Prvi izlet Srbije van Beograda posle četiri godine 1Foto:Starsport

Poslednji kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo, fudbaleri Srbije odigraće u Leskovcu.

Više je pitanja na koja bi odgovorima javnost u Srbiji verovatno dobila obrazloženje zbog čega fudbalska reprezentacija bira da svoje utakmice kao domaćin ne igra nigde osim u Beogradu.

Poslednji kvalifikacioni meč sa Bugarskom za plasman na naredno Evropsko prvenstvo 19. novembra (15.00), biće zapravo prvi koji će „orlovi“ odigrati van prestonice Srbije posle četiri godine.

Ne samo fudbalski interesi, uslovili su da Fudbalski savez Srbije duel sa našim komišijama organizuje u Leskovcu, na novoizgrađenom objektu.

U poslednjih godinu dana Srbija je izgradila stadione u Zaječaru, Loznici i Leskovcu i trebalo bi očekivati periodično izmeštanje reprezentativnih utakmica iz Beograda.

Nešto što je potpuno uobičajeno kod većine reprezentativnih evropskih selekcija, za nas je predstavljalo pravi raritet, s obzirom na to da u 21. veku reprezentacija Srbije nije više od 11 puta igrala svoje utakmice kao domaćin van Beograda.

Poslednji grad koji je dočekao A reprezentaciju Srbije bio je Kruševac, koji je oktobra 2019. bio domaćin prijateljskog susreta sa Paragvajem. Dobila ga je naša selekcija sa 1:0 golom Aleksandra Mitrovića.

Pre toga Srbija je u 2016. godini odigrala dve utakmice van Beograda. Obe prijateljske i to u razmaku od nekoliko dana.

Najpre je pobedila Kipar sa 2:1 u Užicu, da bi potom savladala Izrael sa 3:1 u Novom Sadu.

Poslednju takmičarsku utakmicu, u okviru kvalifikacija za veliko takmičenje, fudbaleri Srbije odigrali su 2015. takođe na „Karađorđu“.

Bilo je to u septembru, u kvalifikacijama za plasman na Evropsko prvenstvo.

Srbiju je tada predvodio kao selektor Radovan Ćurčić, a reprezentacija je savladala Jermeniju sa 2:0.

Prvi grad mimo Beograda koji je u 21. veku dočekao reprezentaciju, tada još SR Jugoslavije, bilo je Smederevo, gde se igrao prijateljski susret sa Litvanijom, završen trijumfom od 4:1.

Inače, zanimljiv je podatak da Srbija ima pozitivan skor na utakmicama van Beograda. Na 11 mečeva, slavila je u devet navrata a jednom je igrala nerešeno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari