Rade Zagorac: Želim da budem jedan od lidera ekipe 1Foto: STARSPORT

Transfer saga Radeta Zagorca prilikom dolaska u Partizan trajala je poprilično dugo; bila je prožeta i sekvencom darovitog košarkaša u španskoj Sevilji takmičarske 2017/18. i konačno završena prošlog leta, kada se rođenom Beograđaninu ostvarila želja da igračku afirmaciju doživi u voljenom klubu.

Iako je početak karijere u crno-belom dresu bio sasvim korektan, na momente i vrlo obećavajući, brojne povrede u kratkim vremenskim razmacima uticale su na takmičarsku formu Zagorca koji, i prema sopstvenom priznanju, do kraja ABA lige nije uspeo da se nametne i uveri Andreu Trinkijerija da zaslužuje lidersku ulogu. U razgovoru za Danas, Zagorac je rekapitulirao dešavanja tokom polufinalne serije plej-ofa ABA lige i doživljene eliminacije od Crvene zvezde.

– Najžaliji mi je zbog utiska koji je ostao posle majstorice, da je Crvena zvezda prošla u finale jer je ipak igrački kvalitetnija od nas. Nakon šest ovosezonskih derbija, od kojih većina njih rešenih na jedan posed, finala Kupa Radivoja Koraća, na kome je ulog bio trofej, ne bih mogao da se složim sa tim da je Zvezda igrački kvalitetnija od nas. Da se razumemo, Zvezda je odlična ekipa, ali smo sličnih kvaliteta. Ono u čemu su bili u prednosti u trećem meču jeste bila njihova odlučnost kako da dođu do cilja i plasiraju se u finale. Na psihološkom planu su bili bolji, ali smo u igračkom pogledu, u to sam ubeđen, ujednačenih kvaliteta – iskren je i nedvosmislen Rade Zagorac. i

* Sa vremenske distance, kako biste objasnili uzroke ubedljivog poraza u majstorici?

– Kada se igra jedan meč poput majstorice ritam igre je od izuzetnog značaja. Možemo govoriti o ritmu igre jednog igrača, možda i dvojice sposobnih da time inficiraju ostatak ekipe ili čak petorke na terenu. Mi smo, nažalost, počeli u kontraritmu; taktički smo sve lepo pripremili, bili potpuno spremni za ono što nas je očekivalo, ali smo zapali u frustraciju kada na samom startu meča ništa nismo pogodili iz izgrađenih pozicija, taktički sjajno nacrtanih. Posle toliko promašaja, jednostavno nismo bili u stanju da se iskobeljamo iz tog kontraritma.

* Kada bi se utisak posle majstorice sveo samo na konačnu razliku „-21“, potpuno bi bio prenebregnut razvoj događaja, jer je Partizan na početku dolazio do željenih pozicija za šut ili prodor, ali realizacije jednostavno nije bilo.

– To je posledica kvaliteta jednog trenera. Taktički i koncepcijski mi smo u prvih pet minuta imali sve: dobro izgrađene pozicije za šut, jasno postavljeni plan realizacije, protok lopte…To je bilo sve što je Trinkijeri želeo i mogao da uradi, ali od njega nije zavisila sama realizacija, već od nas igrača, a toga nije bilo.

* Na kraju serije, ispostavilo se da je zapravo ključan bio prvi meč koji su crveno-beli rešili posle produžetka, iako ste u trećem kvartalu imali prednost od devet poena.

– Kada igraš protiv tima kvaliteta Crvene zvezde nećeš imati puno prilika da preokreneš seriju u svoju korist. U prvom meču smo imali dosta toga na svojoj strani i jednostavno smo morali da ga dobijemo. Sve je funkcionisalo u našoj igri; imali smo željeni ritam, pogađali teške i važne šuteve, vodili čak i devet poena u trećoj četvrtini i sve smo to nekako olako ispustili.

* Od vas se očekivalo da već ove sezone budete nosilac igre u Partizanu. Iako ste imali dobrih perioda, objektivno govoreći, niste uspeli da se nametnete u sistemu koji forsira trener Trinkijeri.

– Generalno, to kako sam igrao ove sezone nije ono što želim i kako sebe vidim u Partizanu. Ne mislim da je bilo loše, međutim, pošto imam visoka očekivanja od sebe, a i poverenje trenera i saigrača, morao sam da dam veći doprinos. Povrede su ostavile trag, da ne pominjem sada i onu masku koju sam morao da nosim izvesno vreme, ali u tome ne želim da tražim nikakav alibi. Želim da budem lider ekipe, tačnije jedan od njih, jer verujem da sam sposoban za tako nešto. Moje ambicije u dosluhu su sa timskim ciljevima i željama.

* Vaš igrački napredak, ujedno i dokaz polivalentnosti, video se u kreaciji igre, pogotovo u segmentu dva na dva kada ste sa centrom gradili poene.

– Što se tiče tehničkih stvari, to sve zavisi od trenera i toga na kojoj me poziciji vidi. Izazovno je i teško igrati u Partizanu. Želim da budem lider, neko ko je sposoban da u kontinuitetu pomaže ekipi. Čeka me naporno leto, prepuno izazova i rada na svim tehničkim segmentima – u samokritičnom tonu završio je Zagorac.

Želim da ostanem

* Ugovorom ste vezani za crno-bele još jednu sezonu; u godini finansijske konsolidacije, klub će sigurno želeti određene prihode i na osnovu obeštećenja prilikom eventualnih transfera narednog leta. Da li sebe vidite i naredne sezone u Partizanu?

– Vezan sam i sledeće sezone za Partizan. Moja želja je nedvosmislena i jasna. Postoji dosta nezavršenih stvari koje želim da uradim u Partizanu. Nekako je prirodno da se Partizan vrati tamo gde pripada u Evroligu“, jasan je Zagorac.

Napad na titulu

Partizan je ove sezone osvojio Kup Radivoja Koraća, ispao u polufinalu plej-ofa ABA lige, eventualnim uspehom u Superligi takmičarsku godinu bi faktički okončao duplom krunom.

„Ozbiljne ekipe žele da zadrže kontinuitet, bez obzira na to o kom je takmičenju reč. I da smo osvojili ABA ligu ili došli do finala, ispali čak iz nje, bio bi nam isti pristup u Superligi. Uopšte ne sumnjam da ćemo pružiti maksimum. Trofeji se broje i veoma su važni, a potencijalno osvajanje Superlige moglo bi da predstavlja fenomenalnu uvertiru za narednu sezonu“, smatra Zagorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari