Preminuo jugoslovenski i kosovski fudbaler Fadilj Vokri 1Foto: MN Press arhiva/ Portal Mondo

Fadilj Vokri, legenda jugoslovenskog i kosovskog fudbala i predsednik Fudbalskog saveza Kosova, preminuo je u subotu u 57. godini života od srčanog udara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vokri je rođen u Podujevu 1960, a fudbal je počeo da igra sa 15 godina, najpre za lokalni fudbalski klub, a zatim 1980. i za FK Priština. Osamdesete su bile najznačajnije godine u njegovoj karijeri.

Godine 1984. igrao je za reprezentaciju Jugoslavije kada je u 12 utakmica zabeležio šest golova. Dve godine kasnije, 1986, prešao je u Partizan gde je zabeležio 13 golova u 27 utakmica. Dobio je naziv legende kosovskog fudbala s obzirom da je nosio zastavu na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984., a 1987 je proglašen najboljim fudbalerom Jugoslavije, piše portal RSE.

Godine 1989. prešao je u francuski tim Nimes, a kasnije i u tursko Fenerbahče gde je igrao od 1990-1992. Nakon karijere u Turskoj vratio se za Francusku gde je živeo sa porodicom i gde je završio fudbalsku karijeru.

Po završetku rata na Kosovu, vratio se kako bi pre svega pomogao kosovski fudbal.Od februara 2008. vodio je Fudbalski savez Kosova i pod njegovim vođstvom Kosovo je postalo član u UEFA i FIFA.

Za sobom je ostavio suprugu i troje dece. Kosovski zvaničnici izrazili su saučešće porodici, navodeći da je Kosovo izgubilo veliku zvezdu.

Tekst preuzet sa portala Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari