Rade Đurović: Bojim se da bi Srbi i VAR zloupotrebili 1Foto: STARSPORT

Penal iako je fudbaler oboren van kaznenog prostora, nedosuđeni jedanaesterac uprkos tome što je odbrambeni igrač rukom sprečio da lopta uđe u gol, ofsajd u gol šansi iako je napadač u liniji primio loptu…

Ovo nisu nabrojane situacije koje su se dogodile od početka sezone, već su se sve odigrale u osmom kolu Superlige Srbije koje će, kada je u pitanju suđenje, crnim slovima biti ispisano u istoriji domaćeg fudbala.

Većina medija prenela da se najsporniji momenat dogodio na stadionu „Rajko Mitić“, kada je sudija Igor Stojiljković dosudio protiv Inđije penal nad igračem Crvene zvezde Aleksom Vukanovićem iako je prekršaj bio van kaznenog prostora. Međutim, dileme nažalost nema pošto je čak i najvatrenijim pristalicama crveno-belih bilo jasno da je Vukanović oboren van kaznenog prostora, iako se kasnije otkotrljao unutar linije 16 metara. Zvezda je tako u 87. minutu došla do izjednačenja, a par minuta kasnije i do pobede nad Inđijom (2:1) iako je gostujuća ekipa praktično već imala tri boda „u džepu“.

– Igor Stojiljković po meni trenutno spada u top pet najboljih srpskih i zaista sam iznenađen što mu se takva greška dogodila. Ne znam šta ga je nagnalo da odmah pokaže na belu tačku, da li je podlegao pod pritiskom atmosfere stadiona ili je nešto drugo u pitanju. On važi za sudiju koji nije želeo da se kompromituje, koji nije dozvoljavao bilo kakve pritiske niti je pod njih potpadao. Nemam dilemu da on kao arbitar ima perspektivu, samo ovakve stvari ne bi smele da mu se ponove – priča za Danas bivši fudbalski arbitar Rade Đurović.

Previd Stojiljkovića toliko je bio očigledan da je čak i sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela priznao da penal nije postojao, te je naglasio da se zalaže za uvođenje VAR-a u srpski fudbal. Međutim, greška sudije je toliko bila očigledna da se postavlja pitanje da li bi i VAR mogao da natera arbitra da promeni odluku koju je toliko samouvereno, čak i bez konsultacije sa pomoćnicima, dosudio. Treba napomenuti i da je sudija Bojan Nikolić na meču Proleter – Partizan oštetio goste jer nije svirao očigledan penal kada je igrač domaćih u svom kaznenom prostoru rukom sprečio gol.

– Video asistencija za sudije (VAR – video assistant referee) je odlična stvar i može da pomogne arbitrima ako se pametno koristi. Sudije još uvek treba da steknu osećaj da ga ne koriste prečesto i da ne seckaju previše utakmicu, već da se to svede na neku meru od tri, četiri situacije. Međutim, meni se sve čini da mi kao da pokušavamo da ućarimo što više dok ne uvedemo VAR, da iskoristimo taj vakuum da se što više spornih odluka donese pre uvođenja video snimka. Ovde je problematično jer su u pitanju odluke za koje čak ne bi trebalo ni konsultovati VAR tehnologiju jer ne bi trebalo da budu sporne – dodaje Đurović.

On napominje da i kod upotrebe VAR tehnologije treba biti oprezan.

– VAR je koristan ako se ne zloupotrebi. Mene plaši da bi mi u Srbiji, ako želimo, lako pronašli način da i VAR zloupotrebimo. Vi VAR možete gledati kod svakog kornera jer uvek tu ima guranja dva, tri igrača, a samo je pitanje koji ćete deo snimka da uzmete kao početnu tačku. To je kao kod slučaja Feliksa Briha sa nedosuđenim penalom Aleksandru Mitroviću protiv Švajcarske na Mundijalu u Rusiji. Mnogo toga zavisi od kog momenta cenite da je počela ta situacija i ko je onda prvi počeo. Plaši me zato da bi mi bili u stanju da čak i televizijski snimak istrgnemo iz konteksta – napominje Đurović.

Srpski fudbal je prema njegovim rečima pretrpeo veću štetu nego što je Crvena zvezda izvukla korist pobedom nad Inđijom.

– Razumem da je sledeće kolo večiti derbi i da bi Zvezda bila pod još većim pritiskom uoči gostovanja Bajernu, međutim, za domaći fudbal bi bilo sjajno da je Inđija odnela sva tri boda sa „Marakane“. Zvezdi ne treba nikakva pomoć, ona bi to već nadoknadila u narednim utakmicama ili u plej-ofu i ova tri boda joj ne znače toliko. S druge strane, Inđija je kao mali klub uskraćena da ostvari istorijsku pobedu u Beogradu i ko zna kada će sledeći put biti u prilici da bude na korak od takvog podviga – zaključuje Đurović.

Video asistencija tek za tri godine

Superliga bi VAR tehnologiju trebalo da uvede u sezoni 2021/22, ali još uvek nije poznato gde bi se pronašao novac za postavljanje video tehnologije na svih 16 stadiona, kao i za honorare za arbitre koji bi pregledali snimak.

– Moraćemo kad tad da uvedemo VAR jer će nas Evropa na to naterati. Očigledno je da sa tim ne žurimo, ali je pitanje vremena kada će i UEFA reći da sve najjače nacionalne lige moraju da imaju video tehnologiju – ističe Rade Đurović.

Povratak u devedesete

– Ako se nastavi praksa da se malim klubovima uskraćuju bodovi u Beogradu ponovo ćemo doći u situaciju kao devedesetih da oni unapred znaju da nemaju šta da traže protiv Zvezde i Partizana. Tada smo imali situacije da male ekipe dolaze u Beograd s drugim timom da bi očistili kartone, bez ikakvih ambicija da napadnu – napominje Rade Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari