Petar Dordićfoto EPA-EFE/Zbigniew Meissner

Rukometaši Srbije večeras u 18 časova startuju na 16. evropskom prvenstvu u Nemačkoj i odmah za rivala imaju najtežeg protivnika u grupi – Island.

Primarni cilj izabranika španskog trenera Tonija Đerone jeste da se prođe izuzetno zahtevna grupa u kojoj slede susreti s Mađarskom (nedelja, 18 č) i Crnom Gorom (utorak, 18).

Rukometaši Srbije moraju da zauzimu jedno od prva dva mesta da bi zadržali šanse za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu ovog leta.

Ako se uzme u obzir da su Islanđani najkvalitetniji takmac, eventualan pobeda imala bi vrednost i zbog prenosa bodova u narednu rundu (dve grupe sa po šet reprezentacija i najbolje dve plasiraće se direktno u polufinale).

Island po stilu sigurno ne odgovara Srbiji, posebno jer igra veoma brzo u napadu, uzdajući se u vrhunske bekove, od kojih su dvojica nosioci igre u nemačkom Magdeburgu, koji je šampion Evrope.

 

Gisli Kristjanson ukrotiv samo na grubo

Po sastavu Island je kadar da se bori i za medalju. Na poslednjim velikim takmičenjima nije postigao rezultate shodno znanju i iskustvu zbog čega je otkaz dobio Gudmundur Gudmundson, a prilika da predvodi reprezentaciju dodeljena je Snoriju Gvidjounsonu.

Najbolji rukometaš „ribara“ Gisli Kristjanson, ujedno i jedan od najdominantnijih srednjih bekova današnjice, predvodiće saigrače u Nemačkoj.

Za Islanđane je važno da se srednji bek Magdeburga u potpunosti oporavio od povrede ramena.

Kristjanson je izvanredan u igri jedan na jedan. Ima veoma nisko težište, nepredvidive kretnje kao i paletu šuteva sa zemlje, iz prvog koraka…

Zabadanje u jaču stranu mu je izvanredno, u punom trku vešto ubacuje levo rame i tako stiče prednost za pola tela, posle čega ga je gotovo nemoguće zaustaviti sa „čistim“ faulom.

Rukometaši Srbije na Evropskom prvenstvu kreću od najtežeg protivnika: Najveća opasnost rukometni Maradona, a gol čuva budući kandidat za predsednika Islanda 1
Foto: EPA-EFE/Petr David Josek

Saradnju sa Omarom Ingijem Magnusonom gotovo je doveo do savršenstva, s obzirom na to da godinama unazad igraju zajedno u Magdeburgu.

Magnuson je levak i spada u najbolje šutera sveta.

Na prošlom Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj (2022) bio je najbolji strelac i u odsustvu Kristjansona bukvalno je davao sve najvažnije golove.

Magnusonu nisu potrebne izgrađene pozicije za šut, naprotiv. Sjajan je u pokušajima preko igrača, šutevima sa zemlje, iznuđivanju isključenja.

Odbrani je teško da proceni da li će se na šut dići iz prvog koraka ili će produžiti na trokorak. Ima brz izbačaj iz zgloba, što golmanima otežava čitanje na koji način će izbaciti loptu.

Igra Islanđana uigranija je i zbog trećeg člana Magdeburga Dadija Smarasona, koji će od naredne sezone biti saigrač Lazara Kukića u Segedinu.

Ima 30 i kusur, a i dalje je sjajan

Koliko je reprezentacija Islanda kompetitivna evidentno je i iz analize u kojoj je Aron Palmarson tek u drugom redu.

Nekada srednji bek Kila i Barselone, u 34. godini života organizuje igru domaćeg Hafnerfjerdura.

Ne tako davno bio vrlo važan igrač Barselone. Najbolje igračke godine proveo je u Kilu sa kojim je dva puta osvajao Ligu šampiona. Isto iskustvo doživeo je i sa Barselonom pre tri godine posle čega je rešio da pređe u danski Alborg.

Njegov otac Palmar Sigurđson jedan je od najboljih islandskih košarkaša svih vremena i verovanto je od njega nasledio dar za kreaciju igre.

U pitanju je polivalentan rukometaš koji po potrebi može da igra i levog beka.

Rukometaši Srbije na Evropskom prvenstvu kreću od najtežeg protivnika: Najveća opasnost rukometni Maradona, a gol čuva budući kandidat za predsednika Islanda 2
Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

Islanđani imaju i odličnog pivotmena Snora Viđarsona iz nemačkog Gumersbaha, kao i brza krila tobre tehnike šuta kao što su Bjarki Mar Elison i Sigvald Bern Gvidjounson. 

Kružni rukometaš Rajn-Nekar Levena Imir Orn Gislason takođe izuzetno bitan faktor.

Na golu je harizmatični Bjergvin Pal Gustavson, koji je i u 39. godini u veoma dobroj formi. Nedavno je obznanio da posle rukometne karijere namerava da se kandiduje za predsednika Islanda.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari