godina. Ono što je evidentno je da iz godine u godinu prosečna starost najboljih sto igrača na ATP listi raste – dok je 1992. ona bila 23.2 godina, 2015. igrači su imali u proseku 28.6 godina. Trenutno samo 14 igrača ima 23 i manje godina, a od njih petorica su osvojila neki od juniorskih grend slemova i isti toliko broj našao se u nekom trenutku među prvih deset na ITF juniorskom renking. Najmlađe rangirani igrač među prvih 100 je devetnaestogodišnji Tejlor Fric, prvi junior sveta 2015, a trenutno 76. na ATP-u. Nekoliko meseci stariji od Tejlora, Aleksandar Zverev imao je najzapaženiji proboj u seniorskoj konkurenciji i sada zauzima 24. mesto.

Ispred Miomira Kecmanovića su sezone velikih odricanja, ali on kaže da je izabrao za sebe put.

– Ponosan sam na ovo što sam postigao. Kažu, ušao si u tenisku istoriju. Ako je tako – lepo. Međutim, svi ovi uspesi, zapravo, obavezuju me da još više i bolje radim. Odabrao sam svoj put, put tenisera i sada nema povratka, niti nekog samozadovoljstva. Sport je takav, tera te neprestano napred. Na rad, i rad, i rad… – zaključuje prvi juniorski reket sveta.

Srbija protiv Rusije u Nišu

Meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa 2017. između Srbije i Rusije biće odigran od 03. do 05. februara 2017. godine u Nišu u hali Čair. Srbija, kao domaćin izrazila je želju da ovaj susret bude odigran u Nišu, a definitivnu odluku o tome doneo je ITF koji je vlasnik Dejvis kup takmičenja. Poslednji put Dejvis kup meč u hali Čair u Nišu odigran je od 10. do 12. februara 2012. godine u okviru prvog kola Svetske grupe između Srbije i Švedske, kada je Srbija pobedila 4:1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari