Razlozi odlaska Ćavija Ernandeza iz Barselone 1foto EPA-EFE/LEONHARD SIMON

Nekoliko je razloga za oproštaj Ćavija Ernandeza od Barselone na kraju sezone.

Ćavi je osvojio Ligu i Superkup u ekstremno teškom trenutku koji mu nije pomogao da održi stabilnost svog posla, te da može mirno da radi.

Isto tako, kada se sve uzme u obzir, postoji jedna stvar zbog koje stručnjak iz Terase i njegov stručni štab žale: nisu uspeli da smanje očekivanja koje je stvorio sam klub u različitim aspektima.

Odlučeno je da je osvajanje Lige prošle sezone ono što se mora učiniti, zaboravljajući odakle je Ćavi došao i trenutnu situaciju koju je zatekao. Sa slučajem Negreira koji je posebno boleo Barselonu jer je čast kluba bila dovedena u pitanje i bez novca u klupskoj kasi da bi mogao da završi transfere koje je tražio, te se na kraju oslonio na veoma mlade igrače.

I uz sve te poteškoće bilo je rečeno da je posle osvajanja lige došlo vreme da se konkretnije „napadne“ Liga šampiona ove sezone, ali je proteklog leta klub ponovo zakazao sa transferima zbog nedostatka finansijskih sredstava.

I u stručnom štabu su bili realni. Prvu fazu takmičenja nisu prošli dve godine, ali su uprkos problemima želeli da poprave utisak ove sezone.

Ipak, klub je postavio visoke granice, a prenebregnuta je činjenica da u vrhunskom kontinentalnom takmičenju ima barem pet timova koji su bolji od „Blaugrane“: Mančester Siti, koji je ujedno i aktuelni šampion, zatim Arsenal, PSŽ, Bajern iz Minhena i večiti španski rival Real Madrid, kao što je i viđeno u finalu Superkupa Španije.

Jednostavno, to su ekipe koje imaju odlučnije i kvalitetnije fudbalere od Barselone.

I bez najboljeg izdanja Roberta Levandovskog i uz gubitke zbog odlazaka Busketsa, Albe i Dembelea, Barselona je ostala bez igrača koji su sposobni da naprave razliku na terenu.

U tom smislu, doveli su samo Ilkaja Gundogana, dok Žoao Feliks ima talenat za takvu ulogu, ali je trenutno samo pozajmljen fudbaler Atletiko Madrida, piše u svom tekstu Feran Martinez urednik katalonskog sportskog lista Mundo Depotivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari