Ruski FK Zenit registrovan na istoj adresi kao FK Crvena zvezda 1 EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Ruski fudbalski klub Zenit je krajem jula registrovao predstavništvo u Srbiji na adresi beogradskog fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Klub iz Sankt Peterburga, kao i svi ostali sportski klubovi iz Rusije, pod sankcijama je nakon što je Kremlj pre više od pet meseci pokrenuo vojnu invaziju na Ukrajinu.

Podaci Agencije za privredne registre Srbije pokazuju da je Fudbalski klub Zenit registrovan kao predstavništvo stranog pravnog lica, na adresi Ljutice Bogdana 1a, gde se nalazi stadion FK Crvena zvezda iz Beograda.

Crvena zvezda je jedan od dva najveća fudbalska kluba u Srbiji u državnom vlasništvu.

U okviru stadiona se nalazi mnogo barova i poslovnih objekata. Među njima je i predstavništvo Zenita, koje je ujedno i jedina podružnica stranog kluba. Predstavništvo je registrovano 28.07.2022. godine.

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da filijala Zenita u Srbiji još uvek nije registrovala bankovni račun.

Kao predstavnik je predstavljen ruski državljanin Petr Zascherinski. Prema informacijama na internetu, Zaščerinski je direktor ekonomije i informacionih tehnologija u FK Zenit.

Klub je u aprilu 2021. objavio da je Zascherinski imenovan za člana finansijskog komiteta Ruske fudbalske federacije, glavne fudbalske organizacije u Ruskoj Federaciji.

Radio Slobodna Evropa (RSE) zatražio je od FK Zenit komentar na odluku o otvaranju predstavništva u Beogradu, ali do trenutka kada je tekst završen, odgovor nije stigao.

Iz FK Crvena zvezda, Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), Ministarstva omladine i sporta Srbije nisu komentarisali.

Blokirana plaćanja ruskim klubovima

Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost, kaže za RSE da je najverovatniji razlog zašto je Zenit otvorio predstavništvo u Srbiji to što su plaćanja ruskim klubovima blokirana zbog sankcija međunarodne zajednice.

„Poznato je da je rat u Ukrajini doveo do toga da je cela Evropska unija uvela sankcije Rusiji i da je obustavljen platni promet između Evrope i Ruske Federacije. Srbija je zemlja koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. I. Pretpostavimo da je reč o platnom prometu i da na ovaj način klub želi da olakša poslovanje“, kaže Poledica.

Poledica kaže da blokiranje platnog prometa predstavlja veliki problem za klubove koji posluju sa timovima iz Rusije. Prema njegovim rečima, to nisu mogli da naplate ni klubovi iz Srbije koji su u letnjem prelaznom roku prodali svoje igrače ruskim klubovima, piše RSE.

„Ruski klubovi uredno plaćaju, međutim, poslovne banke iz Evrope čuvaju taj novac i praktično naši klubovi ne mogu da ga naplate“, objašnjava Poledica.

Dodaje da je od uvođenja sankcija Rusiji jedini način za transfer novca tamošnjim klubovima bio preko banaka u Turskoj.

„Međutim, to stvara ozbiljne komplikacije našim klubovima da otvore svoje kompanije u Turskoj i pretpostavljam da to nosi dodatne finansijske troškove koji u normalnim okolnostima ne bi postojali“, kaže Poledica.

Prijateljske veze sa Crvenom zvezdom

Činjenica da su prostorije predstavništva Zenita u Srbiji na istoj adresi kao i prostorije Fudbalskog kluba Crvena zvezda nije jedina tačka koja spaja ova dva kluba.

Početkom jula ove godine klub iz Sankt Peterburga ugostio je Crvenu zvezdu, sa kojom su odigrali prijateljski meč u ruskom gradu Sočiju.

Utakmica je odigrana usred sankcija koje su uvedene klubovima i sportistima iz Rusije, zbog vojne invazije na Ukrajinu koju je Kremlj pokrenuo 24. februara.

Uprkos pozivima iz Evropske unije (EU), Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Zenit i Crvena zvezda najtešnje su povezani preko ruske državne kompanije „Gasprom”. Ruski klub je u vlasništvu ovog naftnog giganta, dok je Crvena zvezda potpisala sponzorski ugovor sa Gaspromnjeftom, podružnicom Gasproma, 2010. godine.

Od tada je ugovor između Zvezde i Gaspromnjefta više puta produžavan.

„Gasprom“ je pod ekonomskim sankcijama od 2014. godine, nakon ruske aneksije Krima. Nakon invazije na Ukrajinu, novi paketi sankcija uključili su i tu kompaniju. Ta kompanija nije odgovorila na upit RSE o razlozima registracije filijale u Srbiji.

Navijač Putin

Klub Zenit se takmiči u Ruskoj Premijer ligi, najvišem nivou nacionalnog takmičenja u toj zemlji.

Ovaj klub je više puta osvajao šampionat Rusije, a 2008. osvojio je prvi Kup UEFA i prvu međunarodnu titulu.

Veliki navijač kluba je predsednik Rusije Vladimir Putin, rođen u Sankt Peterburgu, gradu odakle je i Zenit.

Kao navijač Zenita prisustvovao je utakmici tog kluba sa Crvenom zvezdom 23. marta 2011. godine u Beogradu. U to vreme Putin je bio premijer Rusije.

Sa njim je u loži na stadionu Marakana bio i tadašnji premijer Srbije Mirko Cvetković iz vremena kada je Demokratska stranka vodila vlast u Srbiji.

Bliske veze državnog vrha Srbije sa Putinom nastavljene su i nakon dolaska na vlast Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića 2012. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari