Rukometaši Srbije i dalje u borbi za treće mesto u grupi: Ima za šta da se igra danas protiv Argentine 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Poslednji uspeh rukometaša Srbije bio daleke 2012. godine kada je osvojeno srebro na Evropskom prvenstvu koje je organizovala Srbija.

Od tada je prošlo mnogo godina, a reprezentativni rukomet je u međuvremenu dotakao dno. Mnogi treneri su prodefilovali kroz nju, još više igrača je „isprobano“ u A selekciji, a rezultata nije bilo ni na vidiku. Ipak, sve se promenilo dolaskom španskog stručnjaka Tonija Đerone na klupu nacionalnog tima.

Svojom smirenošću je ulio neophodno samopouzdanje reprezentativcima, a onda je od porušenih temelja počeo polako da gradi uspešnu priču. Ona još uvek nije završena, ali se kao kroz maglu pomalja jedna nova rukometna Srbija koja može biti takmac na svim mogućim takmičenjima.

I upravo Svetsko prvenstvo koje je u toku pokazuje uticaj Đerone na igru Srbije. Protiv Nemačke Srbija je izgubila 34:33, a protiv Norveške 31:28.

Iako poraz nikada ne prija, mora se priznati da je došao od rukometnih velesila. Ne tako davno „Orlovi“ su u ovakvim utakmicama bivali počišćeni od rivala tog renomea, a često su se druga poluvremena igrala više rekreativno nego ozbiljno pošto bi razlika bivala tolika da je posle dvadesetak minuta bivalo svima sve jasno.

Međutim to više nije slučaj sa Đeroninom Srbijom. Protiv Nemačke su „Orlovi“ bili egal svih 60 minuta, a izgubili su tek u poslednjih sekundama meča. Uz to treba reći da je Srbija u finišu propustila nekoliko kolosalnih prilika za gol. Promašen šut sa krila Bogdana Radivojevića, kao i neiksorišćen sedmerac kumovali su obilato u porazu Srbije. Uz to, odbrana je bila lošiji deo tima. Izostala je i pomoć golmana, a posebno je neprimetan bio Vladimir Cupara.

No vremena za tugu nema, a svetla tačka bio je odličan napad koji je jednoj Nemačkoj čak 33 puta zatresao mrežu, a za srpske bekove nije imao rešenje ni jedan od najboljih golmana na svetu Andreas Volf.

Protiv Norveške Srbija je bila možda i još bolja, vodila je tokom čitavog prvog poluvremena, a Norveška je do izjednačenja stigla tek polovinom druge deonice igre.

Sve do tih momenata Srbija je držala najboljeg igrača protivničke selekcije Sandera Sagosena bez ijednog postignutog gola, a na samom kraju se raspala igra „Orlova“ i skadinavska reprezentacija je došla do pobede.

Uz to, ali ne kao alibi već kao činjenično stanje treba istaći i povrede desnih bekova Predraga Vejna protiv Nemačke i Jovice Nikolića protiv Norveške što je takođe poremetilo planove Đerone koji je ostao samo na jednoj opciji na ključnoj poziciji u timu – Miloša Orbovića.

Svakako, može se reći nešto i o čudnom sudijskom kriterijumu na ovom prvenstvu, ali to nije put kojim ide Toni Đerona.

Srbija je i dalje u borbi za treće mesto u grupi koje bi na kraju moglo da donese priliku za olimpijske kvalifikacije za Pariz. A to je selektor Toni Đerona upravo i isticao kao glavni cilj. Plasman u kvalifikacije za OI 2024. donosi plasman od drugog do sedmog mesta, a šampion sveta imaće direktan plasman na Igre.

U praksi plasman u četvrtfinale biće dovoljan da se obezbede kvalifikacije, a vrlo verovatno da će se tamo naći reprezentacija koja će biti prva ispod nokaut faze, dakle ekipa na devetom mestu, moguće i ona koja bude deseta.

Ukoliko reprezentacija Francuske, što je veoma izvesno, izbori plasman do sedmog mesta, kao domaćin Olimpijskih igara, oslobodiće jedno mesto, tako da će osmoplasirani sastav na ovom Svetskom prvenstvu doći do kvalifikacija. Ono što je, takođe, realno da se desi, jeste plasman Egipta među sedam najboljih.

Apsolutno dominantna selekcija u Africi, gotovo izvesno će osvojiti i kontinentalnu titulu, što bi omogućilo još jednoj reprezentaciji sa SP 2023. da se nađe u kvalifikacijama (deveto mesto).

U teoriji, vrlo je moguće da će se budući evropski šampion sa EHF EURO 2024. naći na pozicijama od „dva do sedam“, što bi poguralo crtu na dole – i omogućilo da i reprezentacija koja završi kao deseta na SP 2023. igra na jednom od kvalifikacionih turnira. Konačno, to bi se moglo desiti i sa Brazilom (uz panameričku titulu), koji je još uvek u borbi za četvrtfinale, ali je malo verovatno da će Brazil „izaći“ iz druge grupe sa pozicije jedan il idva.

Realnost je pak da pozicija devet vodi u kvalifikacije, a objektivna je šansa da se to desi i desetoplasiranoj selekciji. Tako da Srbija ima za šta da igra protiv Argentine danas od 15:30 časova, dok bi poslednji meč u Grupi 3 protiv Holandije u ponedeljak uveče mogao biti i presudan za ovu generaciju rukometne reprezentacije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari