Raduljica žrtva taktike 1

Došao je letos u Milan kao osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Riju i najbolji srpski centar u ovom trenutku.

Kao jedina klasična petica očekivalo se da će od starta sezone trener Jaspin Repeša maksimalno koristiti centarsku “pismenost” Miroslava Raduljice, međutim i poslednji evroligaški meč protiv Reala u Italiji pokazao je da popularni Radulja još uvek ne uživa potpuno poverenje hrvatskog stručnjaka. Milan je glatko poražen od Madriđana (90:101), Raduljica je gotovo čitavo drugo poluvreme proveo na klupi i za 12 minuta postigao je sedam poena.

Poznato je da većina italijanskih klubova poslednjih godina forsira “trči i pucaj” igru u kojoj dominiraju niži i okretniji centri, dok za petice starog kova ima malo mesta. Evroligaške ekipe takvog stila igre, poput Olimpijakosa, uvek imaju jednog klasičnog centra (Nikola Milutinov), što je ove sezone učinio i Milan angažovanjem Raduljice.

Zbog viška stranaca trener Repeša u italijanskom šampionatu na svakom meču mora da odmara barem jednog igrača iz inostranstva. Na tri meča, koliko je odigrao u domaćem šampionatu, Radulja je prosečno igrao 11 minuta, po čemu je tek jedanaesti igrač u timu. Učinak od svega 3,7 poena i isto toliko skokova u skladu je, ne samo sa minutažom, već i ulogom koju ima u timu. Raduljica u Evroligi igra 15,5 minuta i beleži prosečno 10,5 poena (četvrti strelac ekipe).

Razlozi ovako male minutaže verovatno su taktičke prirode. I protiv Reala trener Repeša se prilagodio niskoj petorci rivala, zaigravši mahom sa Mačvanom na centru i Sendersom ili Paskolom na četvorci. U takvoj konstelaciji snaga za Raduljicu jednostavno nije bilo mesta. U skladu sa tim, nejasno je zašto je Repeša dovodio srpskog centra ukoliko nema odlučnosti da sa njim u igri protivnika natera da se adaptira na dokazano centarsko znanje momka poniklog u FMP. U Italijanskom šampionatu kvalitetnih centara gotovo da nema, međutim Repeša na startu sezone u Raduljici ne prepoznaje igrača koji bi omogućio timu prevagu pod protivničkim košem. Minimalan je broj akcija u kojima bi se izgradila pozicija za srpskog centra na niskom postu. Dobrog šuta sa distance Raduljica je vrlo koristan i u širenju igre, ali njegovi igrački kvaliteti trenutno nisu u dosluhu sa taktičkim manevrima hrvatskog stručnjaka.

Teo prestiže Papalukasa

Tamo gde je stao prethodne Miloš Teodosić nastavio je ove sezone u Evroligi. U prva četiri kola srpski plej ostvario je čak 38 asistencija, što je neuporedivo više u odnosu na njegov prosek od 4,6 uspešnih dodavanja u elitnom takmičenju. Već na sledećem meču CSKA popularni Teo mogao bi da prestigne čuvenog grčkog pleja Papalukasa na trećem mestu večite liste Evrolige. Teodosić je u zaostatku od deset uspešnih dodavanja (967), a da li će prestići Spanulisa na drugom mestu (988), odnosno neprikosnovenog Dijamantidisa na prvom (1.255) zavisiće prevashodno od njegovog ostanka u CSKA. Teu na leto ističe ugovor sa Moskovljanima i postoji mogućnost da se preseli u NBA. Inače, reprezentativac Srbije protiv Uniksa je ostvario jubilarni deseti evroligaški „dabl-dabl“, a zanimljivo je da su njegovi timovi – CSKA i Olimpijakos – dobili svih 13 utakmica u kojima je on podelio najmanje 10 asistencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari