Ragbistkinja Isidora Savković: Posle plesa jajasta lopta 1Foto: Roberto Comuzzo

Iako ga bije glas grubog, sporta, ragbi nije muški bastion.

Žene su i u ovom slučaju napravile iskorak i jurcaju za jajastom loptom po livadi. Igrom na najbolji način ruše stereotipe i daju primer drugima da je sve pitanje volje i želje, a ne pola i tradicije.

Jedna od onih koja već deceniju i po igra ragbi je Isidora Savković. Igračica Crvene zvezde je već godinu dana, prve ragbi korake napravila je u rodnom Kruševcu, a osim igranja osnovala je i svoj ženski ragbi klub Beograd u kojem je aktivno igrala šest godina.

* Odakle u ragbiju?

– Moji počeci datiraju još od davne 2005. godine kada sam, nakon prestanka bavljenja plesom, bila u potrazi za sportom koji bi „legao“ mom senzibilitetu. I u tom trenutku se otvorio prvi ženski ragbi klub u Srbiji i to u mom rodnom gradu, Kruševcu – dođoh, videh, ostah!“

* Koliko dugo postoji ženski ragbi u Srbiji?

– Od 2005. godine, samo su se forme smenjivale – ragbi 10, ragbi 15, ragbi 7, ragbi 9, ragbi 13. I sve sam ih igrala. Dakle, 15 punih godina.“

* Šta za vas znači ragbi? Igru, posao, zadovoljstvo, filozofiju?

– S obzirom da se ragbijem bavim tačno pola svog života, shvatila sam da me je oblikovao u svakom pogledu; naučio me je disciplini, odgovornosti, uživanju ali i odricanju. Ragbi mi je postao najveći životni učitelj posle roditelja.

Ragbistkinja Isidora Savković: Posle plesa jajasta lopta 2
Foto: Žarko Lazarević

* Sa kojim stereotipima ste se suočili i koje stereotipe ste razbili?

– Kada se pogleda okruženje u kome živim, stereotipi su neizostavna stvar, tako da sam se susrela sa svime što vam padne na pamet. Srećom, mama i tata su me naučili da budem jaka i samostalna osoba, pa sam na stereotipe uvek odgovarala na način kojim mogu ljude edukujem o nečemu što im je nepoznato i zbog čega teže da ukalupljuju, kao i da proširim pozitivnu sliku o devojkama u bilo kojem zanimanju koje se smatra muškim.

* Koju poziciju igrate u ragbiju, odnosno koji je vaš posao na terenu?

– Da se izrazim nekim razumljivijim terminom za ljude koji prate sport, igram na poziciji plejmejkera – otvarač i desni centar. Moj „zadatak“ je da organizujem igru na svom delu terena i da budem spona između „mog dela tima“ sa jedne strane terena i igrača na drugoj strani terena i njihovog otvarača.

* Koje uspehe sa Zvezdom i reprezentacijom biste posebno istakli?

– Moj dosadašnji najveći uspeh sa ženskom ragbi 13 reprezentacijom je definitivno utakmica protiv reprezentacije Kanade, koja je 4. na svetskoj rang listi, zahvaljujući kojoj smo se mi popele u top 10 zemalja.

* Koji su vaši ciljevi u vezi sa ovim sportom?

– Vrlo su jednostavni – da igram, uživam, da prenosim znanje koje imam i učim.

Pomoć za SP u Engleskoj

Reprezentacija Srbije ima šansu da se nađe na Svetskom prvenstvu 2012. godine u Engleskoj. Želja postoji, poziv takođe, ali do ostvarenja sna ragbistkinje deli 30 hiljada evra. Svako ko želi da pomogne može da kontaktira Savez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari