Različiti aršini 1Foto: N1

Poslednji dan grupne faze je, nažalost, bio samo kulminacija nesigurnog suđenja od početka prvenstva.

Sudija Lahos, koji je jedan od najcenjenijih arbitara u Evropi, napravio je niz grešaka koje su direktno uticale na rezultat, a uz to je i delovao vrlo nesigurno tokom celog meča.

U situaciji kod kaznenog udarca za Francusku nije bilo nijednog elementa za dosuđivanje prekršaja.

To je bio jedan vrlo čist i mlak duel dva igrača, gde uopšte nije bilo odgurivanja rukom kao što je to kasnije sudija pokazao.

I pored nepisanog pravila da se VAR soba ne meša u odluku sudije kada je isti dosudio prekršaj za kazneni udarac, a da je bilo imalo kontakta između dva igrača, u ovoj situaciji ne mogu pronaći opravdanje za izostanak reakcije VAR sobe.

Smatram da su vrlo brzo morali da preinače odluku.

Uz to, dugim čekanjem da se, po meni pogrešna, odluka potvrdi, ostavili su veoma gorak ukus pred drugo poluvreme u kojem su se desile dve zanimljive situacije.

Jedna u kojoj je sudija ispravno postupio, a druga u kojoj je napravio još jednu veliku grešku. Naime, kod prekršaja za kazneni udarac za Portugal, odbrambeni igrač je pokrivao prostor i rukom sprečio centaršut napadača, na vrlo sličan način kao i odbrambeni igrač Turske protiv Italije u prvom kolu kada taj čin nije bio sankcionisan, a mi smo se osvrnuli na njega. Iako bi to možda moglo da se svrsta pod prirodni položaj ruke, te da odbrambeni igrač nije mogao da izbegne igranje rukom, po uputstvima i utvrđenim kriterijumom u poslednje dve godine, odluka da se dosudi kazneni udarac je ispravna, ali se uviđa problem neujednačenog kriterijuma na istom takmičenju.

U drugoj situaciji, nekoliko minuta pred kraj, propustio je glavni sudija da dosudi očigledan prekršaj za Francusku na ivici kaznenog prostora. Prilikom prodora napadač je prvo vidno potiskivan, a zatim i nagažen, zbog čega je odbrambeni igrač morao biti kažnjen javnom opomenom. VAR soba nije mogla da reaguje zbog toga što duel nije bio u kaznenom prostoru, niti je bio za kaznu isključenje, ali je to glavni sudija morao sam da vidi.

Želim da verujem da su ove greške nastale zbog pada koncentracije, a da razlog za to nije činjenica da je konačni rezultat odgovarao svim tzv. velikim ekipama u toj grupi.

Autor je bivši fudbalski sudija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari