Psovke i tuče deo imidža 1Foto: EPA/

Za samo dva dana selektor rumunskog Fed kup tima Ilije Nastase stigao je da uvredi Serenu Vilijams rasističkim komentarima na račun njenog nerođenog deteta

Nazove britanske novinare glupim, i „počasti“ selektorku Britanki En Kjotavong i teniserku Džoane Konte pogrdnim imenima, zbog čega je reagovala i Međunarodna teniska federacija, zabranivši nekadašnjem teniseru da na bilo koji način učestvuje u mečevima između rumunskog i britanskog tima.

Sedamdesetogodišnji selektor tako je samo nastavio neslavni niz, zbog kojeg je zaslužio preblagi epitet „kontroverznog“ sportiste. Pre skoro četrdeset godina kada je Rumunija takođe igrala protiv Britanije u Dejvis kupu, Nastase je imao sličan izliv besa, napadajući Dejvida Lojda reketom i pokazujući srednji prsta publici, a ITF mu je tada zabranio da se takmiči u Dejvis kupu godinu dana.

 – On se veoma iznervira kada se njegov rival ne upeca na provokacije. Prvo mi se obratio na veoma vulgaran način a onda me ljutito udario tri puta reketom po glavi – opisao je Lojd incident, koji se dogodio 1978, dve godine pošto je Nastase tokom samo 12 meseci čak četiri puta bio diskvalifikovan.

Pored rivala, Nastase je znao da se obruši i na publiku i sudije. Tako je u uvodnom gemu meča na Vimbldonu gledateljku nazvao „vešticom“, a linijskog sudiju „članom SS“. Zbog toga ne čudi da u izveštaju iz tog vremena jedan od glavnih sudija piše: „Među naših 200 članova nema više od desetak sudija od kojih bismo tražili da sude meč u kome igra Nastase“. Ni novinari nisu dobro prolazili – 1980. rumunski selektor fizički je napao predstavnika Dejli mejla, pošto mu je ovaj postavio pitanje o razvodu, dok je u subotu predstavnike medije sa Ostrva nazvao glupim zbog načina na koji su izveštavali o njegovim rasističkim komentarima.

Nekadašnji osvajač Rolan Garosa i Vimbldona imao je ispade i protiv reprezentacije Srbije. Pre devet godina u četvrtfinalu prve grupe Evroafričke zone Fed kupa, Nastase koji je tada bio član Rumunske teniske federacije, potukao se sa obezbeđenjem, tokom dubl meča između Ane Ivanović i Jelene Janković, na jednoj strani i Monike Nikulesku i Sorane Kirste, na drugoj nezadovoljan sudijskom odlukom. Nastase je krenuo prema sudijskoj stolici i boksu gde su sedeli roditelji srpskih teniserki i predsednik TSS Slobodan Živojinović, a kada je obezbeđenje reagovalo, nastala je tuča.

Poslednji Fed kup susret između Rumunije i Britanije završen je trijumfom rumunskog tima. Pre incidenta koji je Nastase izazvao u subotu bilo je 1:1, da bi potom u nedelju Simona Halep pobedila Kontu (6:1, 6:3), a Irina Kamelia Begu savladala Heder Votson (6:4, 7:5). ITF saopštio je da je pokrenuta istraga protiv rumunskog selektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari