Preminuo Pako Hento, jedan od najvećih španskih fudbalera svih vremena 1EPA/MARTIAL TREZZINI

Francisko Pako Hento, jedan od najboljih španskih fudbalera svih vremena, preminuo je u 89. godini. Hento je bio legenda Real Madrida sa kojim je čak šest puta osvajao pehar Kupa šampiona.

Od odlaska Alfreda Di Stefana bio je počasni predsednik „kraljevskog kluba“ i jedan od poslednjih simbola generacije koja je pedesetih godina prošlog veka postavila nenadmašan rekord osvajanjem pet uzastopnih titula prvaka Evrope.

Pako Hento je ukupno u šest navrata osvajao pehar namenjen klupskom prvaku Evrope.

Igrao je za Real punih 18 godina, odigrao je oko 450 utakmica i postigao 180 golova. Sa Madriđanima je čak 12 puta bio najbolji u Primeri, a ukupno je osvojio 24 trofeja u „belom dresu“.

IFHSS (Međunardoni institut za fudbalsku istoriju i statistiku) proglasio ga je za najvećeg španskog fudbalera svih vremena i 30. najboljeg igrača u istoriji fudbala. Igrao je na dva Mundijala (1962. i 1966), ali nije imao naročitog uspeha sa „crvenom furijom“.

Kada je odlazio u penziju 1971. na njegovom oproštaju igrao je Dragan Džajić. Izlazeći iz igre, Hento je predao trećoj Zvezdinoj zvezdi dres sa brojem 11, očekivalo se da ga baš Džaja u Realu nasledi na levom krilu, ali do tog transfera nikada nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari