Rutinska pobeda Markeza u Brnu 1Foto: EPA/ ALEJANDRO GARSIA

Vozač Honde Mark Markez ostvario je pobedu na VN Češke u Brnu i tako došao na prvo mesto u generalnom plasmanu u šampionatu sa čak 24 boda prednosti u odnosu na najveće rivale.

Iza njega je kroz cilj prošao njegov timski kolega Dani Pedrosa, a treći je bio Maverik Vinjales iz Jamahe.

Trka je počela sa velikom neizvesnošću makar kada se govori o vremenu, čitavog dana je padala kiša, pa su vozači odabrali motore sa gumama za vlažno vreme, ali kada je ista počela, izašlo je sunce i uslovi su za trku bili idealni, što je značilo odlazak u boks u drugom krugu i zamenu motorcikala sa gumama za suvo vreme.

Ipak, tu situaciju nisu na najbolji način procenili vodeći u trci izuzev mladog Španca koji je odmah otišao u boks, pa kada su i oni sa par krugova zakašnjenja otišli u boks, trka je već bila odlučena, budući da je Markez bio usamljen na čelu karavana sa čak 22 sekunde prednosti u odnosu na ostatak konkurencije.

Ta činjenica mu je omogućila jednu mirnu i laganu trku, a Vinjalesu, Rosiju i Doviziozu punu muka i teških obilaženja, pošto su se iz boksa vratili tek na 10., 11., i 12. mesto, što je značilo da su bili daleko od podijuma i značajnijeg broja bodova koji im je neophodan u borbi za šampionat.

I krenuli su u svom stilu na gumama za suvo vreme i redom obilazili Abrahama, Pola Espargara, Petrućija i ostale vozače koji su u boks otišli kad i Mark Markez, da bi na kraju trke zauzeli treće, četvrto, odnosno šesto mesto.

Naredna trka vozi se za nedelju dana na Spilbergu, za VN Austrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari