Rimski derbi Rome i Reala 1Foto: EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Počev od večerašnjih utakmica E, F, G i H grupe, nadmetanja u osnovnoj fazi fudbalske Lige šampiona ulaze u završnicu, s (po) 180 minuta za sve 32 ekipe da prođu u nokaut rundu, uteše se prestrojavanjem u Ligu Evrope ili se što časnije oproste od međunarodne scene za ovu sezonu.

U zavisnosti od toga kako je ko obavio posao u prošla četiri kola. Akteri derbija ovog utorka, Roma i Real su na korak od zagarantovanog ostanka u društvu kandidata za titulu kontinentalnog prvaka, a kako su bodovno izjednačeni (9) pobeda jednog tima na Olimpiku značajno bi umanjila šanse drugog da bude najbolji na kraju balade u G grupi, s tim što Italijani prolaze dalje i ako remiziraju ili CSKA iz Moskve ne dobije svoju utakmicu sa Plzenjom. Teško da se iko može smatrati favoritom, pa čak ni trostruki uzastopni osvajač „ušatog pehara“ sa Pirineja, sa sedam trijumfa u dosadašnjih 11 okršaja sa „vučicom“ (tri poraza, jedan remi) i činjenice da vrlo redovno „tuče“ kapitena srpske selekcije Aleksandra Kolarova i njegovu Romu na domaćem terenu. Sa četiri skupljena boda CSKA vrlo verovatno se seli u LE, jer njegov rival Plzenj ima dosta gori učinak (1), ali zadržava pravo na nadu u probijanje u Top 16.

Bajern je u sličnoj situaciji kao vodeći tandem pomenute grupe. Uskoro bivši trener nemačkog giganta Niko Kovač i njegovi sujetni i vremešni izabranici iz kola u kolo Bundeslige srozavaju ugled najtrofejnijeg bundesligaša, ali zato vode glavnu reč u E grupi LŠ. Osvojenih 10 bodova daju im luksuz nerešenog ishoda protiv Benfike, pri čemu nemaju izgubljen susret u međusobnoj statistici (šest pobeda, tri egala), dok našima LJubomiru Fejsi i Andriji Živkoviću i saigračima (6 bodova) paše samo slavlje i to u kombinaciji sa istovremenim remijem Ajaksa srpskog veziste Dušana Tadića (8) u duelu sa AEK-om (0). Mančester Siti je u kudikamo lagodnijoj poziciji (9). Lider F grupe pobedom nad Lionom (6) ostaje „zakucan“ za vrh, dok bi remijem „samo“ osigurao prolaz u dolazeću fazu. „Građani“ melju protivnike u tekućoj Premijer ligi i sigurno su kvalitetom za koplje ispred drugoplasiranog tima šampionata Francuske, ali puleni Žozepa Gvardiole moraće da drže oči na potiljku da bi se revanširali za ostrvski poraz od iste ekipe. Ni u H grupi ne manjka neizvesnosti. Kristijano Ronaldo i Juventus (9) bi i s pola „plena“ protiv Valensije (5) završili domaći zadatak, dok španski klub mora da ganja bodove i navija za kiks Nemanje Matića i Mančester junajteda (7) u megdanu sa Jang Bojsom (1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari