Prijava protiv gradskih vlasti Banjaluke i Vlade Republike Srpske: Sporna izgradnja teniskog terena za Đokovića 1EPA-EFE/MATT TURNER

Organizacija Transparentnost Internešnal (TI) u Bosni i Hercegovini podnela je prijavu zbog izbegavanja Zakona o javnim nabavkama BiH pri izgradnji teniskog terena za potrebe turnira „Srpska open“.

Transparentnost je prijavu uputila državnoj Agenciji za javne nabavke, navodeći da su grad Banjaluka i Vlada RS izdvojili više od 20 miliona maraka, odnosno 10 miliona evra javnog novca, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pri tome su izbegli zakonom propisano raspisivanje tendera, dajući novac Teniskom savezu RS u vidu granta, navode u TI.

Teren bi trebalo da posluži za održavanje turnira „Serbia Open“, koji je 2009. godine pokrenula porodica Novaka Đokovića.

Planirano je da se ove godine u aprilu turnir održi u Banjaluci umesto u Beogradu.

Teniski savez je bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i po cenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primenjivati i za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50 odsto, dodaje se u saopštenju.

Zakon o javnim nabavkama se morao primeniti, a to potvrđuje i nedavno objavljeno mišljenje Agencije za javne nabavke BiH.

Agencija je tada navela da se ovaj zakon mora primeniti i pri indirektnim javnim investicijama u izgradnju sportskih, obrazovnih, medicinskih, administrativnih objekata, kada javni novac čini više od 50 odsto investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari