PSŽ preživeo, Junajted u problemu 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON

Zaplet kakav se samo poželeti može; posle pobeda Lajpciga u Istanbulu, odnosno PSŽ u Mančesteru, pred poslednje kolo grupe E Junajted, „sveci“ i nemački predstavnik imaće podjednake šanse da se plasiraju u narednu fazu Lige šampiona.

Lajpcig se protiv Bašakšehira, u meču sa sedam pogodaka, spasio golom Serlota u nadoknadi vremena (3:4) , dok je aktuelni vicešampion, nakon što je lako mogao da bude nokautiran na početku drugog poluvremena, pogocima Markinjosa i Nejmara došao u najbolju poziciju da se u poslednjem kolu nađe u šesnaestini finala, s obzirom na to da će dočekati otpisani Bašakšehir.

Remi Borusije Dortmund i Lacija (1:1) najviše je pogodovao Brižu koji se ubedljivom pobedom nad Zenitom (3:0) vratio u igru za plasman u narednu fazu.

Mogao je Junajted sinoć da iskoristi bolji momentum na startu drugog poluvremena, ali su Marsijal i Kavani promašenim zicerima ostavili PSŽ u igri. Uprkos slaboj igri i nedovoljnoj koordinaciji srednjeg reda i navale, „sveci“ su se nekako iskobeljali nakon odlične rekacije Markinjosa u protivničkom šesnastercu.

Nedugo posle vođstva gostiju od 1:2, Fred je minut kasnije crvenim kartonom olakšao posao zvaničnom vicešampionu. PSŽ se povukao, trener Tuhel ubacio je u igru veznjake i defanzivce; „sveci“ su mudro sačekali jedan kontranapad i golom Nejmara u 91. definitivno nokautirali Junajted, revanširajući mu se za poraz u prvom delu grupne faze.

Lajpcigu je pobeda bila neophodna kako bi ostao u igri za plasman u narednu fazu. Činilo se nakon vođstva od 2:0 da će bez većeg stresa otići iz Istanbula, međutim Kaveči je pred sam kraj poluvremena golom najavio žurku koja će se dogoditi u nastavku utakmice.

Uspeli su gosti preko Olma da u 66. minutu povećaju na 3:1 ali je Kaveči u razmaku od samo 13 minuta između 72. i 85. pogocima bio rešen da potpuno pokvari računicu Lajpciga.

Igrala se već nadokanada vremena, u gro planu je bio trostruki strelac za Bašakšehira, međutim rezervista Serlot sjajno je odreagovao nakon pasa Polsena, lepo je naciljao i iznenadio markiranog golaman domaćina Gunoka koji je loše procenio način na koji je Norvežanin uputio šut.

Nemači predstavnik je sa sva tri osvojena boda u Istanbulu došao u situaciju da u poslednjem kolu sam odlučuje o prolasku u narednu fazu i to protiv Mančester junajteda kod kuće.

Ren je možda i najveće razočaranje; kao predstavnik Francuske porazom u Rusiji od Krasnodara izgubio je šanse da se plasira u sledeću rundu Lige Evrope kao trećeplasirani iz grupe E. Pogotkom iskusnog Šveđanina Berga, Krasnodar je izbacio Ren iz igre; klub koji je u letnjem prelaznom roku uložio 70 miliona evra u pojačanja i pritom u svojim redovima ima jednog od najtalentovanijih igrača u Evropi – Kamavingu.

Dortmund je trijumfom mogao da potvrdi  mesto u šesnaestini finala, međutim nakon što je Gerero doveo u vođstvo „milionere“ Lacio je remizirao golom Imobilea iz penala.

U redovima gostiju, posle preležanog korona virusa, vratio se Milinković-Savić. Briž je preko De Ketelare, Vanakena i Langa trijumfom nad Zenitom došao u poziciju da u Rimu protiv Lacija pokuša da napravi veliki podvig prolazom u šesnaestinu finala.

I pre meča u Sevilji, bilo je jasno da su Čelsi i tim iz Andaluzije obezbedili prolaz dalje. Gudelj je bio u kombinovanom sastavu Sevilje, a na sličan način postupio je i trener Lampard.

Meč je sa četiri gola obeležio Žiru, svojom najboljom partijom u karijeri u Ligi šampiona (0:4). Iako bez Mesija, Barselona je rutinski preslišala Ferencvaroš u Mađarskoj (0:3), baš kao i Juventus kijevski Dinamo u Torinu (3:0).

Haland na pauzi do 2021.

Erling Haland povredio se na poslednjem treningu pred sinoćnji meč. Norveški napadač, koji je do povrede postigao čak šest golova na četiri utakmice „milionera“ u ovosezonskom izdanju Lige šampiona, povredio je zadnju ložu tako da će morati da pauzira do kraja 2020.

Ukupno je u ovom takmičenju računajući i prošlu sezonu dao neverovatnih 16 golova na 12 utakmica! U elitnom takmičenju postiže gol na svakih 56 minuta što je apsolutni rekord takmičenja ako se računaju igrači sa najmanje 10 odigranih mečeva.

U Bundesligi je dao 10 golova na osam utakmica i sa 17 golova na 14 mečeva u svim takmičenjima je ubedljivo najbolji strelac Borusije Dortmund u ovoj sezoni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari