Pustili ih niz vodu, pa ih se "setili" 1Foto: STARSPORT

Posle odluke Fudbalskog saveza Srbije da oštećenim igračima Borca, Jagodine i Donjeg Srema uplati (po) 500 evra (bruto) jednokratne pomoći i njihovog složnog odbijanja tog novca, uz predlog da se ta sredstva preusmere za lečenje jedne teško bolesne devojčice, reč ima Mirko Poledica.

Jer je predsedniku Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije sportski direktor FSS Vladimir Matijašević prvom predočio ideju o potonjem potezu vrhuške ovdašnjeg fudbala.

– Nesporno je da smo nas dvojica razgovarali i da sam, kao čovek sporta i neko ko je sve vreme uz ovu grupu igrača, pohvalio tu odličnu ideju, nemajući predstavu o kolikom se iznosu radi. Gospodin Matijašević mi je samo preneo dobru nameru Saveza i pitao za mišljenje, a posle par dana mi je tražio i spisak fudbalera koji već godinama bezuspešno pokušavaju da naplate ugovoren novac. Od pet do 30 hiljada evra, kako ko. S obzirom da u računaru imam sva imena odmah sam ih obavestio porukom. Tog 26. juna smo se zahvalili jedan drugom, da bih par dana posle bio upitan i za račune tih 47 momaka. O svemu sam obavestio oštećene a oni su, saznavši za iznos, burno reagovali. Da vam ne prepričavam komentare u njihovoj wcp grupi… Uglavnom, svi do jednog su stava da neće milostinju od onih koji su im već uzeli više od tog iznosa da bi im izdali ispisnice, ćutke su posmatrali kako se klubovi igraju sa njihovim i sudbinama njihovih porodica, čak im u tome davali logističku podršku, ostali nemi na njihov štrajk glađu… Drugo, ja nemam pravo i nameru da zavlačim ruku u tuđ džep. Mogu da dam mišljenje, savet i podršku, ne i da u ime prevarenih igrača primam ili ne primam novčanu pomoć – kaže Poledica za Danas.

Nekada i sam fudbaler, naš sagovornik kaže da razume gnev svojih kolega.

– U intervjuu od 10. maja predsednik FSS Slaviša Kokeza pohvalio se da na računu imaju 10 miliona evra, a ovamo oštećenim igračima nude 0,19 odsto tog iznosa. Da, nije realno da momci naplate ceo dug, ali da je Savez to hteo mogao je da im namiri sve, kada već tako dobro posluje. Ovako, prvo ih je svojim nečinjenjem pustio niz vodu, a sada im nudi milostinju. Pa, FSS je više novca potrošio dok je donosio tu odluku na Kopaoniku nego što je njima namenio. Zato mi je drago što su momci jasno i glasno poručili „nismo na prodaju“.

Prema njegovim rečima, domaća sindikalna organizacija fudbalera dala je oko tri miliona dinara svojim članovima sa ovog spiska, u procesu dobijanja ispisnica od FSS, ali nema sredstva ni pravnog leka da im pomogne u naplati dugovanja.

– U Srbiji ne postoji apsolutno više nikakva mogućnost naplate duga, pa smo se obratili FIFA fondu za podršku igračima u sličnim slučajevima. U početku su na taj novac imali pravo samo stranci sa platnih spiskova ugašenih klubova, ali su baš na naše insistiranje kod FiFPro „dopisani“ i domaći fudbaleri. Informisan sam da je tom fondu Međunarodne fudbalske federacije ostalo još pet miliona evra za deobu do kraja godine, pa s mojim timom saradnika uveliko privodim kraju sređivanje dokumentacije za apliciranje – prenosi nam Poledica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari