Rasterećeni na lidera Evrolige 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Nije sportski niti “etički” priznati javnosti da se nekom duelu prilazi relaksirano i bez opsednutosti pobedom. Uprkos tome što se Crvena zvezda sa četiri vezane evroligaške pobede vratila u konkurenciju za plej-of, večerašnji susret u Barseloni spada u grupu onih u kojima su pozicije jasno određene a ishodi utakmica lako procenljivi.

Ne mogu crveno-beli ambicije nadograđivati u Kataloniji, naprosto Barsa kod kuće gotovo da ne gubi ove sezone u Evroligi; samo je jednom kapitulirala na 14 utakmica i u jeku borbe za prvo mesto na kraju regularnog dela večerašnji susret vidi kao zicer situaciju (21.00).

Mirno je Jasikevičijus ispratio razvoj situacije na poslednjem evroligaškom nastupu njegovih izabranika. Neobjašnjivo lako su plavo-crveni kapitulirali u Kaunasu protiv Žalgirisa, što je za posledicu imalo sijaset video analiza po povratku u Barselonu, ponavljanja akcija, detaljisanja, kao i kritika posle kojih je jedino meditacija na gradskoj plaži predstavljala mentalni otklon za Nikolu Mirotića i saigrače. Jasikevičijus jednostavno ne podnosi poraze, s tim u vezi, večeras će se taktički “ustremiti” na Crvenu zvezdu i u crveno-belim nijansama verovanto videti boje koje ga krajnje iritiraju.

– Barselona je lider na tabeli, i po svemu onome što je pokazala najozbiljniji kandidat za prvaka u ovogodišnjem izdanju ovog takmičenja. Moramo biti spremni i u odbrani i u napadu da odgovorimo, da budemo skoncentrisani. Atletski su izuzetna ekipa, koja ima mnogo mogućnosti u oba pravca, svakako nas očekuje izuzetno težak meč u ovom trenutku – realan je trener Radonjić.

Barselona je gotovo u svim ofanzivnim parametrima među pet najboljih ekipa u Evroligi, posebno u organizaciji i egzekuciji napada. Rivala pritom limitira na svega 32 odsto uspešnosti sa perimetra, što je poruka jasne težine crveno-belima koji u šutu sa distance ove sezone veoma osciliraju.

Zvezda u 21. veku nije slavila u Barseloni, a nije da baš nije bilo prilika. Barsa je tokom sezone u Evroligi samo jednom kapitulirala u Blaugrani i to protiv Milana, ali je imala više mečeva koje je rešavala u neizvesnim završnicama.

U poslednje vreme možda i šuterski nije najraspoloženija, međutim Jasikevičijus u svakom trenutku može da koristi minimum deset iskusnih i u evropskim okvirima dokazanih igrača.

– Očekuje nas izuzetno teška utakmica protiv top tima koji uz to još igra kod kuće. Odlična, fizički izuzetno dobra ekipa, dobro vođena od trenera, igraju odlično. Imaju mnogo opcija kao tim, dugu klupu i mnogo oružja. Takođe, mogu da igraju na različite načine.

Moraćemo da odigramo čvrsto, da se borimo, da odigramo dobru odbranu, da se držimo naše igre i našeg sistema i tako sebi damo šansu da napravimo nešto u Barseloni. U dobrom smo ritmu, imali smo u poslednje vreme dosta teških utakmica i pronalazili smo načine da pobeđujemo. Sada samo treba da nastavimo da se borimo i da igramo našu igru pa ćemo videti – poručio je Erik Vajt.

Bez Holinsa i Cirbesa

Povreda Ostina Holinsa doživljena protiv Makabija nije teže prirode, međutim trener Dejan Radonjić odlučio je da Amerikanca ne vodi u Barselonu. Zbog bolova u kolenu, Holins je prethodnih dana odmarao, bio na terapijama i trebalo bi uskoro da se priključi saigračima. Uz njega, ni Maik Cirbes neće biti deo ekipe zbog povrede koja ga muči već mesecima unazad: “Idemo na put bez Holinsa, ali daćemo sve od sebe da budemo konkurentni ekipi Barselone u ovom meču”, otkrio je trener Radonjić, poručivši da se Stefan Marković posle povrede palca oseća sve bolje.

Raspored i tabela

30. kolo

UNIKS – Makabi otkazano

CSKA – Monako otkazano

Žalgiris – Efes sinoć

Olimpijakos – Panatinaikos sinoć

Real – Asvel sinoć

Fenerbahće – Zenit otkazano

Baskonija – Alba 20.30

Milan – Bajern odloženo

Barselona – Crvena zvezda 21.00

Tabela: 1. Barselona 18-5, 2. Real 17-6, 3. Olimpijakos 16-8, 4. Milan 16-7, 5. Efes 12-10, 6. Bajern 12-10, 7. Monako 11-13, 8. Crvena zvezda 11-12, 9. Makabi 11-11, 10. Alba 9-12, 11. Fenerbahče 9-13, 12. Baskonija 9-15, 13. Asvel 7-16, 14. Žalgiris 7-17, 15. Panatinaikos 6-16…Zenit, CSKA, UNIKS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari