Rumunija već otpisana 1Foto: STARSPORT

U vaterpolo svetu strogo polarizovanom na „večite“ osvajače medalja i one što bi voleli, ali retko ili nikako ne uspevaju da im makar na kratko poremete plovidbu ka pobedničkim postoljima, današnji matine duel Srbije i Rumunije unapred ima slavodobitnika.

Razlika u klasi je toliko nepremostiva da se naši igrači uopšte ne suzdržavaju od trijumfalističkih izjava uoči meča drugog kola B grupe prvenstva Evrope u Budimpešti, jedan dan posle, takođe, očekivane pobede nad jednako slabašnom Rusijom.

– Imaju Rumuni nekoliko dobrih pojedinaca, ali se pitanje pobednika ne postavlja. Gledamo našu igru i kako da pojačamo naš glavni adut – odbranu. Naravno, oni će biti motivisani, pri tom se međusobno odlično znaju jer igraju u rumunskim klubovima, a biće i kompletni za razliku od utakmice sa Holanđanima, kada ih je taj „detalj“ koštao poraza. A, što se nas tiče… Ponavljam, važna su odbrana i koncentracija, jer ako to funkcioniše onda posle sve ide kako treba – objašnjava golman Oradee Gojko Pijetlović, s dovoljno ličnog klupskog iskustva u borbama sa velikom većinom kolega u redovima drugog protivnika na takmičenju čije je četvrtfinale „zagarantovano“ za branioce titule Mandića, Prlainovića, Filipovića…

– Protiv Rusa smo odigrali s oscilacijama, što je prirodno za ovu fazu prvenstva. Prva četvrtina je bila kako treba, a posle smo iskoristili iskustvo i kvalitet. Sada nam ostaju pripreme za četvrtfinale, znamo šta treba da radimo – nema potrebe za lažnom skromnošću rođeni brat našeg prvog centra Duška Pijetlovića.

Ni Nemanja Vico ne upada u izlišnu opreznu retoriku, između ostalog i zato što je poslednji pozitivan današnjeg rivala protiv Srbije remi (6:6) iz 2008. godine.

– Apsolutni smo favoriti. Hvatamo pravi ritam za utakmice odluke. Očekujem bolju odbranu nego protiv Rusa, a ona nam omogućava kvalitetniji napad. Verujem da ćemo brzo da napravimo razliku, a onda posao na miru privesti kraju – jasan je i prvotimac Triestine Nemanja Vico, kao i njegovi saigrači iz nacionalnog tima naviknut na igranje pred publikom jednog od večitih rivala Srbije u vaterpolu.

– Lepo je igrati u Mađarskoj, u Areni koja je sjajna. Nadam se da će biti i naših navijača da nas podrže.

Za razliku od njega, Nikola Dedović je tek na početku karijere u A selekciji, a pre dva dana je debitovao na kontinentalnim šampionatima u seniorskoj konkurenciji.

– Uživam što sam sa ovom ekipom, što sam ovde i hoću da dam maksimum. Imamo veliki motiv, izvađena olimpijska viza ga ne umanjuje. Rumune ćemo pobediti i voleo bih da im od starta stavimo do znanja šta će da bude. Ovo je već početak priprema za četvrtfinale a oni će sigurno misliti na utakmicu sa Rusima koja im znači sve – objašnjava član Špandaua 04.

Dva treninga

U intermecu između dva duela sa autsajderima selektor Dejan Savić i njegov stručni štab izveli su juče ekipu na dva treninga, tokom kojih su doterivani važni detalji u igri aktuelnog olimpijskog šampiona, jer bi sve trebalo da bude na svom mestu kada počne nokaut faza 34. EP.

Grupa B

14. januar

Rumunija – Holandija 9:8

Srbija – Rusija 13:9

16. januar

Rumunija – Srbija 13.00

Rusija – Holandija 14.30

18. januar

Rumunija – Rusija 11.30

Srbija – Holandija 20.30

* Pobednici svake od četiri grupa idu direktno u 1/4 finale, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi u razigravanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari