Rušenje tradicije vodi dalje 1Foto: STARSPORT

Da glavni sudija i jedan od „mahača“ nisu načinili kardinalnu grešku u prvom meču i poklonili vođstvo domaćinu ili da je još na snazi pravilo duple vrednosti gola na strani, fudbaleri Partizana bi relaksiranije čekali drugu utakmicu protiv Sočija.

Ovako ih posle tih 1:1 samo jedna rezultatska opcija nakon večerašnjih 90 ili, koliko već treba minuta vodi u plej-of kvaifikacija za Ligu konferencije.

– Znamo da nas jedino pobeda vodi dalje, tako ćemo pristupiti revanšu. Želimo da nastavimo niz, jer smo u dobrom trenutku – nema šta previše da mozga trener Aleksandar Stanojević, čija ekipa je od početka sezone dobila sva četiri meča u prvenstvu i oba susreta sa Dunajskom Stredom iz Slovačke.

„Parni valjak“ na obali Crnog mora nije vozio u svom ritmu kao nekoliko poslednjih nedelja, šta više golman Aleksandar Popović je u nekoliko navrata morao da čupa beogradski tim dok je ofanzivnom delu nedostajalo više oštrine i konkretnosti, ali je isparirao prvotimcima premladog i preambicioznog kluba.

U međuvremenu su i jedni i drugi slavili u nacionalnim ligama, Partizan je bio ubedljiv u Novom Pazaru (1:4) a Soči savladao Ural (2:0).

– Koliko je trajala naša poslednja utakmica imam osećaj kao da se juče završila (misli na 40-minutni prekid, prim. aut). Biće revanš sličan prvom meču, Rusi ne odustaju od principa, bilo da igraju na svom stadionu, u Moskvi ili u Beogradu. U odnosu na duel pre šest dana želim da pomerimo linije tima i težište igre prebacimo na deo terena gde možemo da budemo opasniji. To bih voleo da bude razlika na našem stadionu – najavljuje Stanojević, uveren da ni kolega Vladimir Fedotov neće izmišljati toplu vodu.

– Jedino da promeni bočne igrače u napadačkoj trojci. Sve ostalo bi trebalo da bude isto. Ne verujem da će nešto spektakularno da menja.

Statistika kaže da Partizan nikada u svojoj istoriji nije bacio na kolena neki tim sa tla Rusije, a Sočijev strateg misli da su ovog puta šanse za prolaz pola – pola.

– Saglasan sam, iako mi mislimo da smo najbolji na svetu i da smo uvek favoriti. Rusi dolaze iz izuzetno jake lige, imaju dosta kvalitetnih utakmica u nogama, ali mi imamo navijače uz nas. Želimo da napravimo dobru atmosferu, mi ćemo sa terena gurati publiku da nas bodri na najbolji mogući način. Naš stadion nam daje malu prednost, ali šanse su podjednake, jer je Soči dobra ekipa.

Od ranije se zna da Nemanja Jović nije u stanju da konkuriše ni za revanš sa Sočijem jer nije stigao da sanira povredu kolena, ali zato je friška novost da su iskusni bekovi Aleksandar Miljković i Ivan Obradović završili rehabilitaciju.

Što ne znači da se na njih već može ozbiljno računati. Pogotovo ne kao na startere,

– Marko Živković oseća posledice pada na utakmici u Novom Pazaru, ne znamo da li je Miljković da spreman da počne, a Lutovac je odigrao zadovoljavajuće. On je ofanzivniji i možda je potreba da krenemo sa takvim bekom – ima Stanojević dileme na desnoj bočnoj poziciji u zadnjoj liniji.

I ofanzivni deo tima mogao bi da izgleda drugačije nego u Sočiju, ako Miloš Jojić dobije šansu pre Aleksandra Šćekića.

Prvi vezista igra više ka napred i dobar je u izvođenju slobodnih udaraca i kornera, dok je drugi korisniji u kvarenju igre protivnika i skoku pri prekidu.

– Možda ofanzivna linija pretrepi minimalne promene, potencijalno uvedemo ofanzivnijeg zadnjeg veznog, to nam je dilema. Šćekić duže vreme vuče povredu primicača. Moramo da razmišljamo i o ofanzivnim i o defanzivnim prekidima. Bukvalno ćemo pred utakmicu odlučiti, ali razmišljamo da krenemo slično kao u Sočiju. Znate da imamo 15, 16 igrača u rotaciji, zavisno od rivala menjamo. U krajnjem slučaju, svejedno je ko počinje, nekad svesno krenete sa jednim da biste sa drugim završili – kaže trener crno-belih, trenutno najprivrženiji formaciji 4-2-3-1.

Posle odrađenih letnjih priprema, Partizan deluje opasniji nego lane, češće ulazi u šanse i matira tuđe golmane.

Međutim, pitanje je za koliko intezivnog fudbala je spreman u ovom trenutku.

– Ruska liga je intenzivnija i brža od naše, naviknuti su gosti na snažan ritam. Ne bih mogao da ocenim ko je spremniji, očekujem da prevaziđemo sebe u trčanju i svemu. Naročito pred svojim navijačima. Tad nije bitno ko je spremnji, već ko više želi – smatra Stanojević.

A navijači crno-belih od njega i fudbalera u Evropi očekuju još najmanje dvomeč sa Santa Klarom iz Portugala ili slovenačkom Olimpijom.

Nikolić veruje u nas

Kao bivši trener crno-belih, veliki partizanovac i neko ko je kao strateg Lokomotive iz Moskve, Marko Nikolić je odličan izvor informacija. Stanojević kaže da je pričao sa osvajačem poslednje duple krune kluba iz Humske.

– Dugo smo pričali. Reče mi: „Kad misliš da Soči nije opasan i da ga imaš on postigne gol“. Zato ne možemo nijednog trenutka da se opuštamo. A znam da i Nikolić veruje da ćemo na našem stadionu da slavimo. Vežbaćemo i penale na dan meča. Moramo. Sve se u fudbalu vežba. Kažu da je Soči talična ekipa… Nema sreće u fudbalu, osim u žrebu. Nije slučajno dobio sve velikane osim Zenita – rekao je Aleksandar Stanojević.

Marković: Bolji smo

Od početka ove sezone, Lazar Marković konačno liči na sebe iz najboljih dana, kada je igrajući za Partizan zaslužio transfer u Benfiku a onda i poziv slavnog Liverpula. U Sočiju je namestio gol Rikardu Gomešu, a u Beogradu veruje da će sa kolegama i strukom naći načina da izbaci Soči, iako ima visoko mišljenje o protvniku.

– Dobra su Rusi ekipa, poseduju kvalitetne pojedince, ali Partizan je još bolji. U naletu smo, potrebna nam je pobeda, tako da ćemo da igramo onako kako je potrebno da bismo nastavili ovaj trend. Nadam se da ću i ja nastaviti u istom ritmu – zvuči optimistički krilni vezista, jakih brzinskih aduta.

„Lale“ u Lincu

Večeras, od 21.00 u Lincu, fudbaleri Vojvodine daće se u poteru za prednošću domaćina revanš meča treće runde borbe za Ligu konferencije, a defanzivac Igor Jeličić misli da je izvodljivo (pre)stići LASK-ovih 0:1 iz Novog Sada.

– Da je onaj Čovićev šut od stative ušao u gol i da smo mi poveli 1:0, situacija bi se potpuno drugačije odvijala i bili bismo u boljoj poziciji pred revanš. U Austriju idemo da odigramo muški i hrabro, nemamo čega da se plašimo. Uz malo sreće i božju volju, verujemo da možemo do rezultata koji će nas odvesti dalje – smatra Jeličić.

Čukarički u Švedskoj

Čukarički je u najboljoj poziciji od tri srpska kandidata za Ligu konferencije, jer večerašnji revanš sa Hamarbijem (21.00) dočekuje sa beogradskih 3:1, s tim što trener Dušan Đorđević očekuje „bolji i agresivniji“ švedski tim. Taktička priprema je obuhvatila i adaptaciju na večtačku podlogu.

– Trenirali smo ova dva dana na stadionu BASK-a, gde je takođe veštačka trava, ali je naš teren suv… Oni natope travu da baš pliva u vodi, da podloga bude brza za igru. Imamo i taj jedan trening tamo da se priviknemo- najavio je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari