Real u Beogradu "brani" titulu od pre četiri godine 1foto EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Od tri tima koja će igrati na Fajnal-foru Evrolige od 19. do 21. maja u Beogradu, jedino je Real Madrid igrao na istom mestu i pre četiri godine i pobedom nad Fenerbahčeom u finalu osvojio titulu.

Barselona i Efes, s druge strane, i ove godine će se naći u samoj završnici, a moguća je i repriza prošlogodišnjeg finala u kojem je Efes bio bolji od katalonskog giganta (86:81). U polufinalu se u “el klasiku” sastaju Barsa i Real, a Efesov rival biće pobednik sinoćne majstorice Olimpijakos – Monako.

Šarunas Jasikevičijus izašao je kao pobednik iz majstorice sa Andreom Trinkijerijem, Barsa je posle mnogo muke na svom parketu pobedila Bajern (81:72) i sa ukupnih 3:2 čekirala kartu za Beograd. Šaras je ušao u istoriju jer je na Fajnal foru kao igrač bio šest puta, a ovo će mu biti treći put da je u završnici i kao trener. Zanimljivo je da mu je prvi nastup na Fajnal foru sa klupe bio baš u Beogradu pre četiri godine kad je vodio Žalgiris. “Dobro je što imam lep odnos sa njim. Nesumnjivo, zna o vinima mnogo više od mene. Verovatno zna i košarku bolje od mene. Jako sam srećan posle ovakvih pet utakmica. Učinio me je boljim trenerom“.

Jasikevičijus je otkrio da je utakmicu dobio skraćivanjem rotacije, a da su imali sreće što nisu upali u probleme sa faulovima i što u prvom poluvremenu razlika za Bajern nije bila veća. U polufinalu Barsu očekuje najveći rival Real Madrid.

Neće biti lako, čak i pored toga što nas svi označavaju kao favorita. Svi koji su igrali Evroligu znaju koliko je teško doći na Fajnal for. Mi smo uspeli. Sada je vreme da se malo odmorimo i vratimo u ritam zbog utakmica koje nas čekaju u ACB ligi. Moramo da napredujemo još i nadam se da ćemo u Beograd doći u top formi“.

Trinkijeri je poželeo sreću Barseloni u Beogradu.

Dve misli mi prolaze kroz glavu. Prvo, želim da čestitam Šarunasu i Barseloni. Odradili su sjajan posao u drugom poluvremenu i zasluženo idu na Fajnal for. Druga misao usmerena je na moje igrače koji su, po mom mišljenju, odigrali maestralno celu seriju. Jako sam ponosan na njih“, nije krio zadovoljstvo Trinkijeri uprkos porazu.

On je kao “x faktor” pomenuo Nikolasa Laprovitolu koji je sa 26 poena uz pet trojki bio ključna figura utakmice.

Odlučujući faktor bio je Laprovitola koji je odigrao neverovatnan meč večeras. Ne osećam se tužno, razočarano. Nije me cela ova situacija pokolebala. Zaista, nikada nisam bio više ponosan na svoje igrače i ovaj tim. Ali, isto tako na parketu postoji i drugi tim, a u trećoj četvrtini Barselona je igrala šampionsku košarku. To je razlog zašto oni idu dalje“.

Z. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari