Rudi Gober u NBA društvu sa Mutombom i Volasom - defanzivni zid koji traje 1 EPA-EFE/ADAM DAVIS

Reprezentativac Francuske po četvrti put u karijeri proglašen za najboljeg odbrambenog igrača u NBA ligi.

Možda je tokom fenomenalne NBA karijere više bio prepoznatljiv po sjajnim centarskim sposobnostima u napadu, tek, od prošle sezone trofej namenjen najboljem defanzivcu u sezoni zove se po Hakimu Olejdžuvonu, vedeti Hjuston Roketsa i dvostrukom NBA šampionu.

Rudi Gober, centar Minesote, po četvrti put proglašen je za najboljeg odbrambenog igrača lige, što je jedinstven raritet i reprezentativca Francuske svrstava u red najeminentnijih defanzivaca, s obzirom na to da su pre njega toliko puta imenovani samo još Dikembe Mutombo i Ben Volas.

Gober je tako, zajedno sa nekadašnjim peticama Denver Nagetsa i Detroit Pistonsa (klubovi u kojima su se proslavili) postao rekorder po borju priznanja za najboljeg odbrambenog igrača u sezoni. Prethodno je trofej iste namene dobijao u sezonama 2017/18, 2018/19 i 2020/21 u periodu kada je uspešno nastupao za Jutu.

Ovosezonosko, prvo mu je takvo priznanje kao člana Minesote. Gober ga je zaslužio jer je predvodio najbolju odbranu u regularnom delu sezone, zaustavljajući protivnike na najlošijim procentima šuta kao odbrana sa najrespektabilnijim defanzivnim rejtingom.

Istovremeno, Vulvsi su svo vreme igrali kvalitetnu košarku, završivši regularni deo sezone na trećem mestu Zapadne konferencije sa skorom 56-26.

Gober je u regularnom delu u proseku postizao 14 poena, 12,9 skokova i 2,1 blokada po meču uz šut iz igre 66,1 odsto.

Ostvario je najveći broj blokova po utakmici od sezone 2020/21, bio je drugi najbolji skakač lige, drugi u pogođenim šutevima iz igre, drugi u ofanzivnim skokovima (3,8 ), četvrti u defanzivnim (9,2) i peti po ostvarenim dabl-dablovima (54).

Gober je dobio 72 glasa za prvo mesto, ukupno 433, dok je iza njega ostao najbolji ruki Viktor Vembanjama sa 245 osvojenih glasova (od toga 19 za prvo mesto). Na trećem mestu je bio Bem Adebajo iz Majamija.

Inače, ovo je već drugi individualna nagrada koja odlazi na adresu Minesote pošto je pre Gobera, Naz Rid proglašen za najboljeg šestog igrača lige.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari