Real na pola puta do Beograda 1EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Utakmicama madridskog kluba i Makabija, te Efesa i Milana večeras se nastavlja plej-of Evrolige.

Real ima prednost od 2-0 u seriji, dok je u Milanu Efes napravio brejk u prvom duelu, ali su Italijani potom uspeli da izjednače.

Iako se u poslednjih mesec dana pričalo da je „kraljevski klub“ u padu forme i da Makabi ima čak i priliku da eliminiše Madriđane, ispostavilo se da su igrači španske ekipe ostvarili dva rutinska trijumfa i da bi mogli seriju da završe u jednom od dva predstojeća susreta u Tel Avivu. Od četiri plej-of serije samo je ekipa trenera Pabla Lasa ostvarila oba trijumfa na domaćem terenu i tako se našla na korak od plasmana na Fajnal-for u Beogradu.

Ponos Izraela“ doživeo je sudar sa realnošću, jer su u izjavama pre odlaska u Madrid bili veliki optimisti. U drugoj utakmici nijedan igrač Makabija nije zabeležio dvocifran poenterski učinak, pre svega zato što je odbrana Reala odigrala sjajno.

Da bi mogao da se nada preokretu tim iz Tel Aviva mora drastično da poboljša igru u oba reketa. Šut za dva poena Makabija bio je očajnih 39,7 odsto, a Real je u drugom meču imao čak 13 ofanzivnih skokova, posle kojih je postigao 21 poen. Takođe, večerašnji domaćin ima velikih problema u branjenju protivničkog šuta za tri poena i nalazi se među najlošijim timovima u ovom segmentu u Evroligi. Iako je Real u regularnom delu sezone imao skroman postotak ubačenih trojki (35,1 odsto), u prva dva meča sa Izraelcima su šutirali čak 30 puta za tri poena uz veoma dobar procenat ubačenih od 46,9 odsto.

U najavi utakmice u Tel Avivu trener Reala Pablo Laso rekao je da njegov tim mora da zadrži nivo igre iz prva dva meča.

– U prve dve utakmice smo odigrali dobru odbranu, kontrolisali ritam utakmice i ostvarili dominaciju pod oba koša. Ključno će biti da nastavimo sa dobrom igrom u odbrani, jer iz toga dobijamo samopouzdanje. Ipak, znamo da ćemo imati puno posla u Tel Avivu i za to smo se spremili. Biće nam potreban veliki napor da zaustavimo njihove igrače, jer se radi o dobrim košarkašima. Očekujem da će u njihovoj dvorani biti sjajna atmosfera i da će nam to dodatno otežati posao – izjavio je trener Reala.

Trener Makabija Avi Even rekao je da njegov tim mora da zaboravi šta se desilo u Madridu i da u naredne dve utakmice uđe kao da je serija tek počela.

– U Madridu smo bili lošiji u gotovo svim aspektima košarkaške igre i to moramo da izbrišemo iz glave. Neophodna nam je pobeda u prvoj utakmici i onda će nam biti mnogo lakše, pre svega na psihološkom planu. U našoj dvorani i pred našom publikom se osećamo mnogo drugačije, igramo sa više samopouzdanja. Osećam i znam da ćemo naći put do pobede, a imali smo i nekoliko dana da se spremimo za to – izjavio je prvi stručnjak Makabija.

Efes se puno mučio na početku ligaškog dela Evrolige, ali, kako je sezona odmicala, bilo je očigledno da se šampion vraća u šampionsku formu. To se najbolje videlo u prvom duelu plej-ofa u Milanu kada je turski tim potpuno nadigrao Milan (64:48). U drugom meču Italijani su izjednačili na 1-1 u seriji, ali čini se da Efes ima veliku priliku da u Istanbulu ostvari plasman na fajnal-for.

U tome će im pomoći i činjenica da zbog povreda neće moći da nastupe Meli i Dilejni, veoma važni igrači u rotaciji trenera Mesine.

– Naši glavni igrači Vasilije Micić i Šejn Larkin su u drugoj utakmici u Milanu šutirali 20 puta za tri poena i pogodili samo pet, a i Brajan Danston je imao nekoliko promašaja pod košem koji nisu karakteristični za njega. Siguran sam da se to neće ponoviti u Istanbulu i da ćemo prikazati partiju koja nam može doneti pobedu. Atmosfera u dvorani u Milanu je bila sjajna, ali naša publika pravi mnogo bolju atmosferu i očekujem da će nas voditi do trijumfa – izjavio je trener Efesa Ergin Ataman, najavljujući večerašnji meč.

Plej-of Evrolige

Efes – Milan (1:1) 19.30

Makabi – Real (0:2) 20.05

sreda

Bajern – Barselona (1:1) 20.30

Monako – Olimpijakos (1:1) 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari