Real i Bajern za finale 1Andrej Ševčenko Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Najbolji ukrajinski fudbaler svih vremena Andrej Ševčenko postarao se da u jednom dvomeču polufinala Lige šampiona vidimo vlasnike ukupno 17 titula evropskog klupskog prvaka.

A u drugom klub dugog posta u osvajanju „ušatog“ pehara i nekoga preskromnih dometa u elitnom takmičenju, zbog čega ga u Realu i Bajernu, odnosno Liverpulu i Romi posle žreba od ovog petka hvale i slave ili kude i proklinju.

Neutralni ljubitelji loptanja po travi se zato raduju derbiju španskog giganta i nemačkog diva, inače redovnih direktnih takmaca u Evropi, a pogotovo u LŠ. Branioci kontinentalnog trona iz Madrida i njihovi izazivači iz Minhena sastajali su se čak 24 puta do sada, uz nešto bolji učinak „kraljevića“ (dobili 50 odsto duela) od Bavaraca (rešili u svoju korist 42,9 odsto duela), koje sigurno još peku dve eliminacije od istog protivnika u sezonama 2013/14 i 2016/17, kada su imali nesreću da se nađu na stazi potonjeg šampiona i sa 12 titula najdominantnijeg kluba kroz istoriju svih formata LŠ. Ali, i Španci imaju razloga da strepe od tradicije, s obzirom da je Bajern poslednju tripletu (dva domaća trofeja i onaj najvredniji van granica zemlje) uzeo baš kada ga je te 2013. vodio sadašnji trener Jup Hajnkes, čije je reaktiviranje iz penzije bio pun pogodak za Bajern.

Zinedinu Zidanu je već na početku trenerske karijere pošlo za rukom da dva puta zaredom baci pod noge fudbalsku Evropu. Odnosno, dođe u situaciju da ponovi uspeh fenomenalnih generacija Bajerna i Ajaksa, trostrukih uzastopnih osvajača tadašnjeg Kupa šampiona sedamdesetih godina prošlog veka. Biće to i sudar vrhunskih igrača s obe strane, a u centru pažnje biće Realov superstar Kristijano Ronaldo i njegov kolega iz Bajernovog napada Robert Levandovski, za kojeg se odavno kalkuliše da bi ovog leta mogao da pređe na „Santijago Bernabeu“.

S dva trijumfa, Nemac Jirgen Klop nastavio je da nabija komplekse Špancu Pepu Gvardioli u njihovim međusobnim taktičkim obračunima, to jest diže cenu sebi i Liverpulu, koji u dvoboj sa Romom ulazi kao blagi favorit. Ako ništa drugo zato što je Premijer liga za koplje ispred Serije A i zbog toga što je dom crvenih, čuveni „Enfild“ često bio crna rupa za mnoge (ne)ostrvske timove. I „vučica“ ima čime da hrani svoj optimizam, jer je od svih otpisana, na veličanstven način, očitala bukvicu moćnoj Barseloni u drugom meču prethodne runde. Koliko sva ova statistika i predviđanja imaju smisla videćemo 24. i 25. aprila, kada se igraju prvi mečevi i 1. i 2. maja, kada su na programu revanši.

Liga Evrope: Arsenal na Atletiko

Jedan od dva dvomeča polufinala Lige Evrope biće prava poslastica, jer je žreb spojio Arsenal (Engleska) i Atletiko (Španija), od početka nokaut faze takmičenja velike favorite za finaliste LE 16. maja u Lionu.. Drugi par su najprijatnije iznenađenje Salcburg (Austrija) i Marsej (Francuska), koji su se već sastajali u grupnoj rundi LE. Meč podno Alpa završen je pobedom domaćina (1:0), a revanš bez golova. Salcburg je u međuvremenu izbacio Lacio, Real Sosijedad i Borusiju iz Dortmunda, dok je Marsej to učinio sa Bragom, Bilbaoom i Lajpcigom, pa će jedni na druge 26. aprila i 3. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari