Najbolja vaterpolo reprezentacija Srbije juče je dobila rivala u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Melburnu (17. mart – 1. april). Da bi se domogli polufinala, planetarni i evropski šampioni moraju dobiti sutrašnji duel sa Grčkom (7.00), osvajačem bronzane medalje na prošlom SP u Montrealu, koja je uz mnogo muke iz borbe za odličja izbacila selekciju Rumunije – 8:7 (2:2, 2:2, 4:1, 0:2).

Najbolja vaterpolo reprezentacija Srbije juče je dobila rivala u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Melburnu (17. mart – 1. april). Da bi se domogli polufinala, planetarni i evropski šampioni moraju dobiti sutrašnji duel sa Grčkom (7.00), osvajačem bronzane medalje na prošlom SP u Montrealu, koja je uz mnogo muke iz borbe za odličja izbacila selekciju Rumunije – 8:7 (2:2, 2:2, 4:1, 0:2). U našem taboru nisu oduševljeni ovakvim epilogom, Vujasinović i društvo hvale i poštuju Hadžiteodorua, Vlontakisa, Šizasa i ostale, koje je selektor Kampanja, posle nesupelog eksperimenta sa mladjim snagama na letošnjem EP u Beogradu vratio u tim, ali veruju da, kao kvalitetnija ekipa, mogu do završnice takmičenja u Australiji. Pod uslovom da – slažu se svi – odigraju na svom, vrhunskom nivou.

I Nemci u četvrtfinalu

Pored Srbije, Mađarske, Hrvatske i Španije, pobednika grupa u prvoj fazi takmičenja, u trci za medalje ostali su Grčka, Nemačka, Rusija i Italija, koje su to pravo izborile jučerašnjim trijumfima u mečevima osmine finala. Naš naredni rival bio je bolji od Rumuna (8:7), Nemci od Amerikanaca (6:3), Rusija od Kanade (17:13), a Italija od domaće selekcije (12:11). U razigravanju za plasman, Kina je savladala Novi Zeland (11:8), dok je Južnoafrička Republika bila bolja od Japana (9:7).

– Na papiru smo bolji tim od grčkog, ali to treba pokazati u bazenu. Protivnik je ozbiljna i kvalitetna ekipa, s čijim smo se manama i vrlinama poslednji put upoznali na pripremnom turniru u Atini, ali Srbija uvek mora i treba da vodi računa samo o svojoj igri. Ako budemo imali pravi pristup meču, hladnih glava uđemo u njega, odigramo odbranu dobro kao protiv Italije i svedemo na minimum greške u napadu, verujem da ćemo i ovu prepreku preskočiti i nastaviti ka našem krajnjem cilju – optimista je, ali i razumljivo oprezan, selektor Dejan Udovičić, koji sa svojim igračima na „petom kontinentu“ juri vizu za Olimpijske igre sledeće godine, ali i brani zvanje planetarnog vladara.
Prvi šuter naše selekcije i najefikasniji akter dosadašnjeg toka SP, Aleksandar Šapić priželjkivao je Rumuniju, četvrtu ekipu sa poslednjeg EP, koja nam je pružila žestok otpor na minulom SP.
– Nadao sam se Rumunima u četvrtfinalu. Ipak su Grci teži protivnik. Verovao sam čak da, sa sjajnim šuterima u ekipi, mogu da iznenade Mađare na putu do finala… Ali, šta je-tu je. Ako smo pravi i dobro se pripremimo za sutrašnji duel, otići ćemo u planiranu završnicu turnira – očekuje najskuplji, i lokalnim medijima najinteresantniji, vaterpolista današnjice.
I njegov imenjak Ćirić prognozira da će potomci Helena skupo „prodati kožu“.
– Bez sumnje, neće biti lako pobediti iskusne i dobre igrače kakve ima Grčka. Znamo, međutim, zašto smo ovde i šta nam je zadatak ako hoćemo da odbranimo montrealsko zlato. Nadam se da ćemo sutra odigrati našu najbolju partiju od početka takmičenja – priželjkuje bek italijanske Breše.
Njegove reči potvrđuje i Dejan Savić, koji je kao i ostatak ekipe navijao za Rumune.
– Dobili smo odličnog protivnika, sa izuzetnim trenerom na klupi. Imaju iskustvo i znanje, veoma su disciplinovani.. Mogu svakoga da dobiju. Uopšte nam neće biti lako. Ali, naš cilj je jasan – kaže jedan od najkorisnijih igrača u odbrani plavih, koji su juče sparingovali sa španskim kolegama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari